badylpat 1 #1 Napisano 19 Czerwca 2017 Witam,mam zegar który nie pracuje,po ok 2,3 min. zatrzymuje się.Zaobserwowałem że chyba źle ustawiona jest kotwica,jak ją wyregulować by zaczął chodzić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2 Napisano 19 Czerwca 2017 A dobrze wisi? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #3 Napisano 19 Czerwca 2017 On nie wisi, on stoi 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badylpat 1 #4 Napisano 19 Czerwca 2017 idealnie wypoziomowany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #5 Napisano 19 Czerwca 2017 Przede wszystkim sprawdź czy chód jest nakręcony, druga sprawa sprawdź czy jest "dobrze nasmarowany", zdarza się że łożyska są wręcz zalepione.(Może jakieś solidne mycie?) Jeśli po sprawdzeniu tego nadal nie będzie chodzić to musisz manewrować kotwicą(Może góra, dół, wystarczy popuścić dwie śrubki i cierpliwie ustawiać). 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #6 Napisano 19 Czerwca 2017 A może lepiej zacząć od regulacji drążka kotwicy (w prawo-lewo) na tulei? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #7 Napisano 19 Czerwca 2017 A może lepiej zacząć od regulacji drążka kotwicy (w prawo-lewo) na tulei?Też można. Ja generalnie zawsze zaczynam od kąpieli, mam wtedy pewność że żadne dziadostwo nie utrudnia pracy mechanizmu a potem dokonuje wszelkich możliwych regulacji i mechanizm ma chodzić . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #8 Napisano 19 Czerwca 2017 To że skrzynka jest idealnie wypoziomowana wcale nie oznacza że droga stracona z obydwóch stron jest jednakowa. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #9 Napisano 19 Czerwca 2017 A moze lepiej zaczac od wpisania w wyszukiwarke forumowa fraz: np. regulacja wychwytu, ustawienie kotwicy i poczytac troche .Gdyby to byl moj zegar, dla mnie, to bym go umyl, przesmarowal i wyregulowal. pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badylpat 1 #10 Napisano 19 Czerwca 2017 Przede wszystkim sprawdź czy chód jest nakręcony, druga sprawa sprawdź czy jest "dobrze nasmarowany", zdarza się że łożyska są wręcz zalepione.(Może jakieś solidne mycie?) Jeśli po sprawdzeniu tego nadal nie będzie chodzić to musisz manewrować kotwicą(Może góra, dół, wystarczy popuścić dwie śrubki i cierpliwie ustawiać).Właśnie się bawiłem regulacją kotwicy narazie bez efektów,sprawdzę jeszcze czystość.Martwi mnie to że wachdło wiszące swobodnie lekko pręży na sprężynce w prawo,czy to normalne zachowanie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #11 Napisano 19 Czerwca 2017 Nakręcony to może być chodziarz, a jeżeli chodzi o zegar to można nakręcić sprężynę.Jeżeli amator z niewielkim pojęciem o co chodzi, bierze się za "regulację" kotwicy, która polega na czym innym niż wspomniał tarant, to zegar prawie na pewno będzie musiał odwiedzić dobrego zegarmistrza, ewentualnie zegarmistrz będzie musiał odwiedzić zegar. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badylpat 1 #12 Napisano 20 Czerwca 2017 Nakręcony to może być chodziarz, a jeżeli chodzi o zegar to można nakręcić sprężynę.Jeżeli amator z niewielkim pojęciem o co chodzi, bierze się za "regulację" kotwicy, która polega na czym innym niż wspomniał tarant, to zegar prawie na pewno będzie musiał odwiedzić dobrego zegarmistrza, ewentualnie zegarmistrz będzie musiał odwiedzić zegar.Dzisiaj idzie do zegarmajstra,pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #13 Napisano 28 Czerwca 2017 Kiedyś wpadłem na coś takiego, może Ci pomoże na przyszłość... nie mogłem znaleźć, ale jakoś odszukałem.https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjUhOW0wuDUAhXhCpoKHd_-B4EQFggsMAA&url=http%3A%2F%2Fzbr.info.pl%2FUstawianie%2520chodu%2520zegara.html&usg=AFQjCNFZ9AQyln_7V91o5BJw6Jg6UmaDuQ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badylpat 1 #14 Napisano 29 Czerwca 2017 Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi,zegar wrócił z naprawy i żyje.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #15 Napisano 30 Czerwca 2017 Chodzi... żyje właściciel ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach