Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Dokładność chodu zegarków mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Tomaszu swietny wybór. Sam tez sie kiedys zastanawiałem nad tym modelem jednak okazało się ze mam zbyt "skromna" reke na takiego kolosa.

Zastanawia mnie tylko jak dokonałeś pomiaru do 0,2 sekundy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :!:

Odpowiadam na te 0,2 sekundy. Może test nie jest fachowo przeprowadzony w różnych pozycjach i temperaturach, tylko w warunkach normalnej eksploatacji zegarka.

Te 0,2 sek wynikło z podzielenia 44 sekund opóźnienia od momentu zaczęcia pomiaru przez 20 dni. To jest 44 sekundy: 20 dni = 2,2sek/dzień.

Myślę, że nie popełniłem specjalnego błędu informacyjnego. Może tak można dokonywać obliczeń.

Pozdrowienia - TS :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszczam sprostowanie do informacji o Omedze XXL. Modyfikowany kaliber Eta to 6498 a nie 6598 jak podałem. Pomyłka w druku.

Pozdrowienia - TS :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no Właśnie Mariuszu!

Trochę za dużo kręciłeś (inaczej sugerowałem) ale TO NIC!

Teraz troszkę się odpręży sprężyna w bębnie a jutro założysz go na rękę....

...i rozpoczniesz TEST OD NOWA! :(

...i będziesz go TU ZAMIESZCZAŁ... bo czekamy na TO! :!:

...wiemy że jesteś osobą nerwową ...ale jesteśmy w jednym klubie i generalnie czasem jak coś się powie za dużo... to nie ma znaczenia!

Czekam na OPISY TESTÓW!

Pozdrawiam

...dalej myślę że po większej ilości TESTÓW warto zrobić jakąś TABELKĘ! :twisted:

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...uff jak to Mariusz powiedział ...a ja mówię bo mam z głowy 6 dzień testu.

A oto wyniki:

1. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 4 s

2. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 2 s

3. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

4. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

5. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

6. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 1 s

...w ramach tego co myślę: nie spodziewałem się zejścia na -1s, a raczej dawałbym mu + 1 ...+ 2 s!

Szczególnie że dziś o 9 AM przed moim wyjazdem do innego miasta (auto) po nocy w pozycji STATYCZNEJ miał w porównaniu ze wzorcem +1 s! ...

Wniosek!

Noszenie jest NAJLEPSZYM TESTEM DLA MECHANIKA!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...rozumiem ...

W 2416B czyli automacie wostoka i w mojej ...TROYCE jest tak że nakręcasz i po ok 30 x pokręcenia koronką zaczyna tak 'chrobotać' wraz z terkotaniem zapadki.

Zresztą właśnie jakieś 1/2 h temu wyciągnąłem TROYKĘ z szafy bo szykuję ją do noszenia od poniedziałku. Ustawiłem datę i godzinę i zacząłem nakręcać i po ok. 29 - 32 x pokręcenia zaczęło chrobotać i wtedy przestałem kręcić!

Zrobię jeszcze raz TEST TROYKI ale gdzieś za 1 - 2 miesiące intensywnego noszenia. (chyba że nie będę w stanie zrobić tego testu ale wtedy dam znać!)

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No dobra, to lecimy z tym testem:

1. Dzień: od 23.00 do 23.00 ----->

Jarek, jak chcesz to na koniec mogę przygotować zestawienie testowanych zegarków. Myślę, że może być ciekawie tylko ... to jest temat Marcina więc przede wszystkim on powinien się wypowiedzieć czy wyraża na taką tabelkę zgodę.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no to niech się Marcin ...wypowie :-)

Tyle że Mariuszu trzeba poczekać na parę innych testów bo są w toku. Chyba że TABELKA będzie modyfikowalna, to jak najbardziej :-)

Najlepiej tak aby dopisywać kolejno następne testowane zegarki. Trzeba się zastanowić jakie byłyby że tak powiem ...rubryki. Co wpisywać? Marka, kaliber, rok produkcji, czy był w przeglądzie / czy nie, etc. Bo sposób testu jest jeden. TYDZIEŃ od godziny do godziny codziennie!

Mariusz, czy pomyślisz na spokojnie o takiej tabeli?

Nie już ale za jakiś czas...

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz napisał:

Marcin, przepraszam

Mariusz nie ma za co. Czasami musimy się nawzajem sprowadzać na tę dobrą drogę :( Cieszę się, że tak się to skończyło, rozumiem, że to były "cięższe" chwile- każdemu z nas się przytrafiają :)

Ale przeprosiny należą się niewątpliwie Twojemu IWC :wink:

Jarek, jak chcesz to na koniec mogę przygotować zestawienie testowanych zegarków. Myślę, że może być ciekawie tylko ... to jest temat Marcina więc przede wszystkim on powinien się wypowiedzieć czy wyraża na taką tabelkę zgodę.

Hmmm, niech pomyślę... :idea:

Świetny pomysł :!: :)

Kręciłem chyba z dobre 50 sekund, aż w pewnym momencie poczułem opór i dalsze przekręcanie koronki powodowało jakiś dziwny słyszalny dźwięk pochodzący prawdopodobnie od sprężyny i w tym momencie przestałem nakręcać.

To właśnie był słyszalny dowód na posiadane zabezpieczenie przeciw "przekręceniu" zegarka.

Ja zaczynam test o 24.00. W tv są wybory Miss Europy i "z tych nerwów" zapomniałem o starcie mojego testu :oops:

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie ma sprawy Jarek, przygotuję taką tabelkę tylko musimy się jeszcze zastanowić jakie osiągi zegarka brać pod uwagę, to znaczy: czy uśrednić wynik z całego tygodnia czy też wziąć rezultat ostatniego dnia jako ten ostateczny :?:

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro maja byc tabele to chyba musze ponowic testy skupiajac sie na jednym zegareczku noszonym na raz :(

Na razie oficjalne są tylko testy Tissota bo on podczas testowania był niemal non stop noszony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledzę zmagania Kolegów z problemem porównawczych testów "mechaników". Sam tez podałem moje próby w ocenie Omegi XXL. Myślę, że aby zrealizować pomysł tabelarycznego porównania trzeba by ustalić jednakowe kryteria testów. Np. czy ma to być test wzorowany na metodzie COSC, to jest sprawdzanie przez ustaloną liczbę dni w różnych pozycjach ( ale chyba bez zmiany temperatur bo to byłoby zbyt trudne w domowych warunkach), czy też ma to być test "dynamiczny" to jest z codziennym noszeniem na ręce i odkladaniem na noc w pozycji tarcza do góry?. Można tez załozyć sobie dowolne zasady, pod warunkiem, że będa one takie same dla każdego wchodzącego do testów porównawczych.

Aby zatem zrobić taką tabelkę porównawczą, o której mówicie trzeba ustalic wspólna metodykę. Tylko wtedy porownania te będa miały jakiś sens. Z chęcią też wezmę udział w tym porównaniu.

Z pozdrowieniami - TS, Tomek. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zgadza się Tomek, muszą być ustalone jednolite zasady. Ja swój zegarek noszę w dzień, a na noc odkładam przy czy czasomierz leży tarczą do dołu. Wynika to po części z mojego lenistwa, po prostu nie chce mi się za każdym razem otwierać skuwki żeby "nie wyrabiać" dziur w pasku.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również będę nosił zegarek w dzień, a na noc będzie kładziony tarczą do góry.

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja obydwa zegarki nosiłem za dnia NON STOP aż do późnego wieczora. Na noc zegarek leży tarczą do góry. Myślę że mamy już ustalone kryteria do pomiarów. Po prostu... NORMALNIE W 'PRANIU'. Czyli 7 dni (tydzień ...dla tych co nie wiedzą :twisted: ) zaczynając od dowolnej godziny zgodnie z zasadami w/w.

Jest to TEST zgodny z CODZIENNOŚCIĄ, nie trzeba się nad niczym zastanawiać! To najlepszy test bo tak robią praktycznie wszyscy ludzie noszący mechaniki. Nikt się nigdy nie zastanawia kupując NOWEGO MECHANIKA że może by mu zrobić jakiś test. Testem jest każdy kolejny dzień życia! ...ot...

A jeśli już wiemy jak testować to trzeba się zastanowić jakie parametry mają być opisane w tabelce!

(marka, kaliber, ilość półwachnięć, stan zegarka czyli przed / po obsłudze zegarmistrzowskiej, wiek, i co jeszcze?)

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

... no i osiągnięty rezultat tylko który: końcowy czy uśredniony z całego tygodnia :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że rezultat ostatniego dna jest odpowiedni bo wykazuje co mamy po 7 dniach. Ale i średnia może być! Ciężka sprawa...

Kończę o 22.00 test Longines'a, tak że z mojej strony do TABELKI są już 2 wpisy. Teraz będę chciał testować zegarek który sam czyściłem rozkładając na mak i składając. Jest na chodzie i nie pamiętam czy go regulowałem? Zegarek jest stary i ładny jednak ma NIEORYGINALNĄ wskazówkę minutową. (wstawiona taka bo oryginalnej nie było!)

Kaliber 2602

Wyględa on tak:

face9mo.jpg

środek

mechanizm1wb.jpg

...jeszcze się przymierzam... :(

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Pierwszy dzień testu IWC Portofino zakończony.

1. Dzień: od 23.00 do 23.00 -----> +3 sekudny

Marcin, dlaczego nie wystartowałeś z GP :?:

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test "dynamiczny" Omegi DeVille Prestige chronometer kal.1120 rok prod.2002

do pełnej doby została wprawdzie jeszcze godzina, ale idę już spać, a więc...

Dzień 1: 00:30 do 23:30 + 2 i ciut sek.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Startuje z moim GP, tylko test zacząłem o godzinie 14.00.

W nocy mi stanął :!:

Zegarek oczywiście :twisted:

Także test zacząłem od nowa, ale był noszony cały dzień, więc historia nie powinna się powtórzyć :(

Pozdrawiam

Marcin

ps. widzę, że IWC zaczyna bić swoje rytmy- będzie ciekawie :wink:

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i KONIEC TESTU LONGINES'a :-)

Wyniki są następujące:

1. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 4 s

2. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 2 s

3. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

4. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

5. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

6. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 1 s

7. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 1 s

Tak więc jak widzicie nie poszedł w +... a myślałem że pójdzie. Dziś nosiłem go na łapie do 22.00. Nawet to MOVADO robiłem razem z nim ;-)

Dobrze. To jest 2 (drugi) mój test do TABELI jaka się pojawi.

W tej chwili rozważam podejście do kolejnego testu z kolejnym zegarkiem.

Jeśli zacznę to od 8.00 AM.

Pozdrawiam Was!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Władysław

Witam wszystkich klubowiczów.

Zastanawia mnie czemu ma służyć ten test, choć przyznam że pobawić się można. Ale z mojego doświadczenia zawodowego to żaden zegarek mechaniczny nigdy nie będzie wymiernikiem czasu podawanego przez ogólnie przyjęte żródła. Wężmy naprzykład czas podawany przez TVP czy TVN i gdy włączymy telegazetę na podglądzie to zwróćcie Panowie uwagę jakie są różnice czasowe, dochodzą nawet do kilkudziesięciu sekund. Tak więc czas jak to kiedyś na spotkaniu z ks.Podwapińskim powiedział jest rzeczą względną. Natomiast owszem jest satysfakcja kiedy nasz zegarek w miarę ma niewielkie kilkusekundowe różnice. Ja posiadam kilka czasomierzy mechanicznych jak:Cyma z 1950r, Rakieta z 1976r, Longines bez koperty (oprawiłem go w latach 70 w przezroczystą pleksę, którą wytoczyłem na tokarce na kształt koperty), Glashite po teściu z lat 70.

Tak więc mam pytanie według czyjego czasu sprawdzacie dokładność swoich zegarków, zwłaszcza że obecnie nikt nie podaje publicznie tak dokładnego czasu z dokładnością do 1 sek. i dokładniej. I dlatego mam wątpliwości czy Wasze porównania z czyimś czasem nie jest zafałszowane czyimś błędem. Bo np. TVP rozpoczyna wiadomości załużmy o 19.30 a gdy szybko przerzucimy kanał na TVN i telegazetę (dokładniej można sprawdzić gdy się ma włączone dwa telewizory tak jak ja to robię) to okazuje się że jest różnica nawet do JEDNEJ minuty. Więc pytam na czyim podawanym czasie mogę polegać. Z tąd moje obawy czy wasze pomiary nie wynikają z cudzego błędu.

Wracając do sprawdzania dokładności chodu zegarka to mój kolega od kilku lat buduje sprawdzarki (tachografy) do zegarków i rozprowadza chętnym, cena to ok 450zł. Dlaczego o tym piszę bo okazuje się że ludzie poszukują takich urządzeń i często przepłacają kupując zachodnich producentów gdzie cena wacha sie nawet do 4 500zł. Kiedy porównaliśmy czym się różnią od jego urządzenia to okazało sie że tylko wyglądem.

Jeżeli kogoś interesuje więcej o tym tachografie proszę pisać lub dzwonić 081 741-90-20.

Tak więc fajna zabawa tylko że czas jest rzecza względną.

serdecznie pozdrawiam.

Władysław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

na początek powiem, że moim wzorcem jest zegarek sterowany falami radiowymi.

Więc:

Dzień pierwszy- od 14.00- do 14.00 ---> - 6 sekund

No jestem ciekaw jak będzie dalej :(

Pozdrawiam

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że zegary atomowe są wystarczająco dokładne.

... ja synchronizuję moje cuda poprzez TimeSync ( link już podawałem!)

do tej pory nie zauważyłem różnic w stosunku do innych wiarygodnych (= atomowych) wzorców czasu.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi