Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rakieta

ETA 2824-2 oryginał czy chińska fantazja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Nabyłem ostatnio mechanizm ETA 2824-2 Top Grade na naszym forum. Jednak mam pewne wątpliwości co do autentyczności owego werku.

img-5113.jpg

img-5114.jpg

img-5115.jpg

img-5116.jpg

Oryginał? Ewentualnie proszę o radę co fotografować aby możliwa była weryfikacja oryginalnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że pod balansem powinno by oznaczenie mechanizmu, ale głowy nie dam że tak musi być w twoim przypadku.

(zdjęcie z internetu)

post-76033-0-39947400-1454271181_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obik również stąd są moje wątpliwości. Natomiast nigdy nie miałem nowego werku od producenta tylko zawsze widziałem te już zamontowane w zegarkach. I one zawsze miały sygnowanie pod balansem. NIgdy też nie widziałem tej wersji Top Grade na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dnb film pokazany przez Ciebie jedynie pogłębił moje wątpliwości. Napiszę do sprzedającego, aby udzielił się w tym temacie i rozjaśnił nam trochę pochodzenie tego werku bo powiem szczerze ze mój zegarmistrz również zaniepokoił się brakiem sygnowań ale ze względu na szlify genewskie mogło ich nie być ... Natomiast nie był w stanie na 100% zweryfikować autentyczności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezależnie od szlifow mechanizm jest zawsze sygnowany pod balansem. Te szlify na wahniku słabo wyglądają..top grade ma inne wykończenie.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

No to mamy smród na forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedawca:

adrianbabral

Odpowiedział na moje ogłoszenie odnośnie kupna owego werku i tak go od niego kupiłem. czekam jeszcze co on napisze na temat pochodzenia tego mechanizmu i ewentualnego zwrotu

Sprzedawca odczytał wiadomość i był w wątku natomiast nie odpowiedział.

Napisałem mu wiadomość i czekam 24godziny na odpowiedź. Poźniej będę zmuszony wykonać ekspertyzę i zgłosić sprawę na policję.

Natomiast mam nadzieję, że sprzedawca nieświadomie sprzedał mi FAKE.

Robiłem kilkanaście transakcji na tym forum i dotychczas wszystko było załatwiane honorowo i zgodnie z umową.

Stąd mój brak czujności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jakim cudem gość z 26 postami sprzedał coś na forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta napisał w dziale POSZUKUJE - a on pewnie odpisał 

Ja bym zaczekał na odpowiedź i na razie nikogo nie linczował - mógł nie wiedzieć może kasę odda i przeprosi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukiwałem werku do mojej adriatici i zamieściłem na forum post z tym związany w dziale poszukuję

Tak wiem, powinienem być ostrożniejszy przy robieniu z nim interesów. Natomiast prestiż forum oraz wiele udanych na nim transakcji uśpiło moją czujność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to było poza bazarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta napisał w dziale POSZUKUJE - a on pewnie odpisał 

Ja bym zaczekał na odpowiedź i na razie nikogo nie linczował - mógł nie wiedzieć może kasę odda i przeprosi 

Było dokładnie tak jak piszesz.

Również mam nadzieję, że sprzedawca nieświadomie sprzedał mi podróbkę i broń Boże nikogo nie linczuję.

Natomiast sprzedawca napisał, :

"to jest nowy mechanizm , nie używany . Top grade z pasami genewiskimi . Używany zawsze będzie uzywany. Mogę zejsc do 450 z wysyłką. 

Nigdy nie był w zegarku. Kupiłem go w szwajcari do swojego ale po reklamacji mojego starego mechanizmu wymienili mi na nowy. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na tym werku nie ma pasów genewskich...  ;) No i może ja się mało znam ale w tej cenie to raczej ETA 2824-2 nie kupisz... w żadnej wersji. ST-2130 chiński klon przy dobrych wiatrach możesz trafić za około 100$

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na tym werku nie ma pasów genewskich...  ;) No i może ja się mało znam ale w tej cenie to raczej ETA 2824-2 nie kupisz... w żadnej wersji. ST-2130 chiński klon przy dobrych wiatrach możesz trafić za około 100$

Nie wiem nie znam się... Ale cena za którą go kupiłem była dobrą ceną. Zegarek do którego miał być zamontowany nie jest jakimś arcydziełem nie wiadomo jak drogim. Jest to adriatica na w/w werku więc skoro za cały zegarek dałem 1200zł to myślałem ze podana cena za werk jest normalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko stwierdzić. Tak na oko ja bym powiedział, że oryginał, na pewno nie ma tam ŻADNYCH odznaczeń ?

Jeszcze można założyć jedną opcję - że szlifując ten mechanizm ktoś przetarł oznaczaenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Ta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

perlage to tylko szczotkowanie więc nawet jak przejedzie się przez sygnatury mechanizmu to te zostaną a nie znikną jak w tym przypadku

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dziś kilka "lepszych" zdjęć co może pozwoli na rozpoznanie oryginalności.

Byłem dziś u kilku zegarmistrzów ale żaden z nich nie dał jednoznacznej odpowiedzi.

Może ktoś z was będzie miał lepsze oko do szczegółów. 

img-5128.jpg

img-5129.jpg

img-5130.jpg

img-5131.jpg

img-5132.jpg

img-5124.jpg

img-5125.jpg

img-5126.jpg

img-5127.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja,zanim coś kupisz poczytaj o tym. Jak będziesz czytał zwróć uwagę choćby na system antywstrząsowy stosowany w różnych wersjach.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda chiński klon czyli ST21.

(zdjęcia z internetu)

post-76033-0-24948900-1454324635_thumb.jpg

post-76033-0-44511000-1454324649_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja,zanim coś kupisz poczytaj o tym. Jak będziesz czytał zwróć uwagę choćby na system antywstrząsowy stosowany w różnych wersjach.

no tak. Teraz juz przeczytałem i wiem. Czytam to forum juz kilka ładnych lat ale specjalista niestety nie jestem. Natomiast jestem na 99% pewny ze mechanizm który kupiłem jest clonem ETY. Gdybym nie czytał forum to pewnie zegarmistrz założył by mi ten mechanizm i chodził bym w zegarku  nie mając nawet pojęcia ze serce jest made in china.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.