Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Justyna_Arendal

zegar ścienny GERMANIA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich :)

kupiłam na pchlim targu zegar skrzynkowy - drewniany - naścienny. Zawsze chciałam taki miec a w tym zakochałam sie od pierwszego wrazenia. Jeszcze bardziej się ucieszyłam kiedy okazało sie ze po nakreceniu chodzi i pieknie suptelnie bije :) !! ale chciałabym poznac jego historie, albo chociaz cokolwiek sie dowiedziec :)

w srodku ma metalowy napis GERMANIA - ale nic wiecej, nie ma zadnych dodatkowych opisów ani z tyłu ani z przodu. Ma jeszcze numer 22 na górze. MOze pod urzadzeniem cos jest, ale nie zamierzam sprawdzac. dodaje kilka zdjec :) moze ktos z Was cos mi napisze na jego temat :) bardzo prosze

Pozdrawiam Justyna

Mod mode:

Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.

post-100943-0-67975900-1509896495_thumb.jpg

post-100943-0-00688100-1509896502.jpg

post-100943-0-54756400-1509896557.jpg

post-100943-0-72224300-1509896562.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że może być to Junghans z lat 1900-1920, na tylnej płycie mechanizmu być może jest sygnatura. No ale trzeba wyciągnąć mechanizm. To nic trudnego ani strasznego.

Z tego co pamiętam w katalogu z 1910 powinien być identyczny.

No i jest :) (Ten w środku)

post-68176-0-12143200-1509908130_thumb.jpg

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj opisałem jak to zrobić:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48800-identyfikacja-zegar%C3%B3w-jak-zada%C4%87-pytanie-aby-otrzyma%C4%87-odpowiedzi/

Tak skrzynia jak i forma zawieszki wahadła wskazują na Junghansa. Po wyjęciu werku być może będzie widoczny na tylnej płycie kod daty produkcji.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłam :) piękny Junghans z 1908 roku :) w dodatku wyczyszczony i naoliwiony :) a kupiony w Norwegii za całe 50  koron (czyli ok. 20 zł!!!!) Bosko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Markope
      Witam, mam na oku taki oto zegar-w ogłoszeniu Lenzkirch ze znakiem zapytania. Według numeru fabrycznego pochodzi z roku 1858- oczywiście jeżeli jest to Lenzkirch🤔, a sam właściciel nie jest tego pewny... Proszę niezawodnych kolegów o pomoc,z góry dziękuję 🙂

• Przez Markope
      Witam, mam na oku taki oto zegar,w opisie Lenzkirch ze znakiem zapytania. Numer wskazywałby na rok produkcji 1858,o ile to rzeczywiście Lenzkirch 🤔.  Sam sprzedający nie jest pewien...proszę niezwodnych kolegów o pomoc

• Przez Markope
      Witam,spotkałem się na Allegro i Olx z zegarami stojącymi sygnowanymi "Germania". Co do firmy są oczywiście informacje ( istniała w latach 1871-1899), miała kilka sygnatur, jednak informacji o takich ,jak w tych dwóch zegarach stojacych nigdzie nie znalazłem. Ciekawostką jest dodatkowo to ,że różnią się od siebie tylko o dwa numery fabryczne (137303 i 137305).  Obydwa wystawione w stolicy. Jednak najbardziej interesuje mnie ta sygnatura. Liczę na wszechwiedzę klubowiczów, pozdrawiam 

A to same zegary

• Przez Markope
      Witam,spotkałem się na Allegro i Olx z zegarami stojącymi sygnowanymi "Germania". Co do firmy są oczywiście informacje ( istniała w latach 1871-1899), miała kilka sygnatur, jednak informacji o takich ,jak w tych dwóch zegarach stojacych nigdzie nie znalazłem. Ciekawostką jest dodatkowo to ,że różnią się od siebie tylko o dwa numery fabryczne (137303 i 137305).  Obydwa wystawione w stolicy. Jednak najbardziej interesuje mnie ta sygnatura. Liczę na wszechwiedzę klubowiczów, pozdrawiam 
    • Przez Paweld
      Dzień dobry
      Witam serdecznie. Zwracam się z prośbą do znawców tematu. 
      Chciałbym abyście Państwo pomogli mi znaleźć rynkową wartość zegara,
      który prezentuję na zdjęciach dostępnych w linku:

https://photos.app.goo.gl/gmqCyChj1MNWFZiSA

Z góry dziękuję za pomoc.
      Pozdrawiam
      Paweł

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.