zep4ever 0 #1 Napisano 18 Listopada 2016 Wszedłem w posiadanie kilku zegarów. Nie są "w formie", ale chciałbym to zmienić. Z identyfikacją większości z nich mam spory problem, również po przestudiowaniu forum.Na początek pytanie o zegar wiszący. Wygląd zewnętrzny nie przekonuje, wiem o tym. Rozebrałem go na miarę moich możliwości do sesji zdjęciowej.Mechanizm nie działa, skrzynia w bardzo kiepskim stanie. Nigdzie nie zauważyłem sygnatury producenta, jedyny wybity znak to liczba 43 na mechaniźmie, i jeszcze literki na zawieszce.Link do albumu:http://www.fotosik.pl/u/zep4ever/album/2385581 To w zasadzie mój pierwszy post na forum, więc nie jestem pewien, czy album się właściwie wyświetli. Jeśli nie, wkleję linki do poszczególnych zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #2 Napisano 18 Listopada 2016 No fakt Skrzynia a raczej jej resztki brak brody korony Chyba lepiej poszukać zastępczej będzie taniej. Werk ażurowy jeden z tańszych obstawiał bym Kienzle przynajmniej tak sądzę po zawieszcze od wahadła i budowie mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #3 Napisano 18 Listopada 2016 Cześć ! Cyfra 43 to długość wahadła. DGMS to to patent z 1899 r. - tzw. diabelskie widełki wychwytu (jak widać w oryginale) zarejstrowane przez firmę Kienzle. Werk został wykonany z całą pewnością po I WOJ. ŚW. (ażurowa płyta). Skrzynia we fragmentach do dużej renowacji. Brak kolumienek na drzwiczki, korony i brody. Całość może być składakiem, bo wskazówki są typowe dla Junghansa, a nie dla Kienzle. A co Koledzy o tym muślą ? Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 18 Listopada 2016 Dość starannie wykonany, odlewany wieszak (a nie wytłoczka z blachy) przemawia (o ile jest to komplet) za wcześniejszą datą produkcji zegara, przed Wielką Wojną. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #5 Napisano 19 Listopada 2016 Moim zdaniem jest to Junghans . Wszystko za tym przemawia mechanizm typowy dla Junghansa , sanki to już w ogóle no i oczywiście wskazówki . Z tego co kojarzę na takich mechanizmach nabijali sygnaturę z ośmioramienną gwiazdą (sygnowali tak bodajże od 1890 roku) . Do mechanizmu dołożono transporterek i prawdopodobnie wahadło od Kienzlego . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zep4ever 0 #6 Napisano 19 Listopada 2016 Dziękuję za te wszystkie informacje. Przekonały mnie,że warto się tym zegarem zająć, choćby z racji wieku. Mechanizm pójdzie do fachowca, a skrzynia - spróbuję poszukać (jeszcze nie wiem dokładnie gdzie) jakiegoś egzemplarza stosownego do wieku mechanizmu. Przy okazji jeszcze jedno pytanie: w skrzyni włożony był luzem taki elemencik: http://images84.fotosik.pl/174/da852a8dd719b5b1med.jpg do czego służy?Za każdą następną sugestię dotyczącą tego zegara będę wdzięczny. Przedstawiam od razu drugi z nabytków: Więcej fotek tutaj: http://www.fotosik.pl/u/zep4ever/album/2385580 Ten zegar chyba sporo "przeszedł", bo prócz pękniętej szybki wygięte są też wskazówki (dopchnięte do tarczy). Poza tym - oczywiście - nie chodzi. Jak widać na zdjęciu sprężyna jest ściśnięta na maxa. Sam pamiętam, że próbowałem go dawno temu "naprawić" poprzez porządne nakręcenie, a takich jak ja było jeszcze z parę osób. Nie wiem, czy to nie jakaś podróbka, bo sygnatura na tarczy jest podobna do niektórych sygnaturek Kienzle ("skrzydlaty zegar"), jakie już na tym forum znalazłem, jednak jest jakby "mocno uproszczona". Na mechaniźmie nie ma żadnych oznaczeń.Można w przybliżeniu określić jego wiek i pochodzenie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #7 Napisano 19 Listopada 2016 Słabo widać sygnaturę ale porównają ją z tą :A ten "elemencik" to może być młotek ( też słabo widać) . Jest to element który uderza w gong (dzięki temu zegar bije ) . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zep4ever 0 #8 Napisano 19 Listopada 2016 Pod lupą widać wyraźnie napis KIENZLE, więc wątpliwości mniej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszold 0 #9 Napisano 22 Listopada 2018 nie mogę się połapać co i gdzie zeby rozpocząć temat z zapytaniem więc piszę tu i proszę o wyrozumiałość .Proszę o identyfikację mechanizmu w moim nowym nabytku jest bez sygnatury.Myślę ze wasze doświadczenie i wiedza w temacie pozwoli rozwiązać zagadkę , 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #10 Napisano 22 Listopada 2018 Stawiałbym na to, że jest to "mityczny" wagowy FMS. Choć głowy za to nie oddam 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #11 Napisano 22 Listopada 2018 Nr 2:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/164639-zegary-wagowe-identyfikacja/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 619 #12 Napisano 23 Listopada 2018 nie mogę się połapać co i gdzie zeby rozpocząć temat z zapytaniem więc piszę tu i proszę o wyrozumiałość .Proszę o identyfikację mechanizmu w moim nowym nabytku jest bez sygnatury.Myślę ze wasze doświadczenie i wiedza w temacie pozwoli rozwiązać zagadkę Dzień dobry, panowie! To Muller-SchlenkerPozdrawiam, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #13 Napisano 29 Listopada 2018 Dobry wieczór,nabyłam taki oto nie za duży zegar, przecudnej oczywiście urody (oszpeconej nieco przez papugę) chodzik. Skrzynka jak widać do konserwacji, górka do rekonstrukcji, bo (?!) została podziobana przez papugę, brakuje sterczynek, fornir do klejenia, itp., itd. Generalnie będzie z nim trochę roboty. Zegar jest nie za duży razem z górką i broda ok 88 x 25, 5 średnica tarczy 14,5Mechanizm, wydaje się kompletny, wymiary 10x8x5 bez sygnatur, z wybitym numerem 671.Może macie jakieś sugestie kto mógł ów zegar wyprodukować, jak powinny wyglądać sterczynki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach