Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
to tamto

Klub Miłośników Zegarków DAMASKO

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne te Damasko tylko szkoda, że większość małe rozmiary i cena też trochę wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio
Napisano (edytowane)

Co do wymiaru, to mi akurat pasuje, że jest tam sporo zegarków o średnicy 40 mm.  Co do ceny, pełna zgoda. W zasadzie sensowne jest poszukiwanie ich na rynku wtórnym, choć w tym przypadku za dużej oferty nie ma...

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Fajne te Damasko tylko szkoda, że większość małe rozmiary i cena też trochę wysoka.

Za wysoka? Rodzinna firma i niska produkcja zamiast Szwajcara klepanego w chińskiej fabryce na wiadra. Kilka fajnych patentów, których nikt inny nie ma i ETA wyregulowana tak, że COSC się chowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Znakiem tego, zostanie ze mną na długo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest w końcu  z obecnymi powłokami na kopertach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Napisano (edytowane)

Jest opis na stronie. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale w Damasko powłoka jest jakby zlana z koperta w procesie idę hardened inaczej niż w Sinnach. Porysować się nie da. Sprawdzałem obie koperty które mialem. Mnie się zdarzył odprysk na uchu i coś podobnego widziałem na WUS tyle, że na lunecie. Chyba wrzucałem tu foto drugiego przypadku. Coś może czasem idzie nie tak. Kopertę wymienili bez gadania. AR moim zdaniem nie jest już tak dobrze utwardzony jak na początku.

Tak czy siak w tej cenie dostajemy coś czego nie daje nikt. Kwestie dizajnu pomijam, ale dokładność mechanizmu, wytrzymałość koperty i to jak pracuje koronka to naprawdę ciężko spotkać w tych pieniądzach.

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Z mojej perspektywy, to coś z lumą mogliby zrobić :-) Jest niezbyt intensywnie i krótko. Przynajmniej u mnie. Jacek, masz podobne spostrzeżenia dotyczące lumy w Damasko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jest słaba, ale to chyba C1 a ona ogólnie jest do bani. Fajnie za to że świeci równomiernie bez ciemnych plam co oznacza równe i staranne jej nałożenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Co dotyczy tej równomierności, to pełna zgoda :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wzornictwo Damasko się podoba, a ostatnio podobają mi się czarne koperty z białymi tarczami, więc wybór jest.

Z lumą słabo mówicie, a to dziwne bo to chyba nie jest jakaś złożona kwestia, aby było lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zaskoczyliście z tą lumą, myślałem że jest podobnie jak w Sinnie, ogólnie z tych zegarków co miałem szwajcary słabo świecą do Seiko i Helsona mało kto ma start.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Helsona nie widziałem a do Seiko mało co ma start. Nawet mój Oris 65 zjada Damasko pod tym względem. Nie mniej uczciwie muszę przyznać że w ciągu ostatnich dwóch trzech lat nie pamiętam abym skorzystał z dobrodziejstwa lumy, dlatego nie traktuje tego jako wady DA36.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Bardzo ciekawa firma. Te ich bransolety co sami produkują to mistrzostwo świata. 

post-65162-0-26048300-1552195648_thumb.jpg

post-65162-0-87632000-1552195667_thumb.jpg

Zresztą przyrząd do zmiany pasków też solidny. Mam jeden firmy Bros i się pokrzywił a tu widzę że porządne narzędzie.

post-65162-0-18061400-1552195913_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Wracając jeszcze do lumy, to dziś zostawiłem Damasko na noc. Godzinę w nocy byłem w stanie określić, jednak do Seiko czy Helsona nawet nie ma startu. Nawet Rado pod tym względem wypada lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są tacy, którzy dali radę czarnej powłoce :)

1070b7a8e6b6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim starym da36 może szału nie ma , ale źle nie jest. Poniżej porównanie z Eterną KonTiki :

eb7b63a5cb3d63b0810a62a6ca6d0b1f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ball, Eterna, JeanRichard 1681, CyS, Glycine, Damasko, ChWard, Epos, Herbelin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zegarki tylko wydają mi się drogie. Patrząc na bazarek widzę, że jest problem żeby je sprzedać. Wiem, że jakość wykonania stoi na najwyższym poziomie ale marka sama w sobie chyba nie jest zbyt pożądana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zegarki tylko wydają mi się drogie. Patrząc na bazarek widzę, że jest problem żeby je sprzedać. Wiem, że jakość wykonania stoi na najwyższym poziomie ale marka sama w sobie chyba nie jest zbyt pożądana

Jest niszowa, więc nie dla wszystkich. Raczej jako kolejny w kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Moim zdaniem, co już napisałem nie są drogie w stosunku do tego co oferują. Z odsprzedażą jest problem co sam odczuwam na własnej skórze, ale to wynika z faktu że jest to marka niszowa i przysłowiowy Kowalski nie wie z czym to się je a nawet tu na forum raczej nigdy nie wzbudzała wielkiego aplauzu. Moi na przykład niezegarkowi koledzy jak zobaczyli mojego DA36 to myśleli że to jakiś odpowiednik Seiko albo Timexa tylko trochę droższy, jak im powiedzialem ile zapłacilem to się za głowy łapali ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Żona jest dalej przekonana, że to taki Timex (czorny) i że jest w jego cenie :D

PS. Luma jest (DA36), powiedzmy to szczerze, cienka. Z pewnością gorsza niż w Timexie.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To jest akurat wada, która stała się zaletą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Tu jest moc! Gdyby tylko był bez daty to niemal ideał.

post-65162-0-50925400-1553108984_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dla mnie nawet z datą jest kozacki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi