Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Janek Sarnowski

Seiko Vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny, szczególnie że to mój rocznik :)

:)

A taki może być? Staruszek,1975 rocznik,reszta fotek w galerii.

ojaciekręcę  :blink:  Chcę to!  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

med_gallery_22732_2959_62243.jpgmed_gallery_22732_2959_418937.jpgmed_gallery_22732_2959_406847.jpg

Czy to jeszcze Vintage czy już zabytek? Pooglądajcie numerek na dekielku.

p.s.

Jak ja nie lubię fotografować bez porządnego dziennego światła :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny KS 60' czy 70'?

LM październik 67' podobno pierwszy wypust....

post-90297-0-23933200-1476442003_thumb.jpg

Edytowane przez anger76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Anger76 - mechanizmy serii 56 zostały zaprezentowane w drugiej połowie lat 60 a same King Seiko dopiero bodajże 63 czy 64 rok.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

med_gallery_22732_2959_1116298.jpg

Mój KS  jest z pamiętnego '70 rocznika.Mojego <_< .Dlatego rzuciłem pytanie Vintage czy już zabytek :unsure:

5621A/5621B (1969-1974) - Time only

5625A/5625B (1968-1975) - Date

5626A/5626B (1968-1974) - Day/date

Ładny LM no i widać że  jest piątek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny LM no i widać że  jest piątek :)

Pt to po japońsku parasol i stolik pod parasolem - znak że zaczyna się weekend:)

@Anger76 - mechanizmy serii 56 zostały zaprezentowane w drugiej połowie lat 70 a same King Seiko dopiero bodajże 63 czy 64 rok.

Ale przecież serię 5606 mają LM produkowane od drugiej połowy lat 60'. Mój ma dziwny nr ser. 7N2598 co poprzedni właściciel interpretował prawdopodobnie jako jako 67 November. Wyczytałem gdzieś, że wersja bez nakładanego logo LM była na eksport. Dziś wrzuciłem zegarek na wibrograf i wykres wyszedł super. W tym modelu fabrycznie była niestety pleksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pt to po japońsku parasol i stolik pod parasolem - znak że zaczyna się weekend:)

Znaczy że u mnie tylko na tym środkowym zaczyna się weekend a na pozostałych jest tylko piątek :(

gallery_22732_2964_676738.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież serię 5606 mają LM produkowane od drugiej połowy lat 60'. Mój ma dziwny nr ser. 7N2598 co poprzedni właściciel interpretował prawdopodobnie jako jako 67 November. Wyczytałem gdzieś, że wersja bez nakładanego logo LM była na eksport. Dziś wrzuciłem zegarek na wibrograf i wykres wyszedł super. W tym modelu fabrycznie była niestety pleksa.

Tak, już poprawiłem, oczywiście chodziło mi o drugą połowę lat 60. Oryginalne pleksi w LM są bardzo fajne bo są wypukle ponad kopertę ale samo szkło jest płaskie. Ja wolę pleksi. Mój model też jest bez loga LM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, już poprawiłem, oczywiście chodziło mi o drugą połowę lat 60. Oryginalne pleksi w LM są bardzo fajne bo są wypukle ponad kopertę ale samo szkło jest płaskie. Ja wolę pleksi. Mój model też jest bez loga LM.

obczaiłem oczywiście Twoje 5606-7000 bez loga w necie i Twoje fotografie były jak zwykle bardzo inspirujące:)

Genialny jest model:

post-90297-0-93936900-1476464352.jpg

Edytowane przez anger76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy napisać, że rzadki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie fajny i naprawdę rzadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nienajlepszej kondycji koperta, ale i tak bardzo przepadam za tym chronografem z funkcją day/date i nie byle historią (Seiko 7A38-702A = SAA012J):

seiko7a38.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy można sklasyfikować do vintage, ale takie Seiko " zakupiłem", wymaga pracy, prawdopodobnie docelowo oddam w dobre ręce.

Koperta jest obracana wokół osi wskazówek, bransa tytanowa.

SEIKO SPEEDMASTER 'GIUGIARO' CHRONOGRAPH  7A28-7050

post-60098-0-68157300-1477549145_thumb.jpg

post-60098-0-45420500-1477549146_thumb.jpg

Edytowane przez Gregory_70

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lata pewnie 80 więc na vintage się nadaje, świetne są stare chrono seiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lata pewnie 80 więc na vintage się nadaje, świetne są stare chrono seiko

1982 rok.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1982 rok.

Bardzo ładny, ale to akurat nie jest projekt Giugiaro. Pierwsze analogowe chronografy kwarcowe (Seiko 7a28) trafiły na rynek w roku 1983 (produkcja skończyła się w ok. 1992). Czy numer seryjny tego egzemplarza zaczyna się cyfrą 2? Jeśli tak - optowałbym raczej za rokiem 1992.

Niemniej - świetna sztuka!

Edytowane przez Godless

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny, ale to akurat nie jest projekt Giugiaro. Pierwsze analogowe chronografy kwarcowe (Seiko 7a28) trafiły na rynek w roku 1983 (produkcja skończyła się w ok. 1992). Czy numer seryjny tego egzemplarza zaczyna się cyfrą 2? Jeśli tak - optowałbym raczej za rokiem 1992.

Niemniej - świetna sztuka!

Nie jestem znawcą Seiko, ale wydaje mi się, że to jednak 82 rok, jak się mylę to mnie popraw.

Co do projektu Gugiaro to w linku jest trochę informacji - https://thespringbar.com/blogs/guides/seiko-7a28-collectors-guide

post-60098-0-70612600-1477631698_thumb.jpg

post-60098-0-91975100-1477632235_thumb.jpg

Edytowane przez Gregory_70

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem znawcą Seiko, ale wydaje mi się, że to jednak 82 rok, jak się mylę to mnie popraw.

Co do projektu Gugiaro to w linku jest trochę informacji - https://thespringbar.com/blogs/guides/seiko-7a28-collectors-guide

December 19X2, wiec mozliwe, ze 1982 produkowany tuz przed wyjsciem na rynek. Trudno bedzie teraz jednoznacznie okreslic, czy byl to 1982 czy 1992 bo sa to dokladnie ramy produkcyjne.

Btw, model tego zegarka w katalogach Seiko (odpowiadajacy 7A28-7050) to SSAY0381.

Polecam www.seiko7a38.com ;) jako skarbnice wiedzy na ten temat.

edit: watch sleuth Seiko Date Finder sugeruje 1992, ale to pewnie tylko dlatego, ze bierze date produkcji od '83 wlacznie:

http://www.watchsleuth.com/seikodatefinder/?mvmt=7a28&case=7050&serial=2d4157

to samo na retro seiko:

http://retroseiko.co.uk/seiko-serial.htm?i=1

Sadze, ze 1992 jest bardziej prawdopodobny.

Edytowane przez Godless

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, ostatnio znalazłem na znanym portalu aukcyjnym seiko lord matic 5606-7070 Z tego co się zdążyłem zorientować jest to zegarek z kopertą typu monoblok - otwierany przez szkiełko. I tu moje pytanie - czy szkiełko można zdjąć jakoś inaczej niż tylko przy pomocy pająka do szkieł? Jak w takim zegarku wyjmuje się wałek z koronką i mechanizm? Jestem w stanie zrobić to sam czy tylko zegarmistrz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz pojęcie o zegarkach to sam to wszystko zrobisz, ale skoro pytasz to pewnie raczej zegarmistrz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi