Kieszonkowe 733 #1401 Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Myślę że sam sobie odpowiedziałeś miedź i mosiądz (ale bardziej to drugie) i ew. galwanizowane. No chyba że w złotym patku to wtedy ze złota Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1402 Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Z tego co pod sztancę wpadło. Oby z miękkiego surowczyka.Czasem pewnie się też trafił paluch pracownika. Daj fotkę stalowych wskazówek, styl Ludwikowski czy katedralny do mnie nie przemawia. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez szalony amator 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1403 Napisano 3 Sierpnia 2019 Proszę, ale niewiele widać... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1404 Napisano 3 Sierpnia 2019 Długo mnie to męczyło więc poszedłem sprawdzićczy nie wprowadziłem Cię w błąd tu masz ludwiki a tu masz barwione termicznie stalówki Oczywiście mogą być też stalowe ludwiki i galwanizowane - ale po co 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1405 Napisano 3 Sierpnia 2019 Widzę, że się pożywię 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1406 Napisano 3 Sierpnia 2019 Długo mnie to męczyło więc poszedłem sprawdzićczy nie wprowadziłem Cię w błąd magnes.jpgtu masz ludwiki magnes2.jpga tu masz barwione termicznie stalówki Oczywiście mogą być też stalowe ludwiki i galwanizowane - ale po coWłóż stalowe do metalowego lub plastikowego pudełka i tryśnij trochę WD albo innego oleju... Widzę, że się pożywiępewnie tak... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1407 Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Włóż stalowe do metalowego lub plastikowego pudełka i tryśnij trochę WD albo innego oleju... Nie rozumiem czy po WD staną się antymagnetyczne - magnes je nie będzie przyciągał ? Widzę, że się pożywię Wywrotowcom i pasożytom NASZE STANOWCZE NIE !! Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1408 Napisano 3 Sierpnia 2019 Nie rozumiem czy po WD staną się antymagnetyczne - magnes je nie będzie przyciągał ? Wywrotowcom i pasożytom NASZE STANOWCZE NIE !! Chodzi mi o postępującą korozję na Twoich wskazówkach... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9001 #1409 Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Ech... a byłem tak blisko posiadania mechanizmu z wychwytem chronometrowym - niestety podczas milionowej próby uruchomienia połamałem go do reszty i... poszedł na części. A szkoda, całkiem ładny mechanizm był, tylko niestety wychwyt i balans były już naprawiane wcześniej, koło wychwytowe nyło pogięte, rubinowy przerzutnik zamontowany odwrotnie na osi, oś koła wychwytowego nieoryginalna i się zacinała... Chciałem nawet dobrać nową oś (tzn wychwytu), ale przy próbie prawidłowego załozenia odwrotnie zamontowanego przerzutnika na dorobioną oś balansu obręcz pękła, przerzutnik diabli wizęli i... tyle po moim mechanizmie. A sprzedawca ostrzegał mnie, że zegarmistrz już próbował i poległ, cóż, zawsze muszę być parę stów w plecy żeby uwierzyć Za to jak mi się kiedyś trafi podobny, może z dwóch zrobi się jeden cały, więc... czekam cierpliwie Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1410 Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Ech... a byłem tak blisko posiadania mechanizmu z wychwytem chronometrowym - niestety podczas milionowej próby uruchomienia połamałem go do reszty i... poszedł na części. Samo życie ech Chodzi mi o postępującą korozję na Twoich wskazówkach... Po prostu nie lubię mieć tłustych rączek . A tak na poważnie zaraz jak je kupiłem to miałem szczytne zamiary podzielić na te dobre i na te do odrdzewienia, potem te odrdzewione pobarwić termicznie - na niebiesko, kupiłem specjalny kociołek z temperaturą płynnie regulowaną do 480 C /jeśli ktoś jest zainteresowany tanio oddam /. Zaopatrzony w odpowiedni sprzęt rozpocząłem segregację i wtedy weszła moja żona /za której namową kiedyś zacząłem zbierać i naprawiać zegarki/ i ze śmiechem powiedziała że nigdy jeszcze nie widziała faceta - kopciuszka wybierającego mak z popiołu. Całe dobre chęci szlag trafił - te pudełka z tyłu z przegródkami to są te przebrane, pogrupowane rodzajami i rozmiarami. Kopciuszka już więcej nie zobaczy, a całą resztą niech już się martwią nabywcy spadku . PozdrawiamRoman p.s. No i znowu zamiast naprawiać jakiś zegarek to siedzę przed komputerem. No ale zaraz odbieram wnuczkę z pociągu więc będziecie mieli spokój ode mnie na jakiś czas. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1411 Napisano 4 Sierpnia 2019 Romanie, to najwłaściwsze miejsce na dowody wiedzy, doświadczenia, pasji... a chęci pomocy Ci nie brak ... a o żonach, które namawiają do zbieractwa (i myślistwa) nie słyszałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1412 Napisano 4 Sierpnia 2019 @pmwasWyobraź sobie, że każdą część można dorobić.Nie musi się udać ale wyobrażać sobie można.Mam drugiego nowszego nakręcacego z koronki.Ullyse Bretting. Też z pivotem ale bez osi na nim.Mocno kombinowany przez fachowców.Zamierzam go uruchomić może jeszcze w tym roku. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9001 #1413 Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Ogólnie wiem, ze można by (teoretycznie) ten chronometr wciąz uruchomić. jednak - koszt dorobienia tych części jest potencjalnie ogromny, a nikt nie da gwarancji, ze po naprawie (dorobieniu) przerzutnika i osi wychwytu, z tym pogiętym kołem zegarek ruszy. Więc można by zainwestować sporą kasę w dorabianie części (bo sam tak drobnej obręczy z cieniutkim nacięciem na mikro-kamyczek, który może się znajdzie, a może nie - nie dorobię), tylko po to, by stwierdzić, że jednak się nie da... Cóż - czasem spotyka się ten model niesprawny, a ja mam teraz trochę części - może kiedyś uda się uruchomić dzięki temu jakiś inny egzemplarz. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez pmwas coś to nie po polskiemu było... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1414 Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Ogólnie wiem, ze można by (teoretycznie) ten chronometr wciąz uruchomić. jednak - koszt dorobienia tych części jest potencjalnie ogromny, a nikt nie da gwarancji, ze po naprawie (dorobieniu) przerzutnika i osi wychwytu, z tym pogiętym kołem zegarek ruszy. Więc można by zainwestować sporą kasę w dorabianie części (bo sam tak drobnej obręczy z cieniutkim nacięciem na mikro-kamyczek, który może się znajdzie, a może nie - nie dorobię), tylko po to, by stwierdzić, że jednak się nie da... Cóż - czasem spotyka się ten model niesprawny, a ja mam teraz trochę części - może kiedyś uda się uruchomić dzięki temu jakiś inny egzemplarz.Co to za model? Jest szansa na fotkę? Byłbym zainteresowany zakupem... Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9001 #1415 Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Ech - cholera, rozłożyłem go na częsci i porozkładałem do pudełeczek - zmontowanie tego z powrotem do kupy będzie teraz trudne. Ale mogę Ci go wysłać w częściach, może brakować śrubek, bo resztę (chyba) spokojnie znajdę... Głupie to trochę, ale się wściekłem i go rozmontowałem. Ot tak... Śrubki będzie cieżko zidentyfikować, bo wsadziłem je do pudełeczka ze śrubkami - mam bardzo duze braki w śrubkach i w sumie potraktowałem je jako nagrodę pocieszenia... Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1416 Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Może taki? Ten jest dość popularny.To jest zdjęcie z internetu ale takiego rozbitka lub bardzo podobnego gdzieś też mam. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez szalony amator 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9001 #1417 Napisano 4 Sierpnia 2019 Nie, mam nawet w aparacie fotkę, to wrzucę jak będę w domu... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1418 Napisano 4 Sierpnia 2019 Ok, będę czekał... Mam też coś podobnego do tego, który pokazał Janusz... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9001 #1419 Napisano 4 Sierpnia 2019 Kurcze, a może by spróbować jeszcze raz? Szkoda, że rozebrałem go "do rosołu" - szatony, kamienie nakrywkowe, wszystko... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1420 Napisano 5 Sierpnia 2019 Pamięć nie zawodzi, tak to wygląda z natury.Stan jest niezły. Tak naprawdę brakuje wałka, kół na wałku naciągu, kół zmianowych, tarczy. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1421 Napisano 5 Sierpnia 2019 Mój jest podobny 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1422 Napisano 6 Sierpnia 2019 Pora na coming out.Zrobiłem to!Krzysztofie masz prawo do ostrej krytyki.Ale proszę maksimum tylko jedna taka jej mać i jeden uj. Na ostudzenie emocji pokażę narzędzia do czyszczenia, polerowania małych stalowych elementów.Od lewej 3 wyroby współczesne firmy valorbe.Wszystko syntetyczne "pilniki", polerowniki, i kamień degussit. Dalej bukszpan, wykałaczka, pył zeskrobany z bardzo drobnej osełki wymieszany z kroplą oleju i pasta polerska.Kotwica przed odświeżaniem Kotwica i koło wychwytu w trakcie Stan obecny.... 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1423 Napisano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) No co? Szlycznie wyjszło... Takie narządzia to fajne są... Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #1424 Napisano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) W sumie ciekawe co wtedy Patek robił u siebie.Surowy mechanizm to pewnie Le Coultre, ale ta "uskrzydlona" kotwica?Czy to nie ten sam kształt jak u Vacherona?Jakiś standard może, podobną stosował Assmann (póżniej). Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez DEMEL 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1425 Napisano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeszcze tylko podpolerować nakrywkę czopa koła wychwytowego i będzie gicio... Ten mały wkręt od nakrywki powinien być niebieski czy srebrny? Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach