Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

da.li

Zegarek kwarcowy za ok. 1000 - 1400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję pomocy w wyborze zegarka, a jest to mój pierwszy post na forum, więc w razie potknięcia bądźcie proszę wyrozumiali.
Moje wymagania :
1. Kwarcowy
2. Pasek skórzany
3. Szkiełko szafirowe
4. Wodoszczelność min.50m
5. Wielkość koperty 39 - 42 mm max
6. Kolor koperty złoty, a tarcza w kolorze ciemnym

Mile widziane fluorescencyjne wskazówki i EOL

Z grubsza tyle ... Przeglądając oferty większości sklepów internetowych wybrałem dwa modele, podobne wizualnie do siebie:

https://dolinski.pl/tissot-pr-100-dualtime-t101.452.36.041.00/

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-roamer-vanguard-93495049-55-05

Z różnic: Tissot mniejszy wodoszczelność100m, Roamer większy (raczej mała wada) fajne zapięcie motylkowe na pasku.

Teraz moje pytanie do znawców tematu. Który zegarek będzie lepszy, czym różnią się w nich mechanizmy, jakie jeszcze różnice można wskazać które nie są wymieniane w standardowej specyfikacji? Nawet która marka jest bardziej renomowana (laik)?
Będę wdzięczy za sugestie i pomoc w wyborze pomiędzy tymi zegarkami ale proszę Was również o inne propozycje spełniające w.w. moje wymagania.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam da.li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem nie widzę sensu w kupowaniu kwarca za 1000-1400 PLN. Naprawdę. Ten już niemały budżet pozwala na dość dużą swobodę. Płacić za szafir i PVD i mieć w zamian baterię to słaby pomysł. Nie będę tu marudą, że od razu automat albo chociaż jakieś alternatywne źródło napędu. Poczytaj proszę kilka innych wcześniejszych postów i zapytań na forum o zegarek do 1000. Rozejrzyj się na bazarku a sądzę, że w ciągu kilku godzin zdobędziesz więcej informacji i sam skłonisz się do innych wyborów. Ja uważam, że żaden z proponowanych przez Ciebie zegarków nie jest wart tych pieniędzy. Nie, nie spycham tematu, nie mądrzę się. Zobacz na Seiko, Citizeny także Eco-drive, może jakiś Orient albo Steinhart, Laco. Pytaj, na pewno coś wybierzesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem nie widzę sensu w kupowaniu kwarca za 1000-1400 PLN. Naprawdę. Ten już niemały budżet pozwala na dość dużą swobodę. Płacić za szafir i PVD i mieć w zamian baterię to słaby pomysł. Nie będę tu marudą, że od razu automat albo chociaż jakieś alternatywne źródło napędu. Poczytaj proszę kilka innych wcześniejszych postów i zapytań na forum o zegarek do 1000. Rozejrzyj się na bazarku a sądzę, że w ciągu kilku godzin zdobędziesz więcej informacji i sam skłonisz się do innych wyborów. Ja uważam, że żaden z proponowanych przez Ciebie zegarków nie jest wart tych pieniędzy. Nie, nie spycham tematu, nie mądrzę się. Zobacz na Seiko, Citizeny także Eco-drive, może jakiś Orient albo Steinhart, Laco. Pytaj, na pewno coś wybierzesz.

No właśnie chodzi o to że ja wolę zegarek kwarcowy, dokładny, bez konieczności serwisowania, co kilka lat wymiana baterii i tyle. Eco-drive'y są też ciekawą opcją może nawet jeszcze ciekawszą ale nie znalazłem takiego żeby spełniał moje wymagania głównie wizualne, a na tym klasycznym wyglądzie najbardziej mi zależy. Klasycznym w moim rozumieniu czyli złoty kolor koperty ciemna tarcza i ciemny skórzany pasek. Miałem podobny zegarek tyle że z jasną tarczą Atlantica przez ponad 15 lat. Potem miałem taki czas w którym porzuciłem zegarek, leżał kilka lat w szafce i wylała się w nim bateria. To był zegarek z lat 90tych jak na obecne czasy miał zbyt małą kopertę niespełna 35mm jak na męski zegarek. Ale na takiej niezawodności mi zależy i na tym wyglądzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Znaczy Kolega bardziej sobie ceni funkcjonalność, aniżeli obcowanie z przykładem mechaniki precyzyjnej. Można i tak, choć ja osobiście też uważam, że 1000-1400 zł za zegarek kwarcowy to bardzo dużo. W jakimś sensie jestem to jednak w stanie zrozumieć, bo swoją przygodę z zegarkami także zacząłem od kwarca i to za większe pieniądze... Tą drogę jednak porzuciłem i nie żałuję ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to że ja wolę zegarek kwarcowy, dokładny, bez konieczności serwisowania, co kilka lat wymiana baterii i tyle. Eco-drive'y są też ciekawą opcją może nawet jeszcze ciekawszą ale nie znalazłem takiego żeby spełniał moje wymagania głównie wizualne, a na tym klasycznym wyglądzie najbardziej mi zależy. Klasycznym w moim rozumieniu czyli złoty kolor koperty ciemna tarcza i ciemny skórzany pasek. Miałem podobny zegarek tyle że z jasną tarczą Atlantica przez ponad 15 lat. Potem miałem taki czas w którym porzuciłem zegarek, leżał kilka lat w szafce i wylała się w nim bateria. To był zegarek z lat 90tych jak na obecne czasy miał zbyt małą kopertę niespełna 35mm jak na męski zegarek. Ale na takiej niezawodności mi zależy i na tym wyglądzie.

To, że zegarek jest kwarcowy a nie mechaniczny nie oznacza, że unikniesz serwisu.

Jasne - są zegarki, gdzie taniej wyjdzie wymienić werk niż go czyścić i smarować, ale nie o takim zegarku tu piszemy :).

Z dwóch zaproponowanych przez Ciebie wybrał bym Tissota. Mam sentyment do tej firmy, choć obecnie nie posiadam zegarka tej firmy :). Spójrz jednak na ofertę japońskich producentów (Seiko, Orient, Citizen). Tak aby mieć pełem obraz oferty. W tym przedziale cenowym Japońce oferują więcej niż Szwajcarzy. Jest jeszcze kwestia wzornictwa, ale o gustach.... Wiadomo :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moje wymagania :

1. Kwarcowy

Skoro wymogiem numer 1 jest zegarek kwarcowy to nie widzę powodów aby przekonywać kolegę do kupna zegarka automatycznego

Z dwóch zaproponowanych wybrał bym Tissota jeśli tylko tobie ta kolorystyka odpowiada

Dobrą alternatywą są również japońskie zegarki Eco/Solar jeśli chcesz w przyszłości zminimalizować ilość ingerencji w zegarek i otwierania go w celu wymiany baterii

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że Tissot będzie lepszym wyborem. Powinieneś być usatysfakcjonowany jakością zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Z tych dwóch, jak dla mnie, też TISSOT. Do niedawna miałem zegarek tej marki i w mojej ocenie marka prezentuje dobry stosunek jakości do ceny. Oba zegarki mają na tyle zbliżone parametry, że wybór wydaje się być bardziej kwestią gustu... A jak zaznaczył wcześniej jeden z Kolegów, o gustach ....  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot będzie lepszy. Sam mam jeden z serii PR100 Classic i jest nie do zdarcia (TISSOT PRC 100 TITANIUM T0084104406100), jedyne co zauważyłem po 5-6 latach, że zaczyna się delikatnie spóźniać - nie zależy to od baterii. Nie używam go więc nie martwię się o naprawę (na razie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za podpowiedzi :)
Posłuchałem Waszych wskazówek, przyjrzałem się bliżej zegarkom japońskim i znalazłem ciekawego Citizena. Podczas moich wcześniejszych poszukiwań nie natrafiłem na ten model bo ustawiałem filtry na wielkość koperty do 42 mm, a ten ma 43. Muszę go poszukać w sklepie stacjonarnym ( lub inny podobnej wielkości) bo może być nieco dla mnie za duży. Ale faktycznie japońce oferują znacznie więcej w tej cenie. Wybrany model to http://www.e-zegarki.pl/p/s/712356/zegarki/na-pasku/cb0017-03w
Jak Waszym zdaniem wypada on na tle Tissota https://dolinski.pl/tissot-pr-100-dualtime-t101.452.36.041.00/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Z tych dwóch wybrałbym Citizena. Raz, że bardziej mi się podoba, a dwa, ma ciekawy mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na + Citka przemawia eco-drive i radio control. Wygląd to rzecz gustu, ale ten Citek akurat wygląda dość "europejsko" :).

Pomimo 43mm nie powinieneś mieć problemu z jego gabarytami :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądnąłem Citizena, przymierzyłem, na żywo prezentuje się rewelacyjnie. Mam wyjątkowo chudy nadgarstek ale nie jest zbyt duży. Powiedziałbym, że na ręce wygląda na mniejszy niż w witrynie sklepowej. Cena sklepowa prawie 400 zł wyższa niż w necie, pozostaje nic tylko poszukać dobrej ceny i zamówić. 

Dziękuje Wam wszystkim za pomoc, z wyboru jestem bardzo zadowolony :D

p.s.

czy na forum można polecać sklepy internetowe, lub dzielić się opiniami o nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.anyro.eu

Serwis Citizena ― tak na  wszelki wypadek, :)  bo  zwykle  przez 12-15 lat nie ma powodu  takiego zegarka otwierać.  Później w serwisie należy zmienić akumulatorek na nowszej generacji, co oznacza, że następna jego wymiana nastąpi  pewnie  po kolejnych 20 latach.  Citizen produkuje zegarki technicznie na najwyższym poziomie, ale  jeśli chodzi o design ma  spore rezerwy. Ten jest ładny.  Jeśli kupować kwarce to radiowe lub  high-end-quartz (HEQ),  o  dokładności do 5 sek/rok. Tańszą alternatywą jest   Bulova (firma  należy teraz do Citizena),  seria Precisionist z mechanizmem  high frequency o dokładności 10 s/rok.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek zamówiony i to w bardzo dobrej cenie z polskiego sklepu. Prawie z każdym sklepem można negocjować cenę i to naprawdę się sprawdza :D

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.