arek1a2b 127 #1 Napisano 26 Stycznia 2017 Co koledzy sądzicie o tym zegarze.Planowałem go opchnąć ale dzisiaj dotarło do mnie że to może być fajny Endler.Wiem że skrzynia była używana przez kilka firm bo był już o tym temat.Dodam że ozdoby wykonane są z metalu wg mnie aluminium (magnesem nie sprawdzałem) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 26 Stycznia 2017 Podobny zegar, ale chodzik zaprezentował Kolega Frank. Nie ustaliliśmy co to za producent. Znowu wskazówki i wieszak sugerują Willmanna.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/97074-chodzik-numer-11827-nieznanej-firmy/http://mb.nawcc.org/showthread.php?68876-A-Willmann-Co-Regulators&p=861857&viewfull=1#post861857 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #3 Napisano 26 Stycznia 2017 w tym samym czasie GB też tą skrzynkę używał więc to na pewno wskazuje Świebodzicką firmę.A willmann pasuje idealnie choć przyznaję żę wcześniej nie miałem styczności z tą firmą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #4 Napisano 26 Stycznia 2017 wieszak tak jak u wilmanna a bloczki mam takie same u Kapella 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #5 Napisano 31 Stycznia 2017 Nie będę zakładał nowego tematu a mam werk z sygnaturą której nigdy nie widziałem,Napiszcie mi coś o nim proszę, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 31 Stycznia 2017 Otto Martin Leipzig. On tylko sprzedawał. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #7 Napisano 31 Stycznia 2017 To już coś choć za wiele nie ma o tym sprzedawcy u wuja google 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #8 Napisano 31 Stycznia 2017 Nie wszystko jest w googlach. Firma mieściła się przy Nikolaistrasse 16, działała w latach 1881 ~ 1907. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #9 Napisano 1 Lutego 2017 Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #10 Napisano 1 Lutego 2017 Można dodać że ten mechanizm musiał zamówić u Mauthego . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #11 Napisano 1 Lutego 2017 Sądząc po zawieszce do wahadła to i owszem. Ale nie spotkałem jeszcze pełno płytowego Mauthe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #12 Napisano 1 Lutego 2017 Sporo jest tego Nie aż tyle co Junghansów i Beckerów ale spotkać można dość często . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #13 Napisano 1 Lutego 2017 Sporo zegarów moje oczy widziały łapy tykały ale tych (już teraz dwóch) sygnatur nie spotkałem.Późniejsze werki Mauthe wg mnie nie powalają a te pełno płytowe na solidne wyglądają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #14 Napisano 1 Lutego 2017 To masz jeszcze jeden 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #15 Napisano 1 Lutego 2017 Tę drugą to już widzieliśmy, a nawet niedawno pisaliśmy. Zaś ta wcześniejsza to rzeczywiście rzadkość. Warto zauważyć, że w kółku "pacyfie" jest tylko FM (inicjały), nie ma jeszcze S - Schwenningen. Żródło: NAWCC, kolega Oled. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #16 Napisano 14 Lutego 2017 trafił mi się następny no name clock z bardzo niskim numerem 1806, macie jakiś pomysł co to może być ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #17 Napisano 14 Lutego 2017 jakie są szanse że to komplet od nowości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #18 Napisano 14 Lutego 2017 Paarmann & Cohn . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #19 Napisano 14 Lutego 2017 A oni w ogóle produkowali zegary? Bo jeżeli nie nabili swojej sygnatury to jak to można poznać?Notatka prasowa z 1892 roku, zamieszczona na rosyjskiej stronie internetowej. Jak widać, sprawa była głośna także poza Niemcami. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #20 Napisano 14 Lutego 2017 Młody jeszcze jestem , wiele jeszcze nie wiem a więc mogę się mylić . Zdjęcia które dodaję to sygnowany chodzik Paarmann&Cohn . Czyżby był to tylko zwykły zbieg okoliczności ? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #21 Napisano 14 Lutego 2017 Pytaniem jest, czy oni produkowali zegary. Prawdopodobnie sprzedawali CW i FMS z nabitym misiem.Swoją drogą, kiedyś to bywali prawdziwi wspólnicy. Aż do końca. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #22 Napisano 14 Lutego 2017 jakie są szanse że to komplet od nowości.Moim zdaniem żadne. To składak. Edit. Można jeszcze dodać, że to składak świeżutko "wyglancowany". 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #23 Napisano 14 Lutego 2017 Moim zdaniem żadne. To składak. Edit. Można jeszcze dodać, że to składak świeżutko "wyglancowany". świeżutko "wyglancowany" tzn?skrzynka jest stara nie ruszana , innych śladów po sankach nie widać jedyne co było nieudolnie malowane to patyk od wahadła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #24 Napisano 14 Lutego 2017 Młody jeszcze jestem , wiele jeszcze nie wiem a więc mogę się mylić . Zdjęcia które dodaję to sygnowany chodzik Paarmann&Cohn . Czyżby był to tylko zwykły zbieg okoliczności ?bardzo wiele detali się zgadza, jeśli to zbieg okoliczności to w tym wypadku jest ich sporo.pokaż swoja skrzynkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #25 Napisano 14 Lutego 2017 Gdybym ją miał już bym ją tutaj pokazał 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach