Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jan.b

Małe zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fidelio

Dzięki za miłe słowa :-) Najwygodniejszy jest Tudor, przy czym mam tu na myśli całość projektu, w tym także niewielką grubość tego zegarka. Co dotyczy jakości wykonania, dbałości o detale, itp., to znowu Tudor. Różnic w cenie względem pozostałych jest dość znaczna, ale w mojej ocenie, biorąc pod uwagę całość, w tym postrzeganie tych trzech marek, jednak usprawiedliwiona. Przy czyn ta różnica w jakości widoczna jest przede wszystkim w wykonaniu koperty. Longines oraz Stowa na równi, ale jednak za Tudorem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź :).

Człowiek z natury jest "wygodnicki", dąży do poprawy komfortu swego życia... do noszenia wygodnych zegarków... do noszenia najwygodniejszych zegarków... jakbyś planował rozstanie z Mariną daj znać ;)

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak to mówią, nigdy nie mów nigdy, więc jakby co, będę pamiętał ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

.

post-34987-0-51320300-1559302011_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Kompania Braci (mniejszych) ;-)

post-34987-0-57456200-1559411563_thumb.jpeg

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe jest piękne. Po trzykroć ;-)

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Pełna zgoda, choć akurat ja nie od razu taki rozmiar doceniłem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, czytałem gdzieś na forum Twój wpis o tym, że zaczynałeś od rozmiaru 43-44. Ale człowiek dąży do poprawy komfortu... Mój największy zegarek to Vis (masochizm ;)).  Najbardziej pożądany - Marina rozmiar 36 :D

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To prawda,ale dość szybko się zorientowałem, że jednak wyraźnie mniejsze zegarki są dla mnie w sam raz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

W obecnych czasach chyba sporo osób tą drogą chodzi - moje początki to też (modowe) 44-45mm (teraz ich wystawania z ręki nawet nie komentuję ;) ), ale z czasem też podszedłem w stronę mniejszych.
I podobnie jak Fidelio, choć wciąż mam 42mm Moonwatcha (choć w praktyce to 40mm zegarek, gdyż 2mm robi osłonka koronki), to reszta zegarków to 38mm, 36mm, 35mm (a i nawet odświętnie 32mm, choć do tego wciąż nie mogę się przekonać na dłuższą metę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompania Braci (mniejszych) ;-)

Longines robi roznice .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W obecnych czasach chyba sporo osób tą drogą chodzi - moje początki to też (modowe) 44-45mm (teraz ich wystawania z ręki nawet nie komentuję ;) ), ale z czasem też podszedłem w stronę mniejszych.

I podobnie jak Fidelio, choć wciąż mam 42mm Moonwatcha (choć w praktyce to 40mm zegarek, gdyż 2mm robi osłonka koronki), to reszta zegarków to 38mm, 36mm, 35mm (a i nawet odświętnie 32mm, choć do tego wciąż nie mogę się przekonać na dłuższą metę).

U mnie właśnie Moon robi za duży zegarek  ;) Mam jeszcze Squale 50 Atmos, które też ma 42 mm średnicy, ale profil koperty i przyjazny L2L powoduje, że nosi się go jak zegarek o średnicy 40 mm  :)

Longines robi roznice .

Ten Conquest to aktualnie mój garniturowiec, choć w tym momencie najbardziej cieszy jednak ...Tudor, który IMO z tej trójki jest po prostu najbardziej uniwersalny  :)

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

U mnie właśnie Moon robi za duży zegarek  ;) Mam jeszcze Squale 50 Atmos, które też ma 42 mm średnicy, ale profil koperty i przyjazny L2L powoduje, że nosi się go jak zegarek o średnicy 40 mm  :)

Ale Moon zagina rzeczywistość - OP 39mm był dla mnie za duży, Speedy 42mm jest idealnie przy górnej granicy, ale jeszcze po dobrej jej stronie (choć spora w tym zasługa bransolety 1171) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Conquest to aktualnie mój garniturowiec, choć w tym momencie najbardziej cieszy jednak ...Tudor, który IMO z tej trójki jest po prostu najbardziej uniwersalny  :)

Na Longinesa nie musisz juz szukac nabywcy , jakby co . Tylko nos go oszczednie !!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja wszystkie swoje zegarki noszę oszczędnie  :) Szczególnie te, które w założeniu są do garnituru  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz 32mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

Pobieda - model podobny (ta sama koperta, inna tarcza) do tego, który nosił Gagarin na pierwszy lot w kosmos :)

Druga moja już zresztą - tym razem ważniejsza, bo po dziadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobieda - model podobny (ta sama koperta, inna tarcza) do tego, który nosił Gagarin na pierwszy lot w kosmos :)

Druga moja już zresztą - tym razem ważniejsza, bo po dziadku.

Pamiątkowe są najfajniejsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

A te stare Pobiedy do tego są świetne tak wzorniczo, jak i jakościowo. Większość współczesnych mechanizmów słusznie może zazdrościć im wykończenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te stare Pobiedy do tego są świetne tak wzorniczo, jak i jakościowo. Większość współczesnych mechanizmów słusznie może zazdrościć im wykończenia :)

Też mnie to zastanawia jak to wszystko było możliwe, zegarki te działały całe lata, niekiedy długo bez serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

Moja chwilowo nieotwieralna (nie wiem czy miała serwis w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat własnie), ale znalazłem bliźniaka otwartego:

wqwwoh.png

Edytowane przez MateuszDabrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne pasy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marka LIP, niegdyś zegarkowa duma Francji nadal (a właściwie znów) istnieje i produkuje zegarki nawiązujące do historycznych modeli firmy. W ofercie na szczęście nie zabrakło modeli w klasycznym rozmiarze 35.

Oferta marki - zegarki mechaniczne w rozmiarze 35 mm:

https://www.lip.fr/en/12-men-watches?q=Size-35+mm/Movement-Automatic

post-108708-0-11530600-1560544816_thumb.png

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rośnie konkurencja dla m.in. Stowy.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A także dla Longinesa, który oferuje przecież Conquesta Heritage w rozmiarze 35 mm :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi