kumite 258 #51 Napisano 3 Marca 2017 Gdyby , ktoś z kolegów zdecydowałby się na zrobienie takiego mechanizmu, myślę,że małą serię 20szt, wchodzę, poza tym rozpytam w temacie.Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #52 Napisano 3 Marca 2017 Ja też się zapisuję na taki mechanizm. Na podstawie tego co widać, a widać niewiele mogę napisać tak. Naciąg to klasyczna linka bez końca która napędza bezpośrednio koło minutowe na osi którego jest bardzo małej średnicy koło napędowe z rowkiem na linkę. Tak mała średnica koła napędowego w połączeniu z dużym (długim) opadem wagi daje możliwość dość dużej rezerwy chodu. Mechanizm niezwykle prosty i moim zdaniem dość łatwy do zrobienia. Z tego co widać to ma tylko wychwyt który może być standardowy np. z nastawnymi paletami, koło wychwytowe to też standard, zębnik na osi sekundowej też standard, jedynie co to trzeba obliczyć koło minutowe i koło napędowe, przekładnia wskazań to też standard. Średnica koła biernego na tylnej płycie nie ma większego znaczenia. W razie co to mogę pomóc w obliczeniach. Moim zdaniem, przy tak małej średnicy koła napędowego kształt rowka na linkę musi pozwalać z samozakleszczanie się linki. Edit. Zacząłem liczyć i z tą rezerwą chodu to poszaleć się nie da. Bo jeżeli przyjmiemy że średnica koła napędowego tak na oko wynosi 1 cm, to opad wagi wyniesie 1,57 cm na godzinę razy 24 godziny to da nam prawie 38 cm na dobę. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #53 Napisano 3 Marca 2017 Być może inne przełożenie, jest większe, na foto widać,że koła napędowe o średnicy ok 1cm z wcięciem klinowym. Zębnik na osi sekundowej ma na pewno 10 zębów,a być może 12. koło wychwytowe może mieć 60 zębów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1219 #54 Napisano 5 Lutego 2020 Trochę czasu upłynęło, ciekawy jestem zakończenia tej historii.Czy skrzynia została dorobiona nowa, czy ktoś podjął się zrobienia mechanizmu?Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #55 Napisano 5 Lutego 2020 Sprawa nie skończona. Mechanizm jest,ale pójdzie prawdopodobnie do innej skrzyni (nie ten ze zdjęcia) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1219 #56 Napisano 5 Lutego 2020 Dziękuję. Mechanizm jest piękny, rzadko spotykany, w pierwszej chwili myślałem, że to współczesny...W sumie trafiłem do tego tematu w poszukiwaniu innego mechanizmu, chciałbym się o nim dowiedzieć czegoś więcej. Wiem tyle, że jest to wiedeński regulator z jednym kołem zębatym. Może ktoś ma więcej zdjęć albo wie o tym zegarze coś więcej.Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #57 Napisano 5 Lutego 2020 Jedź do Muzeum w Wiedniu , napatrzysz się. Alojz Loeffler tam też jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #58 Napisano 5 Lutego 2020 Parę obrazków z muzeum. Jak widać Loefler jest w stanie oryginalnym ,muzealnym. Pokazuję także jedynego roczniaka Junghausa z dzwonkiem na plecach. Ten mechanizm posiadałem, trafił za pośrednictwem kolegi do jednego z kolekcjonerów z forumWarto zajrzeć Pozdrawiampiotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3494 #59 Napisano 5 Lutego 2020 Wiedziałem że gdzieś go widziałem ... ZNALAZŁEM TAKIE INFORMACJE ... Z tej książki - Katalogu Wiedeńskich Zegarmistrzów - Kaltenbock'a.Z tego co pamiętam to zegar 24h rezerwą chodu.Ps. a pamiętam bo szukałem zegara z wahadłem szklanym rusztowym - ten ma 3 pręty ze szkła kwarcowego (najprawdopodobniej) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1219 #60 Napisano 5 Lutego 2020 Parę obrazków z muzeum. Jak widać Loefler jest w stanie oryginalnym ,muzealnym. Pokazuję także jedynego roczniaka Junghausa z dzwonkiem na plecach. Ten mechanizm posiadałem, trafił za pośrednictwem kolegi do jednego z kolekcjonerów z forumWarto zajrzeć PozdrawiampiotrDzięki Piotrze za zdjęcia, jak tylko zdrowie pozwoli to muszę zaliczyć Wiedeń, w sumie to marzenie od jakiegoś czasu. Wiedziałem że gdzieś go widziałem ... ZNALAZŁEM TAKIE INFORMACJE ... Z tej książki - Katalogu Wiedeńskich Zegarmistrzów - Kaltenbock'a.Z tego co pamiętam to zegar 24h rezerwą chodu.Ps. a pamiętam bo szukałem zegara z wahadłem szklanym rusztowym - ten ma 3 pręty ze szkła kwarcowego (najprawdopodobniej)Dziękuję Leszku, to jest dokładnie ten zegar. Z tego zdjęcia mojego to wyobrażałem go sobie inaczej, a tu piękny duży zegar. Bardzo ciekawa konstrukcja mechanizmu, jedno duże koło wychwytowe, piękna duża kotwica, długie wahadło i tylko jednodniowy...Ciekawe kto był twórcą tego cacka. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3494 #61 Napisano 5 Lutego 2020 A może zorganizujemy się w parę osób? w zeszłym roku jekoś nie wyszedł mi wyjazd , w tym powiedziałem że muszę na bank. Maj? Ktoś może chętny - 2-3 dni? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #62 Napisano 6 Lutego 2020 To na zachętę organizacji wyjazdu moje kolejne ulubione zegary z muzeum Strasser i gotyk Pozdrawiampiotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1219 #63 Napisano 6 Lutego 2020 Pomysł wspaniały, widzę że Koledzy mnie zachęcają, ale ja w tym roku nie dam rady, najpierw operacja...A może Warsztaty w Wiedniu... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3494 #64 Napisano 6 Lutego 2020 O też dobry pomysł ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr - kornik 66 #65 Napisano 12 Lutego 2020 jakby coś to się piszę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach