Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Danielsson

Orient Bambino z DutyFreeIsland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem Orienta Bambino w DutyFreeIsland, dokładnie ten model:

http://www.dutyfreeislandshop.com/orient-ser2400ew0-fer2400ew0-classic-bambino-japan-automatic-white-gents-leather-elegant-watch

Dodam że to moje pierwsze zakupy na zagranicznym portalu. Przyszedł do mnie meil, w którym monitorowałem drogę przesyłki. Dzisiaj pojawiła się tam informacja "Zatrzymanie przez urząd celnyPoczta PolskaWER Warszawa" 

Co to znaczy , co mam teraz robić ? Pytam Was bo pewnie macie doświadczenia z zakupami w DutyFreeIsland

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. że będziesz musiał zapłacić VAT + cło.

Jaką formę przesyłki wybrałes kupując zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poinstruuje mnie ktoś co powinienem teraz robić ?

Forma przesyłki ta podstawowa, bez pudełka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia. Z kimś ostatnio miałem małą spinkę tu na Forum, że przesyłek z Wyspy nie trzepią :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia. Z kimś ostatnio miałem małą spinkę tu na Forum, że przesyłek z Wyspy nie trzepią :unsure:

Raczej nie ze mną, albo coś Ci się pomyliło. Nie ten film.

Podbijam pytanie. Co teraz powinienem zrobić ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać aż dostaniesz papiery z UC chyba, że jeszcze puszczą. Tak się zdarza że puszczają. Tam będziesz miał co i jak.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać aż dostaniesz papiery z UC chyba, że jeszcze puszczą. Tak się zdarza że puszczają. Tam będziesz miał co i jak.

nie da się tego jakoś przyspieszyć ? wysłać meila albo coś takiego ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mi dziś zatrzymali darmową przesyłkę ;) także to nie jest takie bezstresowe jak to ostatnio też czytałem :P

zawsze możesz im wysłać maila wcześniej bez tego numeru, który oni nadają (nie pamiętam "fachowej nazwy") i liczyć, że będzie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zawsze jest szansa , że jednak puszczą :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia. Z kimś ostatnio miałem małą spinkę tu na Forum, że przesyłek z Wyspy nie trzepią  :unsure:

Jeżeli do mnie pijesz to weź skończ... Pisałem, że MI się to nigdy nie zdarzyło na kilkanaście przypadków.

Opłaty są na 100% dopiero jak będzie status przesyłki "zatrzymanie na cle" bodaj zamiast "zatrzymane przez urząd celny". Opierając się o moje doświadczenia... miałeś niefart. Jeżeli jesteś z Warszawy i kolejnego WER-u po drodze do Ciebie już nie ma to dzwoń do nich (jak będzie pewność, że zatrzymali) przekierują Cie gdzieś tam i dostaniesz nr księgi magazynowej, z tym zgłosisz się dalej, wyślesz mailem dowód zakupu i puszczą paczkę do Ciebie. Kasę zapłacisz listonoszowi przy odbiorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie pisz, nigdzie nie dzwoń - nie masz obowiazku mieć internet i monitorować. Dostaniesz zegarek albo wezwanie listem do okazania kwoty przelewu w ceniu naliczenia 23% Vat. Proste, cierpliwie czekasz. Wer na początku prześwietla i dopuszcza do obrotu, że to nie podróbka lub narkotyki dopier później cli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też dziwie się że to WER WARSZAWA zatrzymała jak ja mieszkam za Katowicami.... myślałem że to WER Zabrze zatrzyma. 

Koledzy a to prawda że cło jest od 150€ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Ci napisałem że Warszawa dopuszcza wszystko na terenie PL a opłaty naliczają lokalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwuj co się będzie działo dalej. Martwił bym się dopiero gdy trafi na Wer Zabrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Dokładnie, nic nie rób poza obserwowaniem statusu.

Z Warszawy będzie "zwolnienie przez urząd celny" i następnie w Zabrzu ponownie "zatrzymane przez urząd celny".

Jeśli w Zabrzu będzie "zatrzymanie na cle" a póżniej "zwolnienie przez urząd celny" - przygotuj się na zapłatę cła i Vatu - około 30% wartości przesyłki (jeśli ta wyda im się zaniżona sami Cię wezwą o fakturę / potwierdzenie płatności). Płacisz podczas odbioru u listonosza.

Jeśli w Zabrzu będzie po prostu "zwolnienie przez urząd celny" - miałeś szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież to samo napisałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawą jest 23%VAT a cło i opłaty manipulacyjne to jakieś 30zł (Jakieś 4zł cła, 3 złote odbiór osobisty, około 23zł przez listonosza). Można więc zaokrąglić do 24% ale nie 30%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

VAT jest naliczany jako ostatnie obciążenie, więc może być co najwyżej podstawą do narzekań a nie kalkulacji.

Biorąc pod uwagę że mówimy o zegarku za 113 USD (450PLN)  - to suma opłat wspomnianych w Twoim poście stanowi właśnie 30%.

W zalezności od wartości zakupu (i tego czy US doliczy koszty transportu) - rozkład udziałów kwot procentowych i stałych oczywiście będzie dawał inny wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie status przesyłki jest na:

"Zatrzymany na cle" Warszawa."

Nie ma możliwości że dowalą jakiejś z księżyca wzięty VAT i cło ? Szanowni  nie mogą stwierdzić że ten zegarek, jest według nich warty 1000zł i od tej kwoty obliczyć podatek ? 

30% z 466zł to 125złotych coś około prawda ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Miałem dosłownie kilka dni temu podobny przypadek. Paczka z zegarkiem szła z Japonii. W UC leżała prawie 3 tygodnie, jak przyszedł list żeby okazać dowód zakupu. Po wysłaniu im tego mailem, po około 5 dniach przyszedł listonosz i pobrał VAT.

Ja niestety miałem niefart bo koszt samego zegarka był duży a co za tym idzie duże było i cło.

Nie mogą go pobrać z księżyca tylko od Ciebie ;) niestety zamawiając zza granicy trzeba się z tym liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Jest kilka metod ustalania wartości celnej (czyli 'podstawy' do naliczania opłat) ale priorytetowa jest metoda wartości transakcyjnej, gdzie uwzględnia się kwotę płatności i koszty transportu. Zapewne te kwoty są na liście przewozowym przyczepionym do paczki.

Nie panikuj, nie mogą określać nierealnej wartości, jeśli nie będzie danych na paczce wtedy Cię wezwią o te kwoty.

Wyluzuj.

Sent from my XT1080m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne te kwoty są na liście przewozowym przyczepionym do paczki.

zamawiałeś coś z Azji? :) tam są kwoty rzędu 10-30$. jakby je brali do podstawy obliczenia kosztów to wszyscy byśmy byli szczęśliwi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

zamawiałeś coś z Azji? :) tam są kwoty rzędu 10-30$. jakby je brali do podstawy obliczenia kosztów to wszyscy byśmy byli szczęśliwi ;)

Z wszystkimi zakupami jestem bardzo szczęśliwy, a do określania wartości celnej w przypadku zaniżonej wartości zakupu jest po prostu inna metoda

Sent from my XT1080m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.