Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sanik

Wyścigi kolarskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy na forum są miłośnicy kolarstwa szosowego?

Dziś klasyczny wyścig Paryż - Roubaix, tzw. piekło północy, 27 odcinków po kocich łbach.

Kto wygra, jak obstawiacie?

Ja stawiam na Sagana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem. Choć nie oglądam, bardziej jeżdżę. Parę lat temu częściej, teraz rzadziej, ale dwie szosy nadal są. Swojej też kupiłem szose i się wkręcila i do tego docenia rower który może podnieść bez problemu jedną ręką.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo. Tu mnie zaskoczyłeś, Filip kolarzem. No tak, ale Ty pod nosem masz kryty tor kolarski :) chyba jedyny w kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i Boonen dał ciała i Hayman wygrał a  Boonen mógł mieć 5 zwycięstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sanik Jeździłem parę razy na torze i w Pruszkowie i w Żyrardowie (miałem 2 ostre koła).

A swego czasu szosowo częściej się jeździło i dłuższe trasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i Boonen dał ciała i Hayman wygrał a Boonen mógł mieć 5 zwycięstwo

Może za rok da radę :)

Tymczasem za tydxień Amstel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hayman 15 lat czekał bidak na te zwycięstwo , miałem wrażenie ,że był strasznie zdziwiony tym ,że wygrał  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sanik Jeździłem parę razy na torze i w Pruszkowie i w Żyrardowie (miałem 2 ostre koła).

A swego czasu szosowo częściej się jeździło i dłuższe trasy.

A w zawodach jeździłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W amatorskich raz brałem udział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na szosie dopiero zaczynam.Od tygodnia mam buty spd-szybciej sie jedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez butów to nie ma żadnej jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy juz temat o rowerach w którym też są rozmowy o szosie i wyścigach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest głównie o naszym sprzęcie i amatorskich wyprawach, a mnie chodzi o kibicowanie wyścigom UCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zacznij rozmowę tam, w czym problem? Rozmawialiśmy tam już nie raz o wyścigach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym niemniej przychylam się do głosu Sirkoziego, że na forum zegarkowym jest temat rowerowy i tam warto kontynuować wszelkie dyskusje dotyczące dwóch kółek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ten temat złapie . To ja zakładam drugi. Kolarstwo górskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wypadku to jest tak - uwielbiam kolarstwo szosowe w praktyce, jeżdżę kiedy tylko mogę, natomiast nie oglądam i nie śledzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zacznij rozmowę tam, w czym problem? Rozmawialiśmy tam już nie raz o wyścigach.

Nic na siłę. Chciałem o tym pogadać, sezon wyścigowy w pełni, a w wątku rowerowym ani słowa o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na szosie dopiero zaczynam.Od tygodnia mam buty spd-szybciej sie jedzie.

Wszyscy początkujący tak mówią. I ja tak mówiłem zauroczony swego czasu. Obecnie jest mi bez różnicy, czy zatrzaski, czy platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy początkujący tak mówią. I ja tak mówiłem zauroczony swego czasu. Obecnie jest mi bez różnicy, czy zatrzaski, czy platformy.

Kwestia techniki pedałowania, jak z przyzwyczajenia wykorzystujesz tylko te partie mięśni które pracują na platformach to faktycznie różnicy przy SPD nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie chcesz zaczynać tej dyskusji. ;) Na forum szosowym ma już 10 stron i coś ciągle nie mogą ustalić wspólnej wersji czy spd dodają mocy czy nie.

Radziłbym za to zapoznać się z jakimiś aktualnymi artykułami na ten temat, bo pewnie masz na myśli podciąganie angażujące dwugłowy uda, co z efektywnością nie ma nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie chcesz zaczynać tej dyskusji. ;) Na forum szosowym ma już 10 stron i coś ciągle nie mogą ustalić wspólnej wersji czy spd dodają mocy czy nie.

:D

Kwestia techniki pedałowania, jak z przyzwyczajenia wykorzystujesz tylko te partie mięśni które pracują na platformach to faktycznie różnicy przy SPD nie ma. 

I z tym się jak najbardziej zgadzam, bo przyzwyczajenia mają wpływ na wiele rzeczy i efektywne krecenie też trzeba ćwiczyć i sie przyzwyczajać jednak w jakich pedałach się jedzie jest tu nieistotne.

Co innego jazda czasowa i tam tak  na twardym i moc na pełen obrót korby, zreszta " kierownica czasowa + geo wymusza poniekąd taką technikę", jednak  przyrost prędkości nie jest wprost proporcjonalny do zużywanych zasobów organizmu i by to miało sens daleko się tak nie ujedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym za to zapoznać się z jakimiś aktualnymi artykułami na ten temat, bo pewnie masz na myśli podciąganie angażujące dwugłowy uda, co z efektywnością nie ma nic wspólnego.

Tak wiem, na forum szosowym to ciężko może być z dojściem do prawdy :) 

Faktem jest, że profesjonalne kolarstwo korzysta z SPD pomimo, że w krytycznych sytuacjach kiedy trzeba się ratować SPD może oznaczać glebę tam gdzie bez problemu można się ślizgać podpierając nogą... 

Trener Lancea Armstronga tłumaczył kiedyś gdzieś, że przy SPD należy wykonywać pełne obroty obu nóg cały czas - jak przy ćwiczeniu 'rowerku' - tym który pamiętacie z lekcji W-F :P

...o koksie nie wspomniał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś klasyk, Amstel Gold Race, kogo obstawiacie? Kwiato?

W peletonie jest nasza grupa CCC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, co się stało w radio usłyszałem że nie wytrzymał kondycyjnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.