Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ch24.pl

Seiko Presage Cocktail z nowymi tarczami [cena]

Rekomendowane odpowiedzi

Pokazany na tegorocznych targach Baselworld Presage Cocktail szybko okazał się hitem japońskiej manufaktury. Dwie nowe wersje ponownie zainspirowane zostały klasycznymi koktajlami.

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż chciałoby się powiedzieć: "Go home Seiko, You're drunk!" ;)

Niestety całkiem poważnie chciałoby się to powiedzieć... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast uważam, że cała seria Cocktaili to bardzo udane i uniwersalne zegarki. Ubolewam jedynie nad mechanizmem, bo spokojnie w tej cenie (ewentualnie nieco wyższej) powinny się znaleźć mechanizmy 6r15 i 6r27. Ostatnio panuje jakaś dziwna moda na krytkowanie Seiko z każdej strony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten tzw. wariant prostszy dla mnie bomba i małe marzenie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rownież uważam że to udana seria pod względem wizualnym. Od strony technicznej się nie wypowiadam bo się nie znam ;-)

Też mi się marzy ten z niebieską tarczą bez komplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż chciałoby się powiedzieć: "Go home Seiko, You're drunk!" ;)

Niestety całkiem poważnie chciałoby się to powiedzieć... 

mógłbyś rozwinąc myśl, bo nie bardzo rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka podobają mi się bardziej niż pierwsza wersja (którą uważam za bardzo udaną) Mam nadzieję, że będzie okazja gdzieś we Wrocławiu obejrzeć na żywo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mógłbyś rozwinąc myśl, bo nie bardzo rozumiem...

Mechanizm, wtórność (ile jeszcze wersji coctail. Serio, ile jeszcze Seiko będzie odgrzewać tego kotleta?), cena - to wszystko, plus nazwa nawiązująca do "popularnych drinków", przypomina bełkot pijaka.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm, wtórność (ile jeszcze wersji coctail. Serio, ile jeszcze Seiko będzie odgrzewać tego kotleta?), cena - to wszystko, plus nazwa nawiązująca do "popularnych drinków", przypomina bełkot pijaka.

Dziękuję.

Nazwy nie nawiązują do popularnych drinków bo takowych nazw nie ma.

Oczywiście - nie musi Pan kupować, żeby była jasność. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

A wiesz w ilu zegarkach jest ETA 2824? :D

Niebieskie , ze wskazaniem rezerwy bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwy nie nawiązują do popularnych drinków bo takowych nazw nie ma.

Oczywiście - nie musi Pan kupować, żeby była jasność.

Pozdrawiam

Rzeczywiście, zagalopowałem się co do nazw. Inspiracja drinkami, które chyba jednak nie są tak popularne jak sugerowałem w poprzednim poście, dotyczyła tarcz a nie nazw. Mój błąd. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

PS. Bez przesady z tym "Panem". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, a co zmieni wsadzenie do środka innego mechanizmu? Bedzie szybciej kręcił wskazówkami czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ten z jasną tarczą bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o tego ze wskazaniem rezerwy chodu, na 4R57, to zdecydowanie bardziej podoba mi się wcześniejszy projekt - ssa347j1  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, a co zmieni wsadzenie do środka innego mechanizmu? Bedzie szybciej kręcił wskazówkami czy jak?

Dokładność chodu, lepsze wykonanie, dłuższa rezerwa, wykończenie. 4r35 czy tam nh35 pod którą jest sprzedawany innym firmom to niższej klasy mechanizm niż takie 6r15. Przy 6r27 mamy już 4 Hz (jak w 2824-2), a dodatkowo jeszcze "kołowy" datownik i 45 h rezerwę chodu. Jedni zwracją uwagę na takie "szczegóły", inni nie. Patrząc przez pryzmat tego, że jesteśmy na forum zegarkowym, to właśnie "serce" czasomierza powinno być dla nas najbardziej interesujące :) Różnicę chyba widać też gołym okiem.

e49c2ea322d0535e17c4e849bc03e631.jpg

9a554af737fe87b5f3279c5daa7e3990.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc przez pryzmat tego, że jesteśmy na forum zegarkowym, to właśnie "serce" czasomierza powinno być dla nas najbardziej interesujące :)

To częsta bledna opinia osób które od niedawna interesują się zegarkami. Ważny jest całokształt, a najważniejsze jest to aby zegarek się podobał.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma prawo do własnej opinii. Nie interesuje się zegarkami od niedawna jak to określiłeś, choć starym człowiekiem też nie jestem. Jeśli liczą się tylko walory wizualne i dla kogoś rzeczywiście nie ma różnicy czy w środku siedzi bazowa 2824-2 czy inhouse czy też kwarcowa Ronda i jest w stanie płacić za taki zegarek X tysięcy złotych to jego sprawa i nie mi to oceniać.

Najważniejsze jest aby użytkownik takiego czasomierza był zadowolony i w tym wypadku się całkowicie zgadzam.

Fakt faktem, Seiko w tym progu cenowym mogło zainwestować w lepszej jakości mechanizmy. Skoro w SARBach się da to czemu i nie tu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To pewnie w dużej mierze pytanie o politykę SEIKO. Jakiś czas temu zakupiłem SSA347J1, przy czym z perspektywy późniejszego zakupu SARBa017 też coraz częściej zadaję sobie pytanie, dlaczego do tych cocktaili nie wrzucili czegoś z linii 6R...? Czy jednak z tego punktu widzenia żałuję zakupu SSA347J1? Oczywiście nie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To częsta bledna opinia osób które od niedawna interesują się zegarkami. Ważny jest całokształt, a najważniejsze jest to aby zegarek się podobał.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

3b59677742_brawo_.jpg

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zielony więc zawsze wolę zapytać

a porównując te obecne Presage a np SARBa 065 środek jest taki sam czy któryś ma przewagę??/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Środek zdecydowanie nie jest ten sam.W Presage siedzą mechanizmy 4R, a w SARBach 6R. Pod tym względem SARB oczywiście lepszy, ale co do szczegółów to niech specjaliści się wypowiedzą ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środek zdecydowanie nie jest ten sam.W Presage siedzą mechanizmy 4R, a w SARBach 6R. Pod tym względem SARB oczywiście lepszy, ale co do szczegółów to niech specjaliści się wypowiedzą ;-)

W praktycznym, codziennym użytkowaniu, nie ma to żadnego znaczenia - czyli dla 99% użytkowników, to czysto akademicka "gra". :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W praktycznym, codziennym użytkowaniu, nie ma to żadnego znaczenia - czyli dla 99% użytkowników, to czysto akademicka "gra". :)

Póki co, użytkując zarówno zegarki z 4R, jak i z 6R /ach ten Alpinist/ ZGADZAM SIĘ Z TYM ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.