greenmag 6512 #1 Napisano 7 Sierpnia 2016 Myślę nad zakupem skx007.I w tej chwili powstał problem:Automat fajna rzecz lecz ja niestety nie chodzę w zegarku cały dzień (w pracy i w domu zdejmuje z ręki).I teraz moje pytanie:Jak długo na dzień należało by nosić na nadgarstku zegarek aby się nakręcał (nie podczas sportu a zwykłe noszenie). 0 Kartoteka Zegarków - Najlepszy sposób na organizację Twojej kolekcji zegarków - https://greenmag-pl.github.io/kartoteka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polas 5 #2 Napisano 7 Sierpnia 2016 Myślę,ze przy normalnym trybie życia ok.6godz. w zupełności powinno wystarczyć. Japonskie zegarki automatyczne bardzo szybko się nakręcają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #3 Napisano 7 Sierpnia 2016 To kiedy używasz zegarka, tylko w drodze z domu do pracy i z pracy do domu? 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4 Napisano 7 Sierpnia 2016 Kup z naciagiem manualnym lub rotomat.Deklarowane przez Ciebe okresy są zbyt krotkie. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greenmag 6512 #5 Napisano 7 Sierpnia 2016 To kiedy używasz zegarka, tylko w drodze z domu do pracy i z pracy do domu?Dzięki za odpowiedzi.W praktyce to tak, tylko w drodze. W pracy nie używam ze względów na charakter pracy, a w domu zdejmuje dla wygody. Zresztą w domu i tak wszędzie są zegary W praktyce zegarek noszę na dzień czasem 2 godziny a czasem 4 (czasem może i więcej ale rzadko). Więc to i tak za mało Z uwagi na to muszę odpuścić sobie mój wymarzony zegarek z krowymi plackami...Jak nic w Seiko kwarcowego (w dobrej cenie) nie znajdę w tym stylu to biorę (co prawa nie w tej półce cenowej) Lorusa (choć stara wersja była lepsza) http://timetrend.pl/zegarki/15058-lorus-meski-sportowy-rh939gx9.htmlSeiko już jednego mam i go chwale, ale nie wiem czy tak będzie z Lorusem Dzięki za wypowiedzi i pozdrawiam 0 Kartoteka Zegarków - Najlepszy sposób na organizację Twojej kolekcji zegarków - https://greenmag-pl.github.io/kartoteka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 772 #6 Napisano 7 Sierpnia 2016 albo szukać używanego kwarca - patrz na ostatnie foty wrzucane przez eye_lip w temacie "Seiko" albo po prostu kupić SKX i się cieszyć. Ja do pracy noszę styrane casio bo innych mi szkoda, wieczorem jak gdzieś wychodze to zakładam sumiaka czy innego automata, nie ma się co spinac i zaprzątać sobie głowy pierdołami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5114 #7 Napisano 7 Sierpnia 2016 Seiko zaleca nosić zegarek 10h na ręku. Przy twoim trybie skx albo nie dociągnie do dnia następnego, albo będzie bardzo niedokładny... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greenmag 6512 #8 Napisano 7 Sierpnia 2016 @trolluAle podczas wieczornego wyjścia zegarek nie zdąży się nakręcić, więc to rozwiązanie wymaga posiadania rotomatu co w moim przypadku nie jest mile widziane.Więc albo podczas mojego trybu dnia zdąży się naciągnąć (już wiemy że nie zdąży) albo rezygnuje i szukam kwarcowego. Szanuję sobie prostotę i nie wyobrażam sobie pamiętać codziennie wieczorem o umieszczaniu go w rotomacie, a rankiem kiedy to każda sekunda jest na wagę złota o wyciągnięciu go. Już nie mówiąc co by było gdybym zapomniał go wieczorem umieścić w rotomacie, a nazajutrz bym go naprawdę potrzebował.Tak czy inaczej bardzo dziękuję za uwagi i odpowiedzi. 0 Kartoteka Zegarków - Najlepszy sposób na organizację Twojej kolekcji zegarków - https://greenmag-pl.github.io/kartoteka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 772 #9 Napisano 7 Sierpnia 2016 rozwiązanie problemu http://zegarkiclub.pl/forum/topic/3472-seiko/page-192?do=findComment&comment=1796127 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pilar2 0 #10 Napisano 5 Marca 2017 Chciałbym Was prosić o pomoc,Posiadam od kilku tygodni automatyczny zegarek TEMPO D’OROhttp://image.ceneo.pl/data/products/42173374/i-tchibo-automatyczny-zegarek-na-reke.jpgZauważyłem dziwne zachowanie przy codziennym noszeniu (jak poniżej).To mój pierwszy automat wiec chcę się poradzić bo wydaje mi się ze jest zepsuty. 1. Zegarek stoi. Zostaje założony na nadgarstek. Po kilku energicznych ruchach ręki mechanizm zaczyna chodzić.2. Zegarek chodzi bezproblemowo kiedy jest noszony.3. Po 12-13 godzinach noszenia zegarek jest zdjęty z nadgarstka4 . Po ok 9-10,5 godziny zegarek się zatrzymuj i rano muszę znów ustawiać godzinę. Powiedzcie proszę czy uważacie że jest to wada mechanizmu zegarka, a możne przypadłość wszystkich automatów Tchibo i je po porostu trzeba codziennie dokręcać koronką (trochę to głupie by było)?Próbowałem go reklamować, ale serwis odesłał niestwierdzając wady produktu Z góry dziękuję za pomoc! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 772 #11 Napisano 5 Marca 2017 po pierwsze co to ma wspólnego z seiko a po drugie - myślisz, że w tym tchibo jest jakis dobry mechanizm? ciesz się że wogóle jakoś działa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ghost71 3 #12 Napisano 5 Marca 2017 Właśnie sprawdziłem swojego SKX009. Noszę około 8g/dzień. W nocy śpi na półce. Po 96 godzinach ma 65 sek spóźnienia co daje 16.25 sek na dobę. Mieści się tym samym w normie podanej przez producenta. Po miesiącu będzie miał 8 min spóźnienia. Gdybym nie obawiał się otworzyć to bym go na "+" przerobił. Tera biorę się za Citka NY0040 J. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5114 #13 Napisano 5 Marca 2017 bzdury odpowiadasz bo norma producenta obejmuje pomiar dobowy a nie twoje wyliczenia średniej z kilku dni... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ghost71 3 #14 Napisano 5 Marca 2017 Burns napisał: "bzdury odpowiadasz bo norma producenta obejmuje pomiar dobowy a nie twoje wyliczenia średniej z kilku dni..." Pewnie masz rację, gdyż tak zdecydowanie się wypowiadasz. Wiesz więcej niż inni, podziel się wiedzą proszę. Masz gdzieś opis procedury sprawdzania uchybu przez Seiko? Chętnie poczytam, może będę mógł być równie stanowczy w swych wypowiedziach. Mnie dodatkowo ciekawiło jaki uchyb złapie zegar bez poprawek w ciągu dłuższego czasu. Dodatkowo widać ze 8 godzin dziennie nakręca mechanizm tak, że cały czas mieści się w normie. Chyba, że uważasz, iż zegar łapie systematycznie większe uchyby wraz z upływającym czasem od pierwszego nastawu. To da się sprawdzić robiąc pomiary co 24h. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5114 #15 Napisano 5 Marca 2017 nie mam nic więcej do dodania - i to nie ze złośliwości.po prostu tak jest i już a dlaczego tak jest ? powodów jest kilkadziesiąt odhttps://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia przez:http://zegarki.info.pl/472/rozwazania-o- po ... ( ja nie będę się mądrował - poszukasz sam, sporo znajdziesz na ten temat) oczywiście nie ma też co bić piany, możesz notować odchylenia dobowe i wspomóc się uśrednionymi,ale odwrotnie to jak dowcipy statystyczne... PozdrawiaM 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pilar2 0 #16 Napisano 5 Marca 2017 Racja pytanie w złym miejscu, nie chciałem tworzyć nowego tematu, ale chyba jednak będę musiał. No nic dzięki mimo wszystko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17 Napisano 5 Marca 2017 A na jaki temat...ten temat? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ghost71 3 #18 Napisano 5 Marca 2017 Chciałbym Was prosić o pomoc, Powiedzcie proszę czy uważacie że jest to wada mechanizmu zegarka, a możne przypadłość wszystkich automatów Tchibo i je po porostu trzeba codziennie dokręcać koronką (trochę to głupie by było). Yoda ło tu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach