Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

procol

Cło za zegarek ze Szwajcarii

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ochote kupic w Szwajcarii nowy zegarek, ok. 300 Euro, od osoby prywatnej. Czy (i jak) da sie uniknac cla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie cło?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to moge dokladniej wyjasnic. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BLF
Mam ochote kupic w Szwajcarii nowy zegarek, ok. 300 Euro, od osoby prywatnej. Czy (i jak) da sie uniknac cla?

Szwajcaria to mały kraj i Szwajcarzy często jeżdżą na zakupy do Niemiec, Francji lub Włoch (zależnie od tego gdzie im najbliżej).

Zapytaj sprzedającego czy nie mógłby wysłać paczki przy okazji wyjazdu na zakupy. Może wyjaśnij mu, że jak wyśle ze Szwajcarii to Ty będziesz miał straszny korowód administracyjny związany z importowaniem produktu spoza UE. Szwajcarzy rozumieją takie argumenty, bo są np. straszne problemy z cłem/VATem we Włoszech (ja wysłałem Włochowi słuchawki w grudniu, a on je dostał z cła w marcu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie wchodzi w gre wyslanie z panstwa EC; Szwajcar sie na to nie zgodzil. Czy napis na przesylce Gift i zanizenie do granicznej wartosci 80 Euro cos da? Jesli nie, to z jakimi oplatami celnymi musze sie liczyc przy cenie 300 Euro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat poruszany był już kilka razy ale po raz kolejny:

Cło na zegarki to stała kwota 3zł. Do tego doliczyć musisz 22% VAT od cła + zadeklarowana wartość lub kwota podana na fakturze.

Możesz spróbować z niższą wartością bo wbrew pozorom taki numer bardzo często przechodzi.

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy brak faktury, zadeklarowanie 50 Euro i oznaczenie przesylki "GIFT" (w anglojezycznym rozumieniu :wink: ) cos zmienia? W sumie na fakturach za 8-letnie samochody sprowadzane z Zachodu takie kwoty nikogo nie dziwia. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy czasem Szwajcaria nie nalezy wraz UE do wspólnego obszaru celnego?

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BLF

Nie, nie należy i dzięki temu, mieszkając w Szwajcarii i robiąc co dwa tygodnie zakupy w Niemczech dostaję zwrot VAT 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie należy i dzięki temu, mieszkając w Szwajcarii i robiąc co dwa tygodnie zakupy w Niemczech dostaję zwrot VAT 8)

Ale ten zwrot VAT-u tej kwestii nie przesądza,- obszar bezcłowy nie jest tozsamy z prowadzeniem wspólnej, czy nawet tylko skoordynowanej polityki w zakresie opodatkowania.

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś mi się zdaje, że pg ma rację. W końcu Szwajcaria i Norwegia razem z całą UE należą do Europejskiej Strefy Ekonomicznej, czyli zachowują w kontaktach z UE wszelkie swobody odrzucając "wspólności" polityczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BLF

Jasne, skoro wiecie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakoś mi się zdaje, że pg ma rację. W końcu Szwajcaria i Norwegia razem z całą UE należą do Europejskiej Strefy Ekonomicznej, czyli zachowują w kontaktach z UE wszelkie swobody odrzucając "wspólności" polityczne.

Mam i nie mam racji... :wink:

Istotnie ,Szwajcaria jest członkiem EFTA, ale jako jedyny kraj NIE przystapiła do kompleksowego porozumienia tej organixzacji dot. utweorzeniu strefy wspólnoty gospodarczej z krajami UE.

Ma Szwajcaria zamiast tego szereg rozmaitych porozumień szczegółowych. Czy obejmują one zegarki nie wiem, a tez to może mnie bolesnie dotyczyć, bo w końcu powinien wrócic do mnie mój GP z renowacji (niepotrzebnej zreszta, ale cóż, darowanemu koniowi itd.. :wink: ) u producenta i boję się, ze mi cło i VAT naliczą, bo nie wysłałem go na zasadach odprawy warunkowej (straszne zawracanie głowy) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie krotko: czy ktos z Was kupowal wysylkowo zegarek lub inna rzecz w Szwajcarii i placil/nie placil cla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cla nie zaplacimy kupujac jedynie z krajow Uni Europejskiej!

Kupujac zegarek ze Szwajcarii (o ile nie uda sie z zanizeniem przesylki i giftem) zaplacisz clo i vat!

Tak samo w druga strone, wysylajac zegarek do renowacji czy tez do naprawy gwarancyjnej/pogwarancyjnej zawsze nalezy to oznaczyc w papierach wysylkowych, zeby odbiorca nie musial placic cla. W ten sam sposob firmy odsylaja. Ale to juz tak przy okazji.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując przedmiot o wartości powyżej 20 EUR należy zapłacić cło ustalone na poziomie 3 zł niezależnie od wartości przedmiotu. (to jest to porozumienie z UE ). Trzeba natomiast zapłacić VAT polski 22%. Vat płaci się również od kosztów wysyłki.

Czy brak faktury, zadeklarowanie 50 Euro i oznaczenie przesylki "GIFT"

Zostaniesz z pewnością poproszony o potwierdzenie przelewu lub informacje z jakiego banku i z jakiego rachunku został dokonany przelew.

Jeśli wpiszesz 150 Franków nikt się nie przyczepi, ale od tego vacik dla Zyty się należy. Musi być dołączony jakiś dokument zakupu, choćby wydruk aukcji :P. Najlepiej na zewnątrz opakowania, żeby nie otwierali. Duże znaczenie ma też to z usług jakiej firmy spedycyjnej będziesz korzystał.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ze mi cło i VAT naliczą, bo nie wysłałem go na zasadach odprawy warunkowej (straszne zawracanie głowy)

Zapłacisz 3 zł cła i VAT od wartości zegarka.

Tak samo w druga strone, wysylajac zegarek do renowacji czy tez do naprawy gwarancyjnej/pogwarancyjnej zawsze nalezy to oznaczyc w papierach wysylkowych, zeby odbiorca nie musial placic cla. W ten sam sposob firmy odsylaja

Musisz otworzyć SAD przy wysyłce reklamacyjnej do Szwajcarii. W przeciwnym razie i producent zostanie obarczony VATEM zanim odbierze zegarek i ty również zapłacisz, gdy zegarek do Ciebie wróci. Samo zaznaczenie na przesyłce lub jakiejś fakturce nic nie daje.

Przeżyłem to na własnej skórze.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD
...Musisz otworzyć SAD przy wysyłce reklamacyjnej do Szwajcarii....

Co to jest SAD :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SAD - Jednolity Dokunemt Administracyjny. Taki formularz do eksportu, najciekawsze jest to, że SAD wypełniasz w swoim języku, a potem ktoś kto go nie zna i tak wszystko wie, gdyż kody i pola są zawsze te same. Jak poszukam to nawet mam gdzieś notatki z wykładu "kaprala" i tam zapisałem nawet jakie pieczęcie (wzór i średnica) UC wali na których stronach i jak się wypałnia SAD do przekrętu ze zwrotem VAT przy fikcyjnym eksporcie - Artisany, nie czytajcie tego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.