Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

desmo

Wartość zegarka używanego

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś trafił może na opracowanie/analizę cen zegarków używanych w zależnoście od marki, obecności papierów czy pudła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regułą w przypadku zegarka używanego z masowej produkcji (nie unikatu) jest 50 % wartości nowego egzemplarza z papierami i pudłem.  Jednak wszystko zależy od subiektywnej oceny Sprzedającego. Niektóre zegarki z ofert na klubowym bazarku są wyżej wyceniane przez ich Sprzedawców, niż nowe egzemplarze z gwarancją. Ale to pewnie bardziej efekt przywiązania się do danego zegarka niż chciwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regułą w przypadku zegarka używanego z masowej produkcji (nie unikatu) jest 50 % wartości nowego egzemplarza z papierami i pudłem. Jednak wszystko zależy od subiektywnej oceny Sprzedającego. Niektóre zegarki z ofert na klubowym bazarku są wyżej wyceniane przez ich Sprzedawców, niż nowe egzemplarze z gwarancją. Ale to pewnie bardziej efekt przywiązania się do danego zegarka niż chciwości.

Rozumiem że kolega sprzedałby swój zegarek który kosztował na przykład 20 tyś zł za 1/2 ceny ??? ;) Bzdura ;)

Kupno takich okazji graniczy z cudem ;)

Chyba że ktoś jest w potrzebie i nie ma wyjścia. Moim zdaniem jeżeli zegarek jest w idealnym stanie i ma komplet startowy to przy dobrych i drogich firmach trzeba zapłacić przynajmniej 70% wartości ;)

Zdarzają się zegarki gołe i w dobrym stanie to wtedy ich cena jest w okolicy 50% ;) Dla mnie osobiście jest ważniejszy stan zegarka niż cała reszta,choć wiadomo że ta reszta jest dobrą kartą przetargowa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Joogi niestety , zobacz na ogłoszenia wiekszość ( nie wszystkie) używki z dokumentami itd to ok 50-60% ceny nominalnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno o takie opracowanie,gdyż  używane zegarki to nie używane samochody.,Są zegarki na których traci się zaraz po wyjściu za drzwi sklepu,ale są także takie które kosztują wielokrotność ceny nowego egzemplarza., Niektóre zegarki nawet w sklepie mogą w ciągu roku stanieć o połowę,niektóre z dnia na dzień mogą podrożeć kilkunastokrotnie,.Nawet zegarki pospolite i tanie jak Seiko 5 potrafią być warte na rynku tysiące $$$  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt że nie wszystkie zegarki trzymają cenę po 2-3 latach ;) i to w przeważnie kwarcowe ;) ale nie wieże że ktoś sprzeda 3 letniego Rolexa który kosztował 50 tyś za połowę ceny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno o takie opracowanie,gdyż  używane zegarki to nie używane samochody.,Są zegarki na których traci się zaraz po wyjściu za drzwi sklepu,ale są także takie które kosztują wielokrotność ceny nowego egzemplarza., Niektóre zegarki nawet w sklepie mogą w ciągu roku stanieć o połowę,niektóre z dnia na dzień mogą podrożeć kilkunastokrotnie,.Nawet zegarki pospolite i tanie jak Seiko 5 potrafią być warte na rynku tysiące $$$  .

Oczywiście, że nie oczekuję reguły na bazie wyjątków ( białych kruków, krótkich serii, serii z błędem itd ). Miałem nadzieję że ktoś na bazie e- baya czy chrono pokusił się o sprawdzenie na większej liczbie jak przy podobnym ( subiektywnie ) stanie i wieku cena zależy od marki i zestawu towarzyszącego. Na naszym rynku jest od jakiegoś czasu zatrzęsienie zegarków bez dokumentów a ich ceny nie odbiegają często od ceny pełnego kompletu na chrono.. Jestem ciekaw jak ma się to do większej próby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że kupując drogie zegarki w idealnym stanie za 50-60 % to bardzo dobra okazja i bardzo ciężko bedzie kupić taniej ;) bez względu na to czy mają komplet z dokumentami czy nie ;)

Nie wieże że nikt zwas nigdy nie sprzedawal goly zegarek,bo reszta gdzieś się zapodziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiara czyni cuda - kwestia pisowni :)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że kupując drogie zegarki w idealnym stanie za 50-60 % to bardzo dobra okazja i bardzo ciężko bedzie kupić taniej ;) bez względu na to czy mają komplet z dokumentami czy nie ;)

Nie wieże że nikt zwas nigdy nie sprzedawal goly zegarek,bo reszta gdzieś się zapodziala ;)

Zapodziać może się przy zegarku za kilkaset złotych ( choć znam wielu którym i tu się nie zdarza ;-) . Na zagranicznych forach pojawiają się 15-25 % redukcje ceny przy braku dokumentów i boxa na podobnych rocznikowo modelach w podobnym stanie.redukcja ceny wobec nowego modelu to zupełnie inna sprawa. Te mogą sięgać i ponad 50% nawet w salonach ( NOS) w zależności od polityki producenta i dystrybutora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Joogi, "wierzę" pisze się przez "rz" nie "ż" (przepraszam za uwagę, ale z wykształcenia jestem mgr polonistyki i rażą mnie takie oczywiste błędy ortograficzne).

Moja omega speedmaster reduced, jako nówka kosztuje 15,500 zł., ale na rynku wtórnym już 5 tyś. Mówimy tu o markowym zegarku, który po "wyjściu z salonu"  traci 3 krotnie na wartości. Bardzo chętnie sprzedałbym ją za 1/2 ceny, o której pisze Kolega Joogi. Niestety w przypadku mojej omegi, tak dobra cena, jest nierealna. 

Moja ostrożna ocena utraty wartości 50 % zegarka nowego jest realistyczna. Nie mówię o zegarkach luksusowych, bo wszyscy wiemy, że Rolex zazwyczaj tylko zyskuje z czasem na wartości. Ale takich marek jak Rolex, z ich fenomenem sprzedaży jest niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Tomaszewski,przepraszam za błąd ortograficzny ale piszę z telefonu a on czasami ma przekłamania ;)

Chciałem ostatnio kupić zegarek Omega Planet Ocean 45mm chrono,ceny używek zaczynają się od 10 tyś zł a nowy w salonie kosztuje 18 tyś zł ;) oczywiście mowa o starszym modelu a nie o najnowszym.

Ja nigdzie nie widzę takich okazji żeby można kupić zegarek za 30% który obecnie kosztuje 15 tyś zł. Mówimy oczywiście o drogich markach , Rolex,Omega,Breitling,Tag Heuer i wiele innych.

Rozmawiamy oczywiście o zegarkach w bardzo dobrym stanie ;) a nie o starych zniszczonych gratach. Codziennie czytam dział sprzedam i nie widzę by ktoś sprzedawal w za 1/3 ceny ;)

Sam mam do sprzedania 2 letniego Tag heuera który jest jak nowy,cena w salonie to 17,5 tyś zł i dla czego miałbym go sprzedać za 1/3 ceny ??? Nigdzie nie widziałem przecen tego modelu o 30-40 %

Reasumując nie wszystkie marki da się kupić tanio ;) ale to jest tylko moje zdanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Inaczej traci na wartości ML, a inaczej Omega. Nawet poszczególne linie w Omedze różnią się znacznie: Speedmaster traci mniej niż Constellation.

Nie ma reguły wyznaczającej % utraty wartości. Wszystko zależy od jednej rzeczy- popytu/podaży.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Inaczej traci na wartości ML, a inaczej Omega. Nawet poszczególne linie w Omedze różnią się znacznie: Speedmaster traci mniej niż Constellation.

Nie ma reguły wyznaczającej % utraty wartości. Wszystko zależy od jednej rzeczy- popytu/podaży.

Szacun ;) o tym zapomniałem kolego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zależy od ceny zakupu dolar rok temu był tańszy i można było kupić zegarek niż w tej chwili. Nie wiem jak drogie zegarki ale Orient M-force kosztował ok. 800 zł teraz ponad 1050 zł.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś trafił może na opracowanie/analizę cen zegarków używanych w zależnoście od marki, obecności papierów czy pudła?

Lista, czy raczej opracowanie [rzetelne] raczej mało możliwe do napisania.

Zbyt wiele czynników mających bezpośredni wpływ

-marka

-linia[model]

-stan zachowania

-podaż[limitacja]

-popyt

-kraj [miejce zamieszkania sprzedawcy,kupca]

Dodać trzeba aktualny kurs walut...itp.

Ale to wszystko wiesz  Robercie ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master Yoda,zapewne wielka mądrością włada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lista, czy raczej opracowanie [rzetelne] raczej mało możliwe do napisania.

Zbyt wiele czynników mających bezpośredni wpływ

-marka

-linia[model]

-stan zachowania

-podaż[limitacja]

-popyt

-kraj [miejce zamieszkania sprzedawcy,kupca]

Dodać trzeba aktualny kurs walut...itp.

Ale to wszystko wiesz  Robercie ;)

Ależ Marku - pisałem że ten sam model w podobnym stanie i z bliskiego roku. Odrzucając jako zbyt złożone dywagacje nt ile dana marka traci na wartości i biorąc poprawkę na chodliwość różnych modeli zawężę swoje zainteresowanie do boxa i papierów. To ile dla marek/ modeli od 15 tyś PLN w górę za używany zegarek warte są dodatkowo box i papiery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ Marku - pisałem że ten sam model w podobnym stanie i z bliskiego roku. Odrzucając jako zbyt złożone dywagacje nt ile dana marka traci na wartości i biorąc poprawkę na chodliwość różnych modeli zawężę swoje zainteresowanie do boxa i papierów. To ile dla marek/ modeli od 15 tyś PLN w górę za używany zegarek warte są dodatkowo box i papiery?

Nie pisałeś, może miałeś na myśli :D

i zawężę swoje zainteresowanie do boxa i papierów. To ile dla marek/ modeli od 15 tyś PLN w górę za używany zegarek warte są dodatkowo box i papiery?

W przypadku "nowego" myślę że nie więcej niż 5%- i to raczej jako zabezpieczenie legalności żródła niż wartości [podnoszącej] kolekcjonerskiej...

W przypadku vintage pewnie ta wartość wzrośnie w większym stopniu z powodu rzadkości występowania niż marki- mówimy tu oczywiście o wartości procentowej.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 procent powiadasz...no nie wiem. Może na box wystarczy ale papier ze stempelkiem " juweliera" z datą , numerami warto mieć i dla siebie i dla przyszłego kupującego.

Oczywiście można dostać papier podrobiony ale można też zamailować i jeśli transakcja niezbyt odległa sprawdzić co się zgadza.

A taki dokument potwierdzający serwis pogwarancyjny ... A jakiś paragon....nie zastąpią wprawdzie sprawnego , oryginalnego zegarka w dobrym stanie ale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.