Kolak 24 #1 Napisano 8 Listopada 2017 W związku z tym że uwielbiam stare zegarki - vintage, ale dorwanie sztuki w nienagannym stanie i akceptowalnej cenie często jest niewykonalne, podjąłem próby profesjonalnej renowacji. Te próby trwają już dobre kilka lat, cały czas coś się zmienia, dochodzą nowe maszyny, nowe środki polerskie jaki i szlifierskie. Informacje na temat renowacji kopert są bardzo ubogie w wszystkich źródłach, można znaleźć co najwyżej jakieś szczątki w internecie, a od specjalistów nie ma co liczyć na podpowiedzi. Staram się dążyć do perfekcji oraz móc zrobić idealnie każdy typ koperty, a jak wiadomo typów zegarków jest tysiące, każdy jest różny, każdy ma inne załamania, wklęsłości, wypukłości. Na wszystko potrzeba czasu. Będę wrzucał w tym wątku moje prace, zachęcam do komentowania jak i krytyki - przyjmę ją z wielką chęcią, będę wiedział co jeszcze poprawić. Z ciekawostek - podjąłem współpracę z francuską firmą zaopatrującą w środki polerski markę Rolex, na razie jest wszystko w fazie testów, ale zbliżają się one ku końcowi. *jeśli zły dział to proszę przenieść, ale wydaje mi się że tutaj będzie najwięcej zainteresowanych Przed: W trakcie:Efekt końcowy: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5689 #2 Napisano 8 Listopada 2017 Różnica jest i to spora - fajna robota 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #3 Napisano 8 Listopada 2017 Moim zdaniem bardzo dobrze to wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Capri #4 Napisano 8 Listopada 2017 Dobrze wyszło, jaką metodą napawałeś kopertę? Palnik wodorowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #5 Napisano 8 Listopada 2017 W dniu 8.11.2017 o 19:29, Capri napisał(-a): Dobrze wyszło, jaką metodą napawałeś kopertę? Palnik wodorowy? Pokaż więcej Spawanie laserowe, palnik się nie nadaje, wypróbowane 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Capri #6 Napisano 8 Listopada 2017 Gratuluję innowacyjności 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1067 #7 Napisano 8 Listopada 2017 Metoda już dawno znana! Szczególnie lubiana we włoskich zakładach odmawiających stare Rolexy Ale i nie tylko! Dobra robota! Jestem za tylko żeby przy tym informować kupującego o zaistniałej sytuacji odnowienia zegarka! Mam znajomego co się w tym trudni i sam skonstruował nawet maszynę to szlifu słonecznego! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #8 Napisano 8 Listopada 2017 W dniu 8.11.2017 o 20:39, szwed napisał(-a): Metoda już dawno znana! Szczególnie lubiana we włoskich zakładach odmawiających stare Rolexy Ale i nie tylko!Dobra robota! Jestem za tylko żeby przy tym informować kupującego o zaistniałej sytuacji odnowienia zegarka! Mam znajomego co się w tym trudni i sam skonstruował nawet maszynę to szlifu słonecznego! Pokaż więcej Metoda znana, ale nie znaczy że nie trzeba się jej nauczyć, wbrew pozorom proste to to nie jest. Szlif słoneczny też robię i też sam skonstruowałem maszynę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1067 #9 Napisano 8 Listopada 2017 Tylko pogratulować umiejętności bo do prostych to napewno nie należy! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #10 Napisano 8 Listopada 2017 Żeby nie być gołosłowny, mój chyba pierwszy szlif słoneczny, ideału nie ma, teraz bym to zrobił lepiej: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1067 #11 Napisano 8 Listopada 2017 Fajnie tylko za gruba gradacja papieru! Ale wiadomo trenowanie czyni mistrza! Ogólnie dobrze to wyglada! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomchlop 13 #12 Napisano 8 Listopada 2017 Czad... U mnie lekki przestój w renowacji właśnie ze względu na rozbudowę parku maszynowego. Fajnie, że jest więcej takich maniaków 0 Zerknij co akurat dłubię w swoim garażu https://www.youtube.com/channel/UCBe9r1VSaPYiBqpSJ2fdmAA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #13 Napisano 9 Listopada 2017 W dniu 8.11.2017 o 21:51, tomchlop napisał(-a): Czad... U mnie lekki przestój w renowacji właśnie ze względu na rozbudowę parku maszynowego. Fajnie, że jest więcej takich maniaków Pokaż więcej Z roku na rok coraz więcej tych maniaków No to następne fotki: Przed: W trakcie: Po: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomchlop 13 #14 Napisano 9 Listopada 2017 No dobra tylko mi nie mów, że kupiłeś spawarkę laserową za kilkanaście tysięcy, jedynie do odnawiania kopert.... Bo się załamię i złoże do żony wniosek o zwiększenie budżetu 0 Zerknij co akurat dłubię w swoim garażu https://www.youtube.com/channel/UCBe9r1VSaPYiBqpSJ2fdmAA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #15 Napisano 9 Listopada 2017 W dniu 9.11.2017 o 20:59, tomchlop napisał(-a): No dobra tylko mi nie mów, że kupiłeś spawarkę laserową za kilkanaście tysięcy, jedynie do odnawiania kopert.... Bo się załamię i złoże do żony wniosek o zwiększenie budżetu Pokaż więcej Ceny nowych spawarek laserowych zaczynają się od 70k PLN - niestety. Na razie robią mi to zaprzyjaźnieni fachowcy, a i przy okazji uczą.W planach jest zakup, o ile trafi się po taniości jakaś używka w dobrym stanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leskias 59 #16 Napisano 9 Listopada 2017 Fajnie to wygląda :-) Tigem nie dasz rady napawać ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #17 Napisano 9 Listopada 2017 W dniu 9.11.2017 o 21:17, leskias napisał(-a): Fajnie to wygląda :-) Tigem nie dasz rady napawać ? Pokaż więcej Da radę, ale materiał się przegrzewa i potem problem przy polerowaniu, różne artefakty wychodzą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #18 Napisano 25 Listopada 2017 Pokrycie PVD było testowane, całkiem nieźle to wyszło: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kala9 5 #19 Napisano 28 Listopada 2017 Ciekawy efekt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promanski 0 #20 Napisano 28 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 06:25, Kolak napisał(-a): Pokrycie PVD było testowane, całkiem nieźle to wyszło: Pokaż więcej Czym to zrobiles ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #21 Napisano 28 Listopada 2017 PVD? Czy matowienie powierzchni? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promanski 0 #22 Napisano 28 Listopada 2017 I to I to Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #23 Napisano 28 Listopada 2017 Matowienie = polerka wibracyjna w tym wypadku, choć powinno być to zrobione inną techniką, a PVD - firma zewnętrzna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promanski 0 #24 Napisano 28 Listopada 2017 Super efekt ! Skąd jesteś ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #25 Napisano 28 Listopada 2017 Zapraszam na priv, Warszawa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach