Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Yakovlev

ZEGARKI RADZIECKIE - INFORMACJE, CIEKAWOSTKI, MITY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Yakovlev

A czy wiadomo jakim szczegółem technicznym różnił się 2409 (już z Czystopola) od 2409A? Z porównania na fotografiach wynika, że prawie nie ma róznic wizualnych między tymi werkami. Czyżby to tylko opisywana na watchuseek inna sprężyna? 2409A miał dłuższą rezerwę chodu w porównaniu z 2409 - może w 2409A modyfikacja polegała na wprowadzeniu innego rodzaju zaczepu sprężyny w bębnie (tego, który często sprawia problemy przy konserwacji)?

Na pierwszy rzut oka różnice są tylko estetyczne. Ładniejsze wykończenie mostków.

Być może ta inna sprężyna również jak w Rakiecie 2609 po modyfikacji była cieńsza i dłuższa, stąd te częste problemy z zaczepem.

Zresztą powszechnie wiadomo, że w przypadku Wostoka 2409A należy zachować szczególną ostrożność podczas nakręcania, zwłaszcza pod koniec tej czynności.

Naprawdę niewiele trzeba żeby zerwać / wyczepić sprężynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trafilem na takie cos przegladajac ebay.. LORIN PIRADET trzeba poprawic na LOURIN...

post-52629-0-81181900-1456735788_thumb.jpg

post-52629-0-82755400-1456735817_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do zmian oznaczeń werków tego samego kalibru - wpadł ostatnio w moje ręce taki odrapaniec:

post-25327-0-85723000-1456956810.jpg

Wizualnie nic ciekawego, w dodatku totalnie zajechany, ale... w środku zamiast pospolitego 2609HA jest 2609H, czyli taki protoplasta 2609HA. Wobec tego zróbmy szybkie porównanie obu werków, na razie przy częściowym demontażu:

Od strony mostka 2609H nie wyróżnia się prawie niczym w porównaniu ze swoim następcą - największa różnica dotyczy miejsca zaznaczonego przeze mnie na zdjęciu - chodzi o umiejscowienie otworu na śrubę mocującą werk w kopercie/pierścieniu (w 2609HA jest wycięcie w mostku, w 2609H śruba ta umieszczona jest bliżej balansu, a wycięcia nie ma). Ponadto nieco inny kształt ma mocowanie klocka włosa.

post-25327-0-54215800-1456957230.jpg

Od strony tarczy różnica polega głownie na sposobie osiowego ustalenia koła zmianowego przekładni wskazań - w 2609H mamy mały mostek mocowany za pomocą dwóch śrub:

post-25327-0-94223900-1456957409.jpg

W 2609HA jest natomiast dobrze znana charakterystyczna blaszka z wciskanymi w płytę ząbkami*:

post-25327-0-49987900-1456957442.jpg

Dodatkowa różnica dotyczy otworu łożyskowego wałka sprężyny (w 2609H jest większe podfrezowanie):

post-25327-0-49704000-1456957502_thumb.jpg

Ostatnia różnica dotyczy nie samego werku, lecz tarczy - ta przeznaczona do werków 2609H ma wyfrezowania (tarcze do 2609HA są od wewnątrz gładkie).

Oczywiście jeśli napotkam na różnice konstrukcyjne wewnątrz werku (np. wspominana we wcześniejszych wątkach sprężyna napędowa), to wszystko skrupulatnie opiszę :)

*rozwiązanie z tym mostkiem było również stosowane w niewielkiej liczbie werków 2609HA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Pierwowzorem był 16 kamieniowy mechanizm 2609 i jego kolejne modyfikacje 2609.A, 2609.B, 2609.1 aż po 2609.H, 2609.HA oraz 2614 z kalendarzem (jak Poljot).

http://www.horology.ru/en/workshop/Rocket.htm

Różnice pomiędzy wczesnym werkiem a jego modyfikacją (2609.1 - 2609.HA):

- wysokość mechanizmu.

- ilość kamieni.

- koło balansu.

- włos balansu.

- długość pracy po pełnym nakręceniu sprężyny.

Co ciekawe zmiany te nie mają wpływu na dokładność, dla obu mechanizmów wynosi ona +10 / -50 sek.

hsjsqw.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

MOŁNIA - wg lat produkcji

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jeszcze taka ciekawostka :)

ISKRA z błędem na tarczy. Widać gdzie ?

w6qs5e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeks przy 10.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Indeks przy 10.

Dokładniej to indeksy.

Od 9 do 10 jest 6 minut, od 10 do 11 tylko 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Do marek eksportowych należy dopisać "EWA" - w tym przypadku Slava 2427.

2hhirf9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To 2428 chyba :)

Tak czy tak chętnie bym kupił sobie Ewę byle była w dobrym stanie   :P

Kiedyś Gregorian bywał tu częściej i taki temat zgłębiał

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/117475-wszystkie-marki-radzieckich-zegark%C3%B3w-nar%C4%99cznych/page-1

Jest też sporo o eksportowych.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

To 2428 chyba :)

Być może, nie będę się spierał ;)

(Może to wyda się dziwne ale nigdy nie miałem żadnej Slavy i pewnie miał nie będę. Odrzucają mnie te mechanizmy. Na inne mogę patrzeć z przyjemnością, na te nie. Wszystkie bez wyjątku).

Edit: Tzn. jakieś tam się kiedyś przewinęły, ale długo miejsca nie zagrzały ;)

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przekornie pokażę dwie Sławy  :P

Pierwsza jest rzadka ale jednak do zdobycia

img-20160124-131703.jpg

Natomiast ta Sekonda  :D  Pisano o niej "błąd nadruku tarczy" Tu okazuje się że nie jest to błąd nadruku.

Tak opisany mechanizm widziałemTylko raz,  tylko u nas na forum u Grzegorza. Nigdzie indziej.

Oczywiście nie wszystko widziałem ale zdjęcie takiego mechanizmu jest na pewne trudno znaleźć.

img-5499.jpg

31.jpg

Obie Sławy pozyskałem od Kolegów których serdecznie pozdrawiam  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No to przekornie pokażę dwie Sławy  :P

Od strony tarczy są śliczne, jednak mechanizm dla mnie to taki trochę kombajn Bizon ;)

Nie wiem dlaczego, nie miałem okazji poznać ich bliżej, nie wiem jak sprawdzają się w dłuższym użytkowaniu, czy są zawodne czy nie, po prostu nie podoba mnie się forma i tyle.

Miłośników SLAVY przepraszam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz za co przepraszać- te mechanizmy sa przez specjalistów uznawane za jedne z najsłabszych automatów radzieckich. 

Ale z drugiej strony automaty Rodiny też.

Te pokazałem bo jeden jest rzadki a drugi mega rzadki, o ich urodzie i funkcjonalnośc nie pisze nawet słowa od siebie:)

Oprócz tego że są sprawne i chodzą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

Изолятор Брака (trudno to jednoznacznie przetłumaczyć) - dosłownie IZOLATOR BRAKÓW (???)

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

RAKIETA BIG ZERO

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

Do listy eksportowych marek dodałem W&CM (Watch & Clock Makers) produkowany prawdopodobnie na Włochy.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

2609НА vs 2609НП (RAKIETA)

Zamierzeniem było opisać niewielkie różnice tych dwóch mechanizmów ale bez informacji o etapach produkcji kół balansu i włosów, a co za tym idzie kompletnych zespołów balansu się nie da ;)

2u6fk3a.jpg

Dla НП fabryczne normy produkcyjne były dwukrotnie wyższe niż dla HA. O ile zakładana dokładność dla HA wynosiła -20 / +40 sekund, czyli 1 minuta na dobę, to dla НП dokładnie o połowę mniej -10 / +20, czyli 30 sekund na dobę.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Balanse (koła) dla obu mechanizmów (zresztą dla wszystkich innych również) produkowane były na tej samej maszynie więc teoretycznie powinny być identycznej jakości, ale wiadomo - życie...
Po tym trafiały na kolejną maszynę do ich ostatecznego równoważenia. Proces ten przypomina wyważanie kół/opon samochodowych. Jednak maszyna ta była tylko jedna i była bardzo wrażliwa na odchyłki od założonych / ustawionych parametrów tolerancji. Oznacza to, że dla niektórych balansów trzeba było zrobić 2-3 cykle wyważania zamiast jednego a i tak nie udało się wyważyć idealnie. Wobec tego dzielono je na kilkanaście klas dokładności wyważenia i wagi.

Z powodu tych, czysto technologicznych problemów (jedna maszyna nie była w stanie obrobić całej produkcji) dla poprawy wydajności z czasem obniżono wymagania jakościowe.

Teraz będzie o włosach ;)

Darujemy sobie ciągnięcie druta, przejdźmy do gotowych produktów.
Takie trafiały na maszynkę BALANCE-O-TEST i były automatycznie sortowane wg klas sztywności na 13 do 25 klas. Klasy te określały w jakim stopniu włos idzie "na plus" lub "na minus".. Potem kompletowano podobne pary kolo balansu-włos, co miało zapewnić właściwy zakres oscylacji balansu pozwalający jeszcze na regulację długości włosa przesuwką.

Jednak należy pamiętać, że z produkcji mogły wyjść włosy o różnej geometrii lub po odmiennej obróbce cieplnej z całkowicie zmienioną ich normatywną charakterystyką. Podobno regularnie zdarzały się partie włosów idących mocno "na plus" lub mocno "na minus".
Zmiana parametrów włosa jest niemożliwa ale można zrobić inne koło balansu. Wtedy do działu produkcji kół balansowych szedł rozkaz produkcji ciut cieńszych lub ciut grubszych kół umożliwiających skompletowanie odpowiednich par.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dla НП wybierane były kompletne balanse o wysokiej jakości i dokładności. Te "gorsze" szły do HA.

Ale, że НП nie produkowali w jakichś oszałamiających ilościach, to również do HA trafiały, i to bardzo często te lepsze balanse, o których istnieniu w naszych egzemplarzach nawet nie mamy pojęcia ;)

(Wszelkie uwagi, sprostowania mile widziane).

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy post - czytałem z zapartym tchem :)

Z tym wyważaniem kół balansowych to faktycznie niekiedy mogło być ciężko - na niektórych balansach w werkach 2609НП/2609HA widać wiele wybrań materiału, co może świadczyć o wielokrotnym powtarzaniu cyklu wyważania.

A wiesz może co oznaczały różne kolory wieńców w balansach Rakietowych werków? W 2609НП/2609HA powszechnie spotyka się bowiem balanse z wieńcem "złotym", ale niekiedy zdarzają się balanse w kolorze niklu.

Jeśli już jesteśmy przy tych balansach, to pojawia się pytanie o werki antymagnetyczne (2610) - ciekawi mnie czy były tam stosowane specjalne balanse czy też "zwykłe".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

A wiesz może co oznaczały różne kolory wieńców w balansach Rakietowych werków? W 2609НП/2609HA powszechnie spotyka się bowiem balanse z wieńcem "złotym", ale niekiedy zdarzają się balanse w kolorze niklu.

Jeśli już jesteśmy przy tych balansach, to pojawia się pytanie o werki antymagnetyczne (2610) - ciekawi mnie czy były tam stosowane specjalne balanse czy też "zwykłe".

Przyznam, że nie wiem :) Jeszcze...

Informacje, które podaję pochodzą z rosyjskiego forum. Staram się by były jak najbardziej wiarygodne, dlatego nie są to "byle jakie" skopiowane teksty, a konkretne informacje pochodzące wprost od byłych pracowników, np Petrodworca.

Taka jak powyżej w przypadku tego "IZOLATORA BRAKA". W dyskusji jaka się toczyła na tamtejszym forum padł ten termin, ale ja niestety nie bardzo rozumiałem o co chodzi. Zapytałem gościa na PW, a ten dokładnie wyłuszczył o czym była mowa.

O te wieńce i balanse 2610 też zapytam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Już mam odpowiedź :)

"Wszystkie balanse (2609 i 2610) były identyczne i zostały wykonane na tym samym urządzeniu. Tylko dla NP wybrano te najlepszej jakości i najlepiej wyważone.

Wcześniej, za dobrych czasów były złocone. "Białe" to po prostu rodowane  mosiężne koła balansowe, pojawiły się w latach 90-tych ze zwykłej oszczędności, były tańsze niż złocone"

Jednym słowem niezależnie od barwy mosiądz z różnicą w powłoce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wszystkie balanse (2609 i 2610) były identyczne i zostały wykonane na tym samym urządzeniu. Tylko dla NP wybrano te najlepszej jakości i najlepiej wyważone.

Wcześniej, za dobrych czasów były złocone. "Białe" to po prostu rodowane  mosiężne koła balansowe, pojawiły się w latach 90-tych ze zwykłej oszczędności, były tańsze niż złocone"

Jednym słowem niezależnie od barwy mosiądz z różnicą w powłoce.

Czyli kolejna zagadka rozwiązana :) Dzięki za przekazanie przydatnych informacji.

Ja natomiast dziś stałem się posiadaczem wczesnego egzemplarza Wostoka 2409 (bez "A"). Zewnętrznie zegarek jest dość "zmęczony życiem", ale werk wydaje się w pełni oryginalny. Jak znajdę chwilę czasu, to zrobię zestawienie różnic 2409/2409A. Na pierwszy rzut oka jest ich kilka - po rozebraniu werku może coś się jeszcze znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi