Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Dokładność chodu zegarków mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

hej

to ja się też dołączę

na początek z poljotem - modelu nie znam bo go na stronie nie ma

jest to zegarek służbowy polskich pilotów wojskowych (albo kiedyś był)

Myślę, że wszyscy z chęcia zobaczymy fotkę tego modelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę, że wszyscy z chęcia zobaczymy fotkę tego modelu

a proszę uprzejmie

werk:

PICT01.jpg

i front:

PICT02.jpg

PICT03.jpg

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !

koniec dwutygodniowego, dynamicznego testu mojego Aquatimera.

oto wyniki ( muszę przyznać że mnie zaskoczyły )

w trakcie trwania testu całkowite (14-dniowe) odchylenie od wzorca wyniosło +1s. przy czym dzienne odchylenia nigdy nie przekroczyły 1s.

zaczynam podejrzewać że to kwarc ..... :wink:

ETA rulez

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A więc hasło reklamowe: "IWC jest tak skomplikowany ja kobieta, tylko się nie spóźnia.", znalazło swoje potwierdzenie. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik godny niemal regulatora z tourbillonem! Gratulacje :lol: To teraz pozostaje jedynie wyjazd na jakieś zawody w precyzji chodu :?: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zliczam precyjzę marszu - też gifem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość majkel
w trakcie trwania testu całkowite (14-dniowe) odchylenie od wzorca wyniosło +1s. przy czym dzienne odchylenia nigdy nie przekroczyły 1s.

A ja szlyszalem, ze zegarki mechaniczne (nawet najbardziej zacnej marki) nie moga miec odchylenia mniejszego niz 2 sek na dobe :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja szlyszalem, ze zegarki mechaniczne (nawet najbardziej zacnej marki) nie moga miec odchylenia mniejszego niz 2 sek na dobe :?:

Pisałem w innym miejscu na forum, ale wklejam też tu:

Topowe osiągi zegarków mechanicznych (z tourbillonem), testowanych na zawodach w Kew Observatory/Teddington - trochę z dziejów tych zawodów (w zarysie):

lata 1862-1872 - średnia dokładność (odchylenie) testowanych tam zegarków wynosiła 0,5 - 0,6 sek./dobę;

lata 1873-1892 - średnio 0,4 - 0,6 sek./dobę;

lata 1893-1922 - 0,3 - 0,5 sek./dobę;

lata 1923-1962 - 0,10-0,15 sek./dobę - co było rewelacją, ale niestety w 1962 r. rozegrano ostatnie zawody w Kew... Rekord zdobył Patek Philippe (z tourbillonem oczywiście) w 1954 r. - 0,06 sek./dobę !!!!!!!!

(Dane za Meis, Das Tourbillon, s. 80-83)

No a po nowych rozwiązaniach (np. Patka z br. - części z krzemu), można spodziewać się jeszcze lepszych wyników...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Heh, a czytałem że tourbillon nie zwiększa dokładności i jest tylko bajerkiem. Widać niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:shock:

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość majkel

Z podanych przez Otho danych wynika, ze testowane tam zegarki sa wielokrotnie dokladniejsze niz wiekszosc kwarcowych!!! :shock: :shock: :shock:

Jesli chodzi o tourbillon - to faktycznie powstal on w czasach, gdy nie sposob bylo prawidlowo wywazyc balansu. Punkt osadzenia balansu nie pokrywal sie z jego srodkiem ciezkosci i tourbillon nieco niwelowal ten defekt, choc juz wtedy bylo to bardziej na pokaz i niz cokolwiek dawalo. Obecnie produkowane mechanizmy wysokiej klasy maja dobrze wywazony balans i tourbillon w obecnych czasach jest praktycznie tylko bajerem, z ktorego nie ma absolutnie zadnej korzysci :lol: Jak sie ma ratrapante czy repetytor to przynajmniej mozna sie tym pobawic, natomiast za tourbillonem nic nie przemawia :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z podanych przez Otho danych wynika, ze testowane tam zegarki sa wielokrotnie dokladniejsze niz wiekszosc kwarcowych!!! [...] tourbillon w obecnych czasach jest praktycznie tylko bajerem, z ktorego nie ma absolutnie zadnej korzysci [...] za tourbillonem nic nie przemawia

A więc jednak jest korzyść - skoro wiele kwarcowych jest mniej dokładnych...

Nb. na zawodach w Kew testowano w końcu zegarki z tourbillonem i to one wygrywały.

Zresztą dla mnie obserwowanie pracy tourbillona byłoby (gdybym go miał) świetną rozrywką... A w tourbillonach nie chodziło jedynie o wyważenie balansu, ale o wpływ, najogólniej rzecz biorąc, zmiennej pozycji zegarka oraz magnetyzmu Ziemi na precyzję chodu jego mechanizmu.

Pytanie jest inne - czy generalnie zegarek, abstrahując od tourbillonów, repetycji itd., jako odrębny przedmiot ma sens? W dobie zegarków w komórkach itd. i na każdym niemal kroku... To oczywiście żart - sami na forum jesteśmy żywym dowodem, że ma sens. :-)

P.S. Więcej o tourbillonach jest w tym wątku:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....873&start=0

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość majkel

?ąle mnie zrozimiałeś Otho, nie mam nic przeciwko zegarkom mechanicznym (choć sam mam kwarcowy) :oops: i sam lubię patrzeć na pracujący mechanizm, jednak jednak jestem sceptyczny co do rozwiązań, które określam mechaniczną grafomanią :lol: Ale może po prostu nie doceniam tourbillonu, niechciałbym się z Tobą kłócić odniośnie korzyści jakie on z sobą niesie, bo sprawiasz wrażenie osoby, która zna się na tym lepiej ode mnie :lol: i jeśli faktycznie tourbillon tak bardzo pomaga to sorry :oops:

Gdzie sie mogę dowiedzieć więcej o tym teście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
wpływ magnetyzmu Ziemi
no co Ty? To chyba się zmienia raz na setki lat i to powoooli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@majkel

Zawody w Kew - podawałem dane za książką R. Meisa, Das Tourbillon, Callwey 1993. Można ją kupić także w wersji angielskiej np. na eBayu. Tam jest kilka stron o rezultatach. W sieci widziałem kiedyś tekst na ten temat na thepurists.com, lecz w tej chwili nie mam tego adresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wpływ magnetyzmu Ziemi
no co Ty? To chyba się zmienia raz na setki lat i to powoooli.

ooops! Oczywisty błąd - miałem napisać o błędach pozycyjnych balansu... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozwiązań, które określam mechaniczną grafomanią

:shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może wracając troszkę do tematu, bo coś się wątek znarowił:

jakiś czas temu pisałem o początku pomiaru dokładności mojego poljota

w międzyczasie dowiedziałem sie o nim co nie co: nazywa się podobno "sztrmańskij", ma skalę telemetryczną dla np.: altylerzystów, jest na 23 kamieniowym mechaniźmie typu 3133 - podobno zegarek z takim mechanizmem miał gagarin będąc przelotem w kosmosie.

no to teraz wyniki:

1 doba +9s

2 doba +17s

3 doba +17s

4 doba +13s

5 doba +18s

6 doba +15s

7 doba +17s

czyli jak widać - radzieckie pociągi i zegarki sa najszybsze :)

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i skończyłem test. Zegarek Wostok, automat, kal. 2416 B, nowy.

Oto wyniki:

1 dzień od 22.00 do 22.00 -8s

2 dzień od 22.00 do 22.00 -5s

3 dzień od 22.00 do 22.00 -14s

4 dzień od 22.00 do 22.00 -7s

5 dzień od 22.00 do 22.00 -9s

6 dzień od 22.00 do 22.00 -21s

7 dzień od 22.00 do 22.00 -19s

RAZEM: -83s

Wniosek?

Nie jest najgorzej. Ale nie najlepiej...

Jarosław pisał, że jeśli zegarek po opuszczeniu fabryki nie był długo używany, to w łożyskach mogą być zastane smary i zegarek wymaga "dotarcia"

No to pożyjemy, zobaczymy...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TomaszK
czyli jak widać - radzieckie pociągi i zegarki sa najszybsze :D

Ano.. Jeden z moich rusków, niestety nie jestem w stanie podać nazwy, gdyż jest ona na tarczy napisana "cyrylicokursywą" spieszy się jedyne 1:30 - 2h na dobę. I nie da się tego standardowo wyregulować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łał !!

1,5 - 2 godzin na dobę to naprawde radziecka maszyna :D

a tak na serio to ja miałem taki objaw w swoim wostoku - okazało się że jedno z kółeczek w mechaniźmie przekładni godziny-minuty straciło kilka zębów wskutek upadku - i też były takie efekty

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi