Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lestaf

Meteoryt

Rekomendowane odpowiedzi

W 1994 roku znalazłem w piasku coś co mnie zaintrygowało, wyglądało to jak stopiony klucz, który nosił na szyi Thorgal, bohater moich ukochanych komiksów, w dodatku był przewiercony na wylot, tak jakby ktoś naprawdę nosił to na szyi. Niedawno byłem w Olsztyńskim obserwatorium, gdzie obejrzałem kolekcje meteorytów i od razu przypomniałem sobie o moim dawnym znalezisku. Czy to możliwe, że ten kawałek okopconego metalu to meteoryt? Jak sprawdzić co to jest?

post-24452-0-35162500-1468845402_thumb.jpg

post-24452-0-11176600-1468845450_thumb.jpg

post-24452-0-17775200-1468845508_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś go przeciac

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic przecinać nie trzeba. Wystarczy spektrometr.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w Trójmieście jest jakieś miejsce w którym można to zbadać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz pytać po zakładach jubilerskich itp. - może ktoś mieć jakiś przenośny, ręczny spektrometr do badania kamieni, minerałów.

rzeczoznawcy.srj.org.pl - tu poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kilkadziesiąt lat temu znalazłem na środku pustego, wybetonowanego placu coś takiego. Było jeszcze tak gorące, że nie można było wziąć do ręki. Co ciekawe jest to dość lekki metal, nie topi się nad palnikiem gazowym.

post-6402-0-68698100-1468851876_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Lestaf to moze  byc meteoryt zelazno-kamienny bardzo rzadki. Jezeli jest ciezki i przyciaga magnes to b.duze prawdopodobienstwo ze to jet to  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo silnie przyciąga magnes, nawet przez grube szkło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzeczywiście mocna przesłanka, że skądś przyleciał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lestaf to moze  byc meteoryt zelazno-kamienny bardzo rzadki. Jezeli jest ciezki i przyciaga magnes to b.duze prawdopodobienstwo ze to jet to  :rolleyes:

Czy jakaś politechnika, albo inna instytucja zajmuje się wydawaniem certyfikatów autentyczności takich znalezisk? Zakładając że to meteoryt żelazno-kamienny, ile to może być warte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ten dział :) dawaj w ofertach niezegarkowych ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pewnie żelazny, można się bawić oczywiście w sprawdzanie na różnych urządzeniach albo na szybko samemu się upewnić w tym celu należy zeszlifowac z 1cm2 powierzchni aby była w miarę gładka i był widoczny metal bez korozji. Następnie dostępnym pod ręką kwasem (ocet, kwasek cytrynowy etc) polać zeszlifowaną powierzchnię i odczekać w zależności od kwasu kilka sekund do kilkudziesięciu minut stosując cytrynę na przykład po czy zrobić zdjęcie tego co się pokazało i wkleić w temacie. Albo samemu ocenić, jak pokażą się wzorki nieregularne to na bank żelazny meteoryt, często mają domieszki innych metali.

Piotra znalezisko trzeba zobaczyć, czy da się zadrapać nożem, pisałeś ze jest lekkie, wiec pewnie kawałek śmiecia z orbity przebił się przez atmosferę i jeszcze co nieco go zostało. Pewnie jakiś stop aluminium z modułu rakiety lub czegoś podobnego. Wbrew pozorom dużo tego spada na ziemię.

Lub oczywiście wybrać metodę naukową i zastosować wspomniany spektrometr lub inne instrumenty do określenia składu.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo interesują mnie dwie malutkie dziurki, wyglądające jakby ktoś przewiercił ten odłamek na wylot. Jedną z tych dziurek widać na trzecim zdjęciu z prawej strony, druga jest po przeciwnej stronie. Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy też zegarki z tarczami z meteorytu-min Schaumburg czy Omega...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mężczyzn naturalne jest zainteresowanie dziurkami, może to być równie dobrze kawałek czegoś (nie wiem gdzie znalazles) statku na przykład jeśli ten piasek był nad morzem itd.

Mamy też zegarki z tarczami z meteorytu-min Schaumburg czy Omega...

Rolex robił wczesniej

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego że to może być wszystko, chciałbym mieć 100% pewności, żebym mógł udowodnić że to jest meteoryt osobie, która chciałaby go kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem z doświadczenia, że najlepiej w przypadku meteorytów żelaznych z domieszkami sprzedają się takie gdzie są ukazane wzory widmanstattena bez tego to musiałoby być coś wyjątkowego i musiałbyś trafić na odpowiednią osobę...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mężczyzn naturalne jest zainteresowanie dziurkami, może to być równie dobrze kawałek czegoś (nie wiem gdzie znalazles) statku na przykład jeśli ten piasek był nad morzem itd.

Rolex robił wczesniej

Pisałem min :)

Tą markę o której piszesz wyparlem ze świadomości-lepiej się czuję :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie do końca... bo nic do dzisiaj nie znaleziono wiec to mogłobyc cokolwiek.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.