Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

loituma

naprawa sprężyny

Rekomendowane odpowiedzi

Sprężyna zegareczna ręcznego, pęknięta przy samym bębnie. Jak ją zarobić na nowo, żeby zahaczała?

Zaginanie powoduje jej pęknięcie.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba odpuścić kawałek sprężyny i ją odpowiednio obrobić.

Może jednak poszukasz nowej? Stara i tak pewnie szybko pęknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem.

To w takim razie gra nie warta świeczki.

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Arek

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczep należy zgrzać ze sprężyną. Nie trzeba nic odpuszczać. Może być ten sam zaczep, który odpadł, albo podobny na wzór. Dwie zaostrzone końcówki z miedzi, odpowiedni prąd, około 6-8V i mamy co trzeba. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-10133-0-56792100-1445062578_thumb.jpg

a)  zaczep sprężyny zegarka kieszonkowego z lat dwudziestych XX wieku

d, e, f współczesne zaczepy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za kolejne odpowiedzi.

Mam sprężynę, na której mogę trochę poćwiczyć, więc podrążę nieco temat.

Zaczep należy zgrzać ze sprężyną. Nie trzeba nic odpuszczać. Może być ten sam zaczep, który odpadł, albo podobny na wzór. Dwie zaostrzone końcówki z miedzi, odpowiedni prąd, około 6-8V i mamy co trzeba. Pozdrawiam

Czy można to zrobić w warunkach domowych?

Jeśli tak to jak?

Chodzi mi o samo zgrzewanie.

Wszystko zależy od zegarka. Sprężyna w wostoku daje się naprawić właśnie poprzez odpuszczenie końcówki (wystarczy zapałka) i zagięcie jej.

Czy po tej operacji próbujesz ją jakoś ponownie utwardzić?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za kolejne odpowiedzi.

Mam sprężynę, na której mogę trochę poćwiczyć, więc podrążę nieco temat.

Czy po tej operacji próbujesz ją jakoś ponownie utwardzić?

Nie ma potrzeby, sprężynę podgrzewam w miejscu, które zamierzam zagiąć, aby nie pękła, pozostała część sprężyny zachowuje swoje właściwości.

wytapatalkowane...szukam tarczy do amfibii beczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odpuszczaniu końca sprężyny, zdarza się że mocno podgrzany koniec szybko stygnąc w powietrzu z powrotem podhartowuje się i przy próbie zaginania o 1800 pęka. Niektóre materiały tak mają. Wtedy postępuje się następująco! Koniec który ma być odpuszczony owija się paskiem blaszki np. miedzianej czy tez stalowej , lub też cienkim drutem, możliwie ściśle. Następnie podgrzewamy do temperatury czerwonego żaru i pozwalamy całemu "pakunkowi"  powoli ostygnąć. Po takim zabiegu odwijamy blaszkę czy drut i sprężyna powinna być na tyle miękka że da się zagiąć jak chcemy. Można po zagięciu jeszcze miejsce zagięcia lekko podgrzać by zniwelować naprężenia powstałe przy gięciu. Doświadczeni potrafią odpuszczać bez owijania sprężyny, powoli wycofując odpuszczany koniec sprężyny z goracej strefy płomienia w zewnętrzne , chłodniejsze uzyskując pozytywny efekt j.w. 

Rada by zaczep do końca sprężyny przygrzać przy pomocy prądu jest zasadny bo  w fabrykach zegarków tak się robi. Ale do tego potrzeba specjalnego urządzenia zwanego zgrzewarką w której musi być regulacja porcji energii i siły nacisku elektrod. Regulacja energii odbywa się przez zmianę napięcia na elektrodach i czasu trwania impulsu w zgrzewarkach transformatorowych a w kondensatorowych przez zmianę aktywnej pojemności i napięcia ładowania. W momencie zgrzewania między elektrodami występuje napięcie od  ułamka  do paru woltów. Prąd zgrzewania dla zgrzewarek - nazwijmy "stołowych" jest od paru aż do nawet 1500 amperów w zależności m.in. od grubości i materiału detali zgrzewanych.  Dlatego ta rada dla "forumowiczów" nie mających dostępu do podobnego urzadzenia jest raczej bezużyteczna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra rada dla forumowiczów, to szkoda czasu na naprawę sprężyny do zegarka naręcznego i tak będzie gorsza, lepiej wymienić na nową, w większości są dostępne bez problemu. Co innego zegary i zegarki kieszonkowe do których akurat jest już brak nowych sprężyn, wtedy warto pokombinować, a w warunkach domowych wystarczy podgrzać koniec do koloru ciemno czerwonego i wolno ostudzić (wyciągamy wolno z ognia), po nadaniu końcówce odpowiedniego kształtu w warunkach domowych nie musimy jej utwardzać obróbka termiczną.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuję za rady.

Oczywiście Piotrze masz rację, że w przypadku łatwej dostępności sprężyn nie warto się w to bawić. Zresztą napisałem to na samym początku. Ale wpadła mi w ręce sprężyna, na której chcę trochę poćwiczyć i złapać nieco wprawy. Myślę, że taka umiejętność kiedyś się przyda i będzie jak znalazł.

Pozdrawiam

Arek

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.