Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
adjaro

Przeróbka kopertowej Mołni

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowię naręczna Mołnia. Naoglądałem się zdjęć pięknych projektów i nie mogę spać po nocach.

Pojawia mi się w głowie kilka pytań. Skąd wziąć naręczną kopertę? Skąd do werku dostać kolorowe detale (włos, śrubki)?

Czy ma to znaczenie jaki werk kupie (z koronką przy 12 czy 3)?

Mam w domu niepotrzebną mi, chińską kopertę ze szkiełkiem - jest chromowana, pochodzi od jakiegoś kwarca.

Na pasówkę Mołni pasuje idealnie. W razie czego proszę o pm.

Ja kupiłem gotowca, ma bardzo cienką kopertę, warto kupić starszy mechanizm, jest po prostu ładniejszy ;)

post-35815-1464842724,7171_thumb.jpg

d67e7994b7001f34f045724059fff38b.jpg

Edited by oprzemyslaw

Dokładnie !! Stary mechanizm i tarcza z młodszej mołni krytej - wszystko pasuje nic nie trzeba przerabiać - tarcza biała a jeszcze fajniejsza czerwona 

Tutaj link do ciekawego starego rozwiązania http://allegro.pl/zegarek-molnija-stary-z-4-kwartalu-1954-r-xx-wieku-i6236305714.html#thumb/3

Kilka zdjęć z sieci 

EDIT: Tu był temat z zakupem części potrzebnych do zrobienia pasówek - nie wiem czy juz macie te graty u siebie ? ktos coś zmajstrował to niech się chwali  :)

post-68206-0-64835800-1464844012.jpg

post-68206-0-10589000-1464844016_thumb.jpg

post-68206-0-38441500-1464844019_thumb.jpg

post-68206-0-24706200-1464844022.jpg

Edited by Paweł Bury.

czekamy

jak przyjadą graty obstawiam że będzie wysyp zdjęć przeróbek molni na forum

OMEGA SEAMASTER 300M

Guest Yakovlev

Już kiedyś pokazywałem.

Ok, jestem już mądrzejszy dzięki Wam. Warto kupić sobie dwie Mołnie jedną dla mechanizmu starszego - który jest ładniejszy, a drugą dla tarczy z sekundnikiem przy 9. 

Widzę, że spóźniłem się bo zamówienia poszły. A mogłem kupić gotową kopertę i jakąś fikuśną koronkę.

Jednak wciąż nie wiem gdzie dorwać takie kolorowe śrubki?

Edited by adjaro

Guest Yakovlev
...

Jednak wciąż nie wiem gdzie dorwać takie kolorowe śrubki?

:) Niczego nie musisz szukać. Te śrubki pochodzą wprost z tego mechanizmu, są barwione termicznie.

Poczytaj o barwieniu termicznym stali, palnik i do dzieła.

:) Niczego nie musisz szukać. Te śrubki pochodzą wprost z tego mechanizmu, są barwione termicznie.

Poczytaj o barwieniu termicznym stali, palnik i do dzieła.

Aaaaaa... a ja byłem święcie przekonany że istnieje "sklep z kolorowymi śrubkami". :D

Guest Yakovlev

Aaaaaa... a ja byłem święcie przekonany że istnieje "sklep z kolorowymi śrubkami". :D

Gdzieś na zatoce takie sprzedają, kiedyś widziałem.

Można kupić, można zrobić samodzielnie

Ja nie robiłem samodzielnie, nie mam takich zdolności, zrobił to kolega, który ma doświadczenie w składaniu takich zabawek.

Tarcza też oryginalna Mołniowa, malowana wg projektu.

Tanio nie było, ale warto :) Nie było, nie ma i pewnie nie będzie drugiego takiego ;)

Jeden gość z forum kupił kiedyś u mnie podobną pasówkę  i tarczę zrobił na jakiś model Atlantica - zegarek był dla jego ojca który bardzo chciał mieć duży zegarek ale wyglądający jak tamten stary Atlantic - pomysłów jest sporo fajny temat mógłby powstać jak to forumowicze robią transformersy 

U speców od renowacji można dogadać inne nietypowe projekty (własne) 

Edited by Paweł Bury.

Na sąsiednim forum był kiedyś pomysł z zaprojektowana tarczą  z samolotem Łoś. Piękny projekt ale niestety nie ściągnąłem zdjęć a te się przeterminowały w jakimś hostingu i nie ma. Pisałem do pomysłodawcy ale be odzewu. Jak ktoś ma te zdjęcia to proszę o pw - pomysł był mega fajny.

Panowie zakupiłem taką Mołnie z mechanizmem starego typu, Czy mógłby ktoś pomóc dobrać mi kopertę i tarcze do niej :) ?

Czy ta większa zębatka nie powinna mieć napisu Mołnia na sobie?

27209500220_fe319b78ea_c.jpg

26878785273_023f007e78_c.jpg

Panowie zakupiłem taką Mołnie z mechanizmem starego typu, Czy mógłby ktoś pomóc dobrać mi kopertę i tarcze do niej :) ?

Czy ta większa zębatka nie powinna mieć napisu Mołnia na sobie?

Powinna. Mostek też jest przeszczepiony bo pasy nijak się nie zgrywają.

Hmm. Nie  wiem czy werk nie jest składany z trzech....

Edited by kchrapek

Powinna. Mostek też jest przeszczepiony bo pasy nijak się nie zgrywają.

Hmm. Nie  wiem czy werk nie jest składany z trzech....

Z założenia produktem końcowym ma być składak, więc nie będę się aż tak mocno przejmować :)

A jaką kopertę dobrać?

Z założenia produktem końcowym ma być składak, więc nie będę się aż tak mocno przejmować :)

A jaką kopertę dobrać?

Dobierz taką z pełnym deklem.

Edycja

Żeby całkiem złośliwie nie było to w podanym poniżej linku znajdziesz  (przy odrobinie wysiłku) kopertę do Twojej Mołni

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/132722-zakup-grupowy-grat%C3%B3w-z-aukro/page-1

Edited by rk7000

Są genialne :)

Temat jest genialny, fajnie by było aby ktoś z posiadaczy takowej przeróbki rozwinął swoje doświadczenia i opisał co i jak dokładnie zrobić, szczególnie, że za chwile będzie finalizacja zakupów i posypie się "milion" pytań odnośnie przeszczepiania zegarków :)

Edited by gregory23

Pełna tylko wchodzi w grę?

Z linku który podałem znalazłem tylko taka z przeszklonym deklem:

http://arhiv.aukro.ua/lot/korpus-dlya-chasov-molniya-15-kamnej-3601-golovka-i6056375608.html

Nie tylko pełna, może być przeszklona  -   to był taki prztyczek do składanego mechanizmu. lepiej go schować albo do przeszklonego dekla poszukać mechanizmu oryginalnego.

To tylko moje zdanie oczywiście.

Panowie poddaję się, czy ktoś może mi jak krowie na rowie wkleić link do aktywnej aukcji z kopertą z przeszklonym deklem pasującej do mojej mołni|?

Guest D@dik

Do większości kopert na unitasa 6497 w miarę sprytny majster werk mołni wpasuje... Spory wybór jest tu http://www.manbushijie.com/c/case_0374

Sam kiedyś myślałem o takich stalowych kopertach... ale ostatecznie moja naręczna siedzi w swojej kopercie z epoki z dolutowanymi uszami. Tak sobie kiedyś ludziska radzili i raczej już tak zostawię. Ma to swój przaśny nieco, ale starodawny klimat

molnia_2016.jpg

molnija_1_2.jpg

molnija_1_1.jpg

Edited by D@dik

Guest Yakovlev

Też mam takiego brzydala i zostaje jak jest ;)

Guest D@dik

Też mam takiego brzydala i zostaje jak jest ;)

...tak brzydki...że aż piękny! Jest klimat w tej Avii! Podoba mi się bardzo.