krywoj75 415 #3451 Napisano 15 Listopada Przypadki chodzą po ludziach, ja przypadkowo kupiłem Omegę. Tarcza jak widać, końcówka wskazówki godzinowej ułamaną. Szkiełko plastikowe było pęknięte i wypadało niczym oczko temu misiu. Tu sprawa prosta. Stare szkiełko Mołni 43mm i szlifowanie do mniej więcej 41,8mm ładnie leży. Mechanizm 38.5 L1T lata 20/30 XX wieku. Poszukuję na początek wskazówek do niego, może ktoścoś? Gdzie mogę odrestaurować tarczę? Albo może ma ktoś bez ubytków do sprzedania? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz_13 91 #3452 Napisano Wtorek o 15:44 W dniu 15.11.2025 o 21:00, krywoj75 napisał(-a): Przypadki chodzą po ludziach, ja przypadkowo kupiłem Omegę. Tarcza jak widać, końcówka wskazówki godzinowej ułamaną. Szkiełko plastikowe było pęknięte i wypadało niczym oczko temu misiu. Tu sprawa prosta. Stare szkiełko Mołni 43mm i szlifowanie do mniej więcej 41,8mm ładnie leży. Mechanizm 38.5 L1T lata 20/30 XX wieku. Poszukuję na początek wskazówek do niego, może ktoścoś? Gdzie mogę odrestaurować tarczę? Albo może ma ktoś bez ubytków do sprzedania? Taką tarcze ciężko dostać,mam w swojej identyczną i dlugo już szukam i nic z tego,swoją drogą ciekawe czy wychodziły modele które miały rzadziej spotykane tarcze lub ich ilość była ograniczona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 742 #3453 Napisano Wtorek o 16:36 35 minut temu, Lukasz_13 napisał(-a): Taką tarcze ciężko dostać,mam w swojej identyczną i dlugo już szukam i nic z tego,swoją drogą ciekawe czy wychodziły modele które miały rzadziej spotykane tarcze lub ich ilość była ograniczona. Bez przesady tarczę czasami można trafić albo uzupełnić ubytki Szkło najlepiej dobrać oryginalne nie plexi a jak nie to w Gdańsku jestem w stanie dorobić i wygiąć na wymiar ze szkła . a wskazówek też zawsze coś się znajdzie 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 33 #3454 Napisano Wtorek o 17:30 ojjj Panie Romanie.... te Pana zdjęcia czasami zaskakują, szokują, denerwują.... 🤣🤩 Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 742 #3455 Napisano Wtorek o 18:34 (edytowane) Godzinę temu, ksylo1 napisał(-a): ojjj Panie Romanie.... te Pana zdjęcia czasami zaskakują, szokują, denerwują.... 🤣🤩 Pozdrawiam A co w tym zaskakującego, szokującego, denerwującego ????? to po prostu lata pasji i magii zegarmistrzowskiej i trochę starych zdjęć na dysku nawet leżąc można je znaleźć. Edytowane Wtorek o 18:38 przez Kieszonkowe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 33 #3456 Napisano Wtorek o 18:39 znamy te "zasoby" na miarę hurtowni 😉 ale tę "magię" do likwidowania pajączków dalej się ślinię... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 742 #3457 Napisano Wtorek o 18:51 5 minut temu, ksylo1 napisał(-a): znamy te "zasoby" na miarę hurtowni 😉 ale tę "magię" do likwidowania pajączków dalej się ślinię... Hurtowni nie mam i daleko mi do niej (po prostu uważam że jak się chce naprawiać zegarki to wypada mieć trochę części a nie przyjmować zegar a potem szukać części po całej Polsce) A magia do pajączków wystarczy pewnie jakiś środek typu Ace, Koledzy też ponoć robią to w Gronalu, a Kolega Safinowski sugerował chyba kiedyś Ludwika. Każdy sposób jest dobry jeśli prowadzi do celu. Miłego wieczoru Roman 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 415 #3458 Napisano Środa o 19:03 A ja uważam takie posty za głęboko niehumanitarne względem tu obecnych wyzwalające najgorsze uczucia zbieractwa grożące rozwodami 😉. W taki razie czy podjąłby się kolega znalezienia wskazówek lub dodatkowo renowacji / uzupełnienia tarczy? Co do szkła to miałem na nim w chwili kupienia pęknięte plastikowe, więc nie wiem jak z oryginalnością. Jeśli byłoby mnie stać, chciałbym doprowadzić omegę do ładu i pozostawić synowi, póki mogę ogarnąć sam tak jak chcę. Kolekcja piękna... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz_13 91 #3459 Napisano Środa o 19:39 Ja chciałbym zapytać o koszt renowacji tarczy,u mnie są ubytki i pajączki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9173 #3460 Napisano 14 godzin temu 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9173 #3461 Napisano 13 godzin temu Tytułem komentarza, bo wrzucałem na szybko z komórki. Zegarek z końca XVIII wieku, wykonany gdzieś w okresie 1775-1800. Maly,damski. Kupiłem w stanie nieznanym , bo w opisie było tylko że brakuje "łańcuszka (wrzeciona)", czyli od sprzedawcy wiele bym się chyba nie dowiedział, a już na pewno wolałem, zeby sam nie próbował sprawdzać czy balans dobry Przepraszam, okropny się zrobiłem, ale bagaż doświadczeń mnie tak zmienił... Zegarek okazał się dobry. Brakowało paru kołków, śrubki i koła zapadkowego pod tarczą, ale uzupełniłem. Cwiertnik ktoś na chamcora zacisnął i teraz trzeba go będzie wybić, ale to na później. Wskazówka minutowa taka jaką znalazłem, bo oruginalną ktoś ułamał, pewnie przy próbie przestawienia zegarka na o wiele zbyt ciasnynm ćwiertniku. Ogólnie zakup uwazam za bardzo udany, bo zegarek sprawny, do tego damka (co z tego okresu nie takie częste), płaciłem jak za zepsuty, a jest sprawny. Fakt, że do ceny muszę jescze doliczyć łańcuszek, bo to jeden z ostatnich jakie mam, a one trochę kosztują... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach