Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość non4me

Certina vs Tissot co wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość non4me

Witam,

Z okazji zmiany pracy chce sobie sprawić prezent w postaci nowego zegarka. Stoję  przed wyborem między Certina C001.639.11.047.00 a TISSOT T055.417.11.047.00

1038_1.jpg

T055.417.11.047.00_5m.jpg

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze tzn. czy zwracać na coś uwagę oprócz wyglądu czy kierować się tylko wyglądem ?

Oglądałem dziś tego Tissota i w rzeczywistości wygląda świetnie. To co dla mnie ważne sekundnik trafia idealnie w indeksy a w Certinie różnie to bywa

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O gustach sie nie dyskutuje jesli chodzi o wygląd a jesli chodzi o aspekt techniczny to z tej dwójki tylko Certina a i tak DS Podium może gorzej wypadać przy innych modelach innych marek ...

W tych piniodzach szukałbym "Hammiego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednym i drugim różnie bywa. Bierz co Ci pasuje. W środku to samo G.............

G10 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

W jednym i drugim różnie bywa. Bierz co Ci pasuje. W środku to samo G.............

G10 :).

Niestety budżet nie puszcza na nic lepszego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi być z tymi wszystkimi bajerkami na tarczy? Potrzebne Ci chrono?

Jeśli już Certinkę w kwarcu, to na Precidrive IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

A musi być z tymi wszystkimi bajerkami na tarczy? Potrzebne Ci chrono?

Jeśli już Certinkę w kwarcu, to na Precidrive IMO.

Jasne że nie musi, dziś byłem w salonie w galerii i te dwa zegarki mi wpadły w oko, mogę max przeznaczyć 2 tyś

Czy ten model bedzie "lepszy" ?

CERTINA C006.407.16.051.00

C006.407.16.051.00_5m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina i tissot to podobne g.

Choc certina to drozsze g ale nie interesuje cie to poki masz gwarancje. Oba mechanizmy sa jednorazowe i nienaprawialne. Jesli zajdzie potrzeba ich wymiany po okresie gwarancji to certina bedzie dwa razy drozsza poniewaz ma bardziej skomplikowany mechanizm i drozszy w zakupie.

Certina pomimo plastikowego mechanizmu to fajny zegarek. Tissot od razu kojarzy sie z podrobkami prc200.

Jesli nie masz cisnienia na chrono to kup sobie ds1- przynajmniej wiesz za co placisz.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z kolegą Cieslut, też jakiś czas temu chciałem sobie kupić w sklepie Tissota prc albo Certine ds podium, i dzięki Bogu do zakupu nie doszło. W cenie niecałych 1500 mam dwa fajne zegarki (Certine Ds rookie (na długiej gwarancji) i nowego skx'a). Trzeba tylko trochę poszukać.  Moim zdaniem szkoda kasy na nowego Tissota lub Certine kwarcową. W używanych bym poszukał lub jakiś automat np wyżej wymieniona Ds-1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

Dzieki Panowie, skutecznie odradziliście mi te dwa zegarki :D Oglądnę z bliska tego DS-1. Ostatnio wpadł mi w oko jeszcze Seiko SARG009 Tylko minus taki że trzeba go ściągać

sarg009-a_large.jpg?v=1399887009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Widzę, że idziesz w dobrą stronę. DS-1 to już zegar niemal kultowy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

Do DS-1 ciągnie mnie bardziej z racji tego że moge isc Krakowie do sklepu I kupic sobie na miejscu. Zastanawiam sie tylko czy jest jakas duza roznica miedzy mechanizmem z Seiko a Certiny DS-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to mechanizmy podobnej klasy. Jako miłośnik szwajcarskiej myśli technologicznej wybrał bym Certinę.

Na forum jest jednak spora grupa lobbująca za japońszczyzną i możesz takim pytaniem doprowadzić do wojny plemiennej :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez taka propozycja ze jesli jednak dalej Ci się podoba któryś z tych pierwszych zegarków to opcja może być Victorinox 241497

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo sympatii do Seiko, na Twoim miejscu zdecydowałbym się na DS-1. Sprawisz sobie w ten sposób solidny i rozpoznawalny szwajcarski zegarek.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina i Sarg to zegarki jak najbardziej porównywalne. Aututem DS1 jest dostepność wiec może lepiej nie kombinować, poza tym DS bardziej imponuje ludziom niż jakieś tam Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

Byłem przymieżyć tego DS-1 I jest strasznie mały, znalazlem jeszcze DS First automatic, jest podobnej ceny, narazie tylko widzialem zdjecia w internetach ale wydaje sie wiekszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem przymieżyć tego DS-1 I jest strasznie mały, znalazlem jeszcze DS First automatic, jest podobnej ceny, narazie tylko widzialem zdjecia w internetach ale wydaje sie wiekszy

To samo wrażenie miałem jak się do niego kiedyś przymierzalem. Dodatkowo dla mnie był mało czytelny.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli DS-1 wydawał się mały to Sarby tym bardziej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli DS-1 za mały, to DS First. Ciut większa koperta, dłuższe uszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim budżecie zobacz jeszcze na Tissot PRS 516 autimatic , bardzo fajny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Certina z 1 strony fajna. Ale widzę po postach, że mam sobie odpuścić.

Nie chciałbym zakładać nowego tematu, bo po co powielać temat :) Kolega się chyba nie obrazi :) A jestem w podobnej syt. Również zmieniłem prace i szukam czegoś nowego na rękę. 

Na Omege Semaster mnie nie stać. Big Mako średnio mi się podoba, a Mako był trochę za mały na mojej ręce. Chwilowy romans z Seiko i znowu jestem goły. 

Również oglądam coś pomiędzy Cerina, a Tissotem. Raczej wybrałbym coś w przedziale 1500zł. No można dopłacić te kilka stówek jak jest sens i warto. 

Może być automat, bo w kwestii mechaników cięzko. Atlantic mnie nie urzeka, no może trochę Steinhart. Mają fajnego divera, ale budżet ponad 2k. Mechanika można wyrwać za 1700zł. Fajny klimat z tym nakręcaniem i mam małe dzieło sztuki na ręce. Ale jest jeden problem. Mi się podobają chronografy. Żeby nie było, nie potrzebuję tego, ale zwyczajnie w świecie podoba mi się taka tarcza. Styl więc raczej sportowy- czarna tarcza. Mimo rysowania się, wybieram bransolete, bo skórzany pasek średnio u mnie. 

0_0_productGfx_5400f936edfff732a2d00c60a

No fajny i nakręcany, ale na rowerze średnio. I pasek przepocony często do wymiany, bo skóra raczej nie lubi mycia. Bransolete można lepiej potraktować pod strumieniem wody :) 

Podsumowując 

- czarna tarcza

- bransoleta

- chronograf

- 1500/2000

- raczej automat

Skoro te dwie propozycje z 1 strony odpadają, bo środek słaby, to już sam nie wiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat w chrono za 1,5-2k? Takie rzeczy tylko w Erze. Ery już nie ma, więc............

Tak na poważnie. Automat w chono to jakieś 5k. Jedynym wyjściem są Chińczyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.