Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Rekomendowane odpowiedzi

Już wiem, o co Ci chodziło - moje są bardziej płaskie? Chyba nie, brzeg jest trochę inny.

43b32100878978cbmed.jpg

Przy okazji zrobiłem zdjęcie drugiemu - niestety czop uszkodzony... ale wizualnie ładny i kompletny ;)

22784372fb2417f7med.jpg

a5d4ab24cced00d2med.jpg

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepospolicie, bo koperta została przerobiona. W CCCP nie takie rzeczy robiono z tym co było pod ręką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepospolicie, bo koperta została przerobiona. W CCCP nie takie rzeczy robiono z tym co było pod ręką ;)

Wg, mnie koperta nie jest przerabiana. Brak śladów wlutowania uszka.

post-41508-0-58149200-1567536360_thumb.jpg

post-41508-0-67399200-1567536370_thumb.jpg

post-41508-0-25315800-1567536382_thumb.jpg

post-41508-0-15748100-1567536394_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nity/ wkręty od środka? Robota jest dobrze wykonana, fakt.

Nie widzę dokładnie - przycisk do ustawiania godziny jest lutowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawias dekla zamykającego  na przeciw uszka / bindykla (czyli jak w kopertach odkrytych) .  Przycisk zmiany godziny oryginalny . Nitów , ani wkrętów nie ma.

Jeśli to robić to w kopercie odkrytej zlikwidować kominek , dać uszko. Wywiercić otwory na wałek i nastawianie oraz dać mechanizm od zakrytej...... bez sensu. Pochromować/niklować kopertę .  Zegarać sygnowania na tarczy i koperty oba w alfabecie łacińskim.

Wg. mnie to już lata 20-30`s . Bure produkował już zegarki w Szwajcarji jak sowieci go kopneli w d... z Rosji. Zostało mu trochę własnych mechanizmów to tłukł takie cudaki.

post-41508-0-83855100-1567540360_thumb.jpg

post-41508-0-27568600-1567540381_thumb.jpg

post-41508-0-53194500-1567540393_thumb.jpg

:)

Edytowane przez Zdzisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest "bindykiel"?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest "bindykiel"?

Gdzieś mi się o uszy obiło, może błędnie  - uszko ( a dokładniej sam wygięty drut ) na kominku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bigiel...  :)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co chcesz wiedzieć ?

Ludwik Maurycy Lilpop (ur. 1845 , zm. 1905) – warszawski zegarmistrz który w tym przypadku sprzedawał Tissota.

Zegarek kieszonkowy Tissot  z drugiej połowy XIX wieku.

Koperta srebrna z próbami rosyjskimi srebra 0,875

Szkiełko bulleys prawdopodobnie nie od tego zegarka,

tarcza do roboty odświeżenie i uzupełnienie, wskazówka minutowa do wymiany.

Pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź - czy zdobycie tej wskazówki minutowej jest możliwe czy to raczej misja niewykonalna?

A może ma ktoś takową na zbyciu? Reszta aż tak bardzo nie przeszkadza Pozdrawiam Marcin.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sztuka i do tego polonik - śmiało możesz wrzucić oprócz linka te zdjęcia i tutaj :)

Szkoda tej tarczy (bardzo ładny wzór z przełomu wieków), pewnie ktoś kombinował z sekundnikiem.

Wskazówkę zdobędziesz prędzej niż później - to wykonalne. Trzeba ja jednak dobrze dobrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to hop :)6fcef8751caddbea22f78de3b5f313e0.jpgc68babb4af7182fd0ea893e10cc3423d.jpgd6e0c33f8d59858d65036d393fb6ab41.jpg1f278b8f56e1ce2b4f714cb0ffcc9e0e.jpg8871e0612b260b09ef33c9733da08d3f.jpgaef63ca291eb6bad28e591ebc854c996.jpg4ddfc2140b997a94eb90a43ea74364bd.jpgaf6186bff2384cccf884e8a81b7a61e6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tej tarczy (bardzo ładny wzór z przełomu wieków), pewnie ktoś kombinował z sekundnikiem.

Wskazówkę zdobędziesz prędzej niż później - to wykonalne. Trzeba ja jednak dobrze dobrać.

Ja stawiam tezę że majster amator nie potrafił znaleźć drugiej śruby mocującej tarczę więc użył siły..... rozkład mocowań i przełom tarczy to potwierdza.

Nie dawać zegarków amatorom!!!

Wskazówka minutowa powinna być łatwa do dobrania, to stalowa igiełka z lekkim poszerzeniem na końcu. Ważna tylko średnica otworu i długość.

Ta założona jest o kilometr za krótka.

Edytowane przez szalony amator

• What one fool can do, another can.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przełomie lat mógł trafić na różnych "fachowców" a teraz muszę z tym żyć :) - czy jest szansa na "zdjęcie poglądowe" tej minutowej wskazówki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno być coś takiego - w sensie długość i kształt: 

dealer_vintagewristwatch_superhighres_15

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doniosę na kolegów.

Niejaki Kiniol pokazał niedawno szufladkę pełną stalowych wskazówek. Publicznie. Chyba możesz go zapytać.

Tarczę też można umyć t.j. umyć, wybielić pęknięcia i co najmniej zabezpieczyć przed nowymi odpryskami. Na tym się nie znam zupełnie, ale niejaki "Kieszonkowe" wie jak, wie czym etc.

• What one fool can do, another can.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki raz jeszcze - już pedze na pw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doniosę na kolegów.

Niejaki Kiniol pokazał niedawno szufladkę pełną stalowych wskazówek. Publicznie. Chyba możesz go zapytać.

Tarczę też można umyć t.j. umyć, wybielić pęknięcia i co najmniej zabezpieczyć przed nowymi odpryskami. Na tym się nie znam zupełnie, ale niejaki "Kieszonkowe" wie jak, wie czym etc.

gaduła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grigoris1 to co pokazujesz to są rozumiem dwie różne koperty od Billoders-a 

ta pierwsza to chyba nie są punce srebra Angielskie przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem

na drugiej mamy literę "U" i głowę leoparda bez korony czyli wszystko w porządku Londyn 1895 rok

obie koperty mają denka płaskie (przynajmniej tak to na zdjęciu wygląda) czyli tak jak pisałem można przyjąc koniec XIX w.

Natomiast w "moim otomanie" koperta jest wyraźnie jajowata (wypukła)  charakterystyczna dla wcześniejszych kopert

a na niej są bite poza "U" niewyraźnie głowa leoparda /C/ (chyba ??  w koronie)

attachicon.gif20190825_203133.jpg

co by świadczyło że przed 1920 rokiem

i moim zdaniem na górze punca /A/ popiersie Georga III - Jerzego III Hanowerskiego  ostatni król Wielkiej Brytanii i Irlandii i pierwszy król Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii żyjącego w latach 1738 - 1820 

attachicon.gifhallmarks08-duty-hallmarks.jpg

i bita na srebrze za jego życia.

Tak samo jest z mechanizmami "ze stajni Jacota". Jacot pierwszą swoją firmę zarejestrował w 1884 co robił wcześniej nie wiem (a z moim angielskim ze studiów musiał bym się trochę napracować żeby to przeszukać) fakt jest że od 1884 roku zarejestrował kilka firm pod szyldem Billodes żeby później przejść pod szyld Zenith i zarejestrować jeszcze kilkanaście :).

Mechanizm który pokazujesz w trzecim Swoim zdjęciu to mechanizm Billodes który jest prawie identyczny z mechanizmem który zastosował w "moim otomanie" Dent, identyczny układ i krój płyt i mostków ale jak dokładnie się przyjrzysz różni je pewien szczegół a mianowicie w "moim otomanie" nakrywki kamieni łożyskowych są mocowane/nitowane od spodu mostka a w Twoim są przykręcane od góry śrubkami (takie rozwiązanie od spodu może świadczyć i wcześniejszym czasie produkcji).

Nie upieram się przy wcześniejszym datowaniu ale "flaszkę wódki" temu kto ten problem rozwiąże.

Twój INWAR kolejowy jest bardzo ciekawy - kiedyś chyba miałem coś podobnego albo przeszedł przez moje ręce.

Pozdrawiam

Roman

Witam, czy jesteś pewien że U to data? obejrzałem sporo Billodes`ów przed chwilą i wszystkie mają U. Poza tym to U jest bez ramki, myślę że to oznacza coś innego. Natomiast oznaczenie literowe pod oznaczeniem w kształcie karty (z dwoma znakami karo) zmienia się na każdym zegarku, jednak to chyba też nie jest data bo ja mam x. 

Korzystam z https://www.vintagewatchstraps.com/casemarks.php#britishhallmarks

http://www.silvercollection.it/englishsilverhallmarks.html

a Ty?

post-110415-0-63362500-1568799290_thumb.jpg

Edytowane przez jarek3050

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi