Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rmak

Klub miłośników zegarków JEANRICHARD

Rekomendowane odpowiedzi

Mistrz17, graty Hokusaia :)

MalyDuti, mechanizm ze zdjęcia nie przypomina mechanizmu JR. Masz więcej zdjęć samego zegarka? Jeżeli tak to wrzuć.

Ten za 990zł (dość rzadka wersja z białą tarczą z fakturą) wisial chyba 2 tygodnie, dzisiaj ogłoszenie wygasło. Nie było podanego numeru telefonu, ale podejrzewam że dużo ludzi pisało. Osobiście dałem sobie spokój stwierdzając że jeżeli to oryginał i nie wałek to ktoś mnie ubiegl. Ale...

Teraz zajrzałem na portal z którego Poe wrzucił screen - no i mają tam podróbę m.in. właśnie tej wersji.

Pozwolę sobie wrzucić to ogloszenie: https://www.olx.pl/oferta/jeanrichard-terrascope-CID87-IDvRWtT.html (żeby zobaczyć zdjęcia na telefonie trzeba przełączyć na widok tradycyjny strony)

Wg mnie podejrzanie wyglądają:

- uszy od zewnątrz na łączeniu z resztą koperty (w oryginale jest ostro - tu chyba wyoblone),

- uszy patrząc z boku koperty mają od spodu zły kąt,

- dekiel (płytki grawer, wyoblenia przy wglebieniach na klucz, jakby dekiel był polerowany po wycięciu tych wglebien - oryginał ma głębszy grawer, a wokół wglebien nie ma wyoblen, tylko równe wycięcia, poza tym w oryginale są 2 płaszczyzny dekla, tu jest wyokraglone bez możliwości uchwycenia załamania),

- koronka (jakoś toto inaczej wygląda). Trochę dużo tych wątpliwości, ale może mi się wydaje? Przy wyrazniejszych zdjęciach można by coś więcej powiedzieć.

Myślałem że jesteśmy "bezpieczni" przy zakupach, ze względu na niszowość i brak aktywności marki, ale wychodzi na to, że niestety nie. Strzeżcie się i zwracajcie uwagę na szczegóły!

Edytowane przez M.Mike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno mnie już tak zakup żaden ne cieszył. Tarcza, indeksy i wskazówki obłędne. Koperta dwukolorowa, szlify rewelacja na minus pasek i trochę ciulowe zapięcie ale ogólnie spoko i normalnie nabrałem ochoty na resztę braci Hokusai.95925d4a85bc28bba9350e5e433346c0.jpg

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno mnie już tak zakup żaden ne cieszył. Tarcza, indeksy i wskazówki obłędne. Koperta dwukolorowa, szlify rewelacja na minus pasek i trochę ciulowe zapięcie ale ogólnie spoko i normalnie nabrałem ochoty na resztę braci Hokusai.

Radek, no zazdroszczę Ci tego Ryśka, ale tak pozytywnie.

Nie widziałem wprawdzie na żywo Hokusai'a, ale na zdjęciach robi mega wrażenie.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do JR kilka razy się brałem, ale kształt koperty mnie trochę drażnił. Tu z racji tego że na bezelu mamy indeksy i koperta jest dwukolorowa nie jest źle.

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje radę.136e51ed2d9840119cbf9aa9d8f552f4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Radek naprawdę fajny ten niebieski :)

Mi cały dzień moje świecidełko towarzyszy.

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem świetnie wykonane zegarki, które niczego nie udają

2018-10-16-15-38-19.jpg

2018-10-16-15-38-26.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba go rozruszać02a31726cc39626b765425cbc8b442a2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogłem zrozumieć fenomenu tego zegarka i zachwytu nad Ryśkami.

Musiałem więc sam spróbować i wiecie co? Jest naprawdę fajny :D

post-33253-0-15765200-1540293016_thumb.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Fajnie to wygląda  :) Wkładka bezela to amelinium czy ceramika? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to wygląda  :) Wkładka bezela to amelinium czy ceramika? 

Chyba amelinium :D ale nie wygląda na tanią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

IMO o Ryśkach w ogóle ciężko jest powiedzieć, że wyglądają na tanie :-) Fajnie tarcza w nim wygląda! Niech się nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO o Ryśkach w ogóle ciężko jest powiedzieć, że wyglądają na tanie :-) Fajnie tarcza w nim wygląda! Niech się nosi!

No właśnie nie spodziewałem się takiej tarczy, na żywo robi mega wrażenie i tarcza i cały zegarek, no i guma fabryczna też jest bardzo wygodna.

Dzięki.

Edytowane przez tommly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygodna jest ale syf łapie mocno i krótka strasznie. Dodatkowo zapięcie take se.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygodna jest ale syf łapie mocno i krótka strasznie. Dodatkowo zapięcie take se.

Fakt zapięcie takie se, z opcją uwaga, żeby się nie rozpięło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jakie jest zapięcie przy gumie, że tak narzekacie? Inne niż przy pasku? Mam trzy motylki JR i z żadnym nie ma najmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie jest zapięcie przy gumie, że tak narzekacie? Inne niż przy pasku? Mam trzy motylki JR i z żadnym nie ma najmniejszych problemów.

Maciek nie wiem jakie jest przy pasku, bo to mój pierwszy Rysiek, ale na gumie jest takie (jak na fotce z alledrogo):

post-33253-0-40961100-1540318482.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Maciek nie wiem jakie jest przy pasku, bo to mój pierwszy Rysiek, ale na gumie jest takie (jak na fotce z alledrogo):

To nie rozumiem. Mam identyczne przy paskach, żadnych zastrzeżeń. W jednym troszkę mocniej może trzeba wcisnąć żeby zatrzask puścił, ale poza tym to super. Więc ciężko mi zrozumieć, że na te motylki narzekacie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

U mnie też takie było i nie narzekałem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwestia wyrobienia się zapięcia. W gumie, po regulacji i dopasowaniu długości, te 2 dingsy, tentegesy, słabo wystają i pewnie dlatego trzeba mocniej docisnąć zapięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi