Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rink

Szlif słoneczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy, mam krótkie pytanko. Jak zrobić szlif słoneczny na kopercie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlif słoneczny robi się na kołach (naciągowych, zapadkowych itp.). Można by ewentualnie spróbować na deklu, ale nie wdziałem jeszcze.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie koledzy, mam krótkie pytanko. Jak zrobić szlif słoneczny na kopercie?

W którym miejscu na kopercie chcesz zrobić ten szlif ?  Może o inny typ szlifu pytasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest szlif promienisty, a robi się go na urządzeniach tego rodzaju co tutaj, tylko druty szczotki grubsze:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/126380-tarcza-zegarka-homemade/page-2?do=findComment&comment=1587038

A szlif słoneczny jest na tych kołach naciągowych:

post-859-0-09921400-1449738487_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey Piotrze, jak zwał tak zwał. Post z linku przeczytałem i ideę tej roboty rozumiem, choć koperta to nie tarcza ( ta jest płaska). Mnie chodzi, że może któryś z kolegów taki szlif robił i może podzielić się wiedzą lub linkiem do niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie o ideę mi chodziło tylko o urządzenie do takiego szlifu, które jest tam na zdjęciach, to że koperta nie jest płaska nie ma tu specjalnie znaczenia (wystarczy inny kat ustawienia szczotki). ja robiłem onegdaj taki szlif na tokarce zegarmistrzowskiej z (przerobioną co nieco) przystawką do frezowania, obecnie takiej tokarki nie posiadam. Generalnie chodzi tu o to żeby przedmiot na którym ma być ten szlif obracał się synchronicznie (choć wolniej) ze szczotką, czyli najlepiej, żeby był wspólny napęd, przeniesiony przez odpowiednie przełożenia.

PS

No nie do końca jak zwał tak zwał, bo własnie przez to trudno jest się dogadać. ;)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, a czy ten szlif, który pokazałeś to nie jest przypadkiem ślimakowy?

Słoneczny to raczej zdobienie promieniste, tak jak tu np:

dsc_0222.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem nie jest to "szlif ślimakowy" tylko dokładnie jest to "szlif słoneczny", a ten na Twoim zdjęciu to szlif nazywany "pasy genewskie", według podręczników do zegarmistrzostwa.

A szlif nazywa się słoneczny, gdyż odbija w charakterystyczny sposób światło słoneczne, ślimaka ja tam jakoś nie widzę jakby co. :)

Edit.

No a szlif na kołach to tak jak napisałem wyżej to szlif promienisty.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytach to pasy genewskie, oczywiście. Pisałem jedynie o kole naciągu :)

W takim razie bardziej by pasowało nazwać go promienisty  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytach to pasy genewskie, oczywiście. Pisałem jedynie o kole naciągu :)

W takim razie bardziej by pasowało nazwać go promienisty  ^_^

Co by komu pasowało to nigdy nie wiadomo, szczególnie Polacy to maja, co Polak to inna teoria. :D Ale jednak trzeba się trzymać nomenklatury, bo inaczej trudno będzie się zrozumieć. Odbija słońce to słoneczny, wygląda jak promienie słońca to promienisty, skanu z podręcznika chyba nie muszę zapodawać...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejanie skanu chyba nie będzie konieczne, nie będę już mylił słonecznego z promienistym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest szlif promienisty, a robi się go na urządzeniach tego rodzaju co tutaj, tylko druty szczotki grubsze:

A szlif słoneczny jest na tych kołach naciągowych:

Czy ta nomenklatura ma też zastosowanie do tarcz zegarków?

Bo mówienie o szlifie słonecznym / słoneczkowym na tarczy, wyglądającym tak jak tutaj "promienisty" jest bardzo powszechne i zastanawiam się teraz, czy całe życie w błędzie żyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta nomenklatura ma też zastosowanie do tarcz zegarków?

Bo mówienie o szlifie słonecznym / słoneczkowym na tarczy, wyglądającym tak jak tutaj "promienisty" jest bardzo powszechne i zastanawiam się teraz, czy całe życie w błędzie żyłem.

Tarcza to część zegarka, ale jeżeli pisząc "mówienie [...] jest bardzo powszechne" masz na myśli znane portale aukcyjne, to opisy aukcji na tych portalach maja swoja nomenklaturę, która najczesciej nie ma nic wspólnego z nomenklaturą fachową (np. polerowanie to szlif lustrzany itp) . Na naszym forum lepiej jest trzymać się nomenklatury fachowej, ale oczywiście nie wszyscy są fachowcami i jak ktoś pisze o szlifie promienistym - szlif słoneczny, to trudno, tyle tylko, że trzeba wtedy dokładniej tłumaczyć o co własciwie chodzi.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie fajnie się czyta, wiedzy nigdy za dużo  :), ale ...., mało mnie to posuwa do celu. Może ktoś nie kliknął w moje linki z Omegą. Powtórzę, więc pytanie. Czy ktoś "amatorsko" (bez definiowania tego słowa, ) robił takie rysy na tarczy jak na  zdjęciu poniżej. Od razu zaznaczam ,że to nie o ten zegarek chodzi, ale o rysy (żeby nie było słoneczny czy promienisty). Za podzielenie się doświadczeniami z góry dziękuję. Andrzej. 

post-46862-0-00787500-1449781086_thumb.jpg

P.S. Nie chcę ciągnąć wątku "lingwistycznego", ale parę lat filologii robi swoje. Szlif słoneczny i promienisty używane są synonimicznie. Wujek Gugiel służy przykładami, i nie są to strony lub fora dla nastolatek. Choć uwagi Piotra na temat szlifu słonecznego na pewno są cenne i poszerzają naszą wiedzę "w temacie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Koperta jest szczotkowana, ale w szczególny sposób, nadający promienisty szlif. Widziałem na forum efekty bardzo udanego domowego szczotkowania zmywakiem (bransolety), ale uzyskanie takiego głębokiego i regularnego szlifu raczej wymaga zmechanizowanego procesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Marcinie, że się tego w "rencach" nie zrobi to ja wiem i mechanika musi być. Tylko jaka, jakieś pomysły mam. Dlatego moje pytanie o ewentualne doświadczenia innych. Żeby prochu nie wymyślać. Co do zmywaka, są lepsze materiały w takiej ,prawie,  cenie  :) . Czyli włókniny np. w hipermark. budowlanych. Zmywak odradzam, dla mnie lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę, więc pytanie. Czy ktoś "amatorsko" (bez definiowania tego słowa, ) robił takie rysy na tarczy jak na  zdjęciu poniżej. Od razu zaznaczam ,że to nie o ten zegarek chodzi, ale o rysy

Amatorsko robiłem.

18bfaf82d8f0d178c4e47e994808e0f1.jpg

3f731d25b31f51187c47756c03ae0666.jpg

pozdrawiam Leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Efekt widać. Dla mnie ważne i jak. Ponadto, czy rysy/promienie, które nie wychodzą ze środka (w moim przypadku powinny) to efekt zamierzony czy niedostatek "technologi"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifIMG_0288.JPGPanowie fajnie się czyta, wiedzy nigdy za dużo  :), ale ...., mało mnie to posuwa do celu. Może ktoś nie kliknął w moje linki z Omegą. Powtórzę, więc pytanie. Czy ktoś "amatorsko" (bez definiowania tego słowa, ) robił takie rysy na tarczy jak na  zdjęciu poniżej. Od razu zaznaczam ,że to nie o ten zegarek chodzi, ale o rysy (żeby nie było słoneczny czy promienisty). Za podzielenie się doświadczeniami z góry dziękuję. Andrzej. 

attachicon.gifIMG_0288a.jpg

P.S. Nie chcę ciągnąć wątku "lingwistycznego", ale parę lat filologii robi swoje. Szlif słoneczny i promienisty używane są synonimicznie. Wujek Gugiel służy przykładami, i nie są to strony lub fora dla nastolatek. Choć uwagi Piotra na temat szlifu słonecznego na pewno są cenne i poszerzają naszą wiedzę "w temacie".

Tyle, że wujek Googiel to nie wyrocznia i to co on pokazuje to bardziej można nazwać śmietnikiem niż nomenklaturą fachową, a żeby cokolwiek wyciągnąć wartościowego z tego śmietnika, to trzeba posiadać już dużą wiedzę i cierpliwość.

Takie rysy nie robiłem na tarczy tylko na kopercie i to dawno, a na tarczy robi taki szlif (tyle że delikatniejszy) kolega z Chronosa w Poznaniu, z tego co wiem budowa urządzenia kosztowała go dużo czasu i zdrowia, wiec wątpię żeby chciał się podzielić z kimś swoimi doświadczeniami, tym bardziej, że to dotyczy jego pracy zarobkowej. Ogólny kierunek podałem Tobie na tacy, na więcej bym nie liczył, bo jakoś nie słyszałem o żadnym charytatywnym stowarzyszaniu popierania konkurencji. :D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyję z czego innego. To tylko hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifIMG_0288.JPGPanowie fajnie się czyta, wiedzy nigdy za dużo  :), ale ...., mało mnie to posuwa do celu. Może ktoś nie kliknął w moje linki z Omegą. Powtórzę, więc pytanie. Czy ktoś "amatorsko" (bez definiowania tego słowa, ) robił takie rysy na tarczy jak na  zdjęciu poniżej. Od razu zaznaczam ,że to nie o ten zegarek chodzi, ale o rysy (żeby nie było słoneczny czy promienisty). Za podzielenie się doświadczeniami z góry dziękuję. Andrzej. 

attachicon.gifIMG_0288a.jpg

Powyższy efekt który Ty chcesz uzyskać na kopercie zegarka, to się nazywa moim zdaniem szczotkowanie promieniste i można to uzyskać bez większego problemu prostym domowym sposobem.

Poniżej dołączam Ci link do bardzo dokładnego opisu szczotkowania wzdłużnego. 

Szczotkowanie promieniowe oparte jest na tej samej technologi tylko wymaga odpowiedniego ułożenia koperty, mogę Ci powiedzieć jak to zrobić ale za pośrednictwem telefonu jak mi podasz numer na PW.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic493494-30.html

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Efekt widać. Dla mnie ważne i jak. Ponadto, czy rysy/promienie, które nie wychodzą ze środka (w moim przypadku powinny) to efekt zamierzony czy niedostatek "technologi"?

Tak na pewno specjalnie jest przesunięte. To pierwsze testery maszyny którą zbudowałem więc proszę o wyrozumialość.

Nie mam żadanej koperty srebrnej i zrobiłem dzisiaj test na nierdzewce. Podział 180 bo szkoda mi diamentu więc użyłem freza HSS :( . Przy podziale 360 powinno być super.

2b4aae63e051197757d192eae52755bd.jpg

bde65c2747c305708e38a9324978ce16.jpg

d644d96657d106f377de0f3534353425.jpg

Pozdrawiam Leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.