Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Selki

Prezent dla męża

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo doceniam każdą wypowiedź, bo to daje mi podstawy do przemyśleń i przynajmniej wstępne rozeznanie tematu. Niestety oglądam, oglądam i to ciągle nie to. Zupełnie nie rozumiem również czemu prawie wszystkie paski są tłoczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek to jedna z ostatnich rzeczy, na którą powinno się zwracać uwagę. W tym przedziale cenowym firmowe paski skórzane są słabej jakości. Najczęściej za 40-60 zł można dokupić lepszej jakości pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Paskiem absolutnie się nie sugeruj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też popieram opcję z Orient Bambino, w czwartek dokładnie taki do mnie przyjechał z Holandii i jest naprawdę wart swojej ceny. Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że mam taki zegarek za tak nieduże pieniądze (relatywnie). Zegarek wygląda 2 x lepiej niż na zdjęciach. Jeżeli możesz wydać niecałe 8 stówek, to szczerze polecam!  :-)

https://www.seriouswatches.com/collections/orient/products/orient-fac00009n-bambino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego aligatora... a feee.

W tej kwestii będę nieugięta.

Uwaga... ku oburzeniu niektórych na bank wymienię na coś, co nie jest skórą naturalną.

Thorsten, ten mi się podoba. Rozważam go.

Edytowane przez Selki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego aligatora... a feee.

W tej kwestii będę nieugięta.

Uwaga... ku oburzeniu niektórych na bank wymienię na coś, co nie jest skórą naturalną.

Thorsten, ten mi się podoba. Rozważam go.

Przed zakupem najlepiej obejrzyj bambino w sklepie (dystrybucja np. w salonach Briju). To nie jest zegarek tak cienki jak kwarcowe - automat ma swoje prawa, koperta nie jest cieniutka. 

Musisz też zdecydować, czy kupujesz zegarek elegancki, czy taki bardziej casualowy, i do garnituru i do mniej oficjalnych ubrań. Nie wszyscy też akceptują zegarki mechaniczne - z racji opisanej już większej problematyczności obsługi i dokładności. 

Skoro jednak spodobał Ci się bambino, to tak mniej więcej wygląda na żywo (doradzam jednak wizytę w sklepie lub zakup przez internet na tyle wcześnie, aby można było odesłać i wybrać inny): 

Z doświadczenia wiem, że zegarek na żywo czasem bardzo odbiega od wyobrażeń o nim, wyrobionych na podstawie samych zdjęć. W realu zegarki bardziej błyszczą ;)

Nie sugeruj się też tym, jak zegarek wygląda na ręce osoby prezentującej go na You Tubie. W zależności od rozmiaru nadgarstka, zegarek wygląda różnie: https://www.google.pl/search?q=ORIENT+FAC00009N&rlz=1C1GGRV_enPL751PL751&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjp46avhsbXAhXIYJoKHZlfAKsQ_AUICygC&biw=1280&bih=662

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedoczytałem, że na upartego budżet wzrasta do 700 - wówczaz zapomnij o moim kandydacie, bo krojony na budżet 500 -a gdyby mąż zdecydował się dołożyć to popieram kolegów wyżej - Bambino

Myślę, przeglądam i dochodzę do wniosku, że ten tańszy podoba mi się jednak bardziej niż Bambino. Problem w tym, że jeden i drugi duży, a mąż ma drobny nadgarstek.

Opcji jest kilka - ale ponieważ propozycje zmierzają ku Orientowi to jeżeli już to polecałbym ten model:

https://www.zegarek.net/zegarki/orient/zegarek_orient_ffn02005bh.html

Bardzo fajny i cenowo ok, ale też duży. Edytowane przez Selki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny i cenowo ok, ale też duży.

42 mm to nie jest za duży zegarek - mężczyzna musiałby mieć naprawdę "mikro" nadgarstek, aby taki rozmiar był za wielki....:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obwód nadgarstka 16/17cm to już mikro czy jeszcze nie?

Zaczynam mi się rozjaśniać,ale mam jeszcze dwa pytania. Czy zegarki marki Adriatica są godne uwagi? Czy może jednak Orient zdecydowanie lepszy?

Edytowane przez Selki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16/17 to juz mały nadgarstek......ale duzo zależy od budowy zegarka. Ja ma słabe 16 i generalnie wszystko powyzej 43mm jest na mnie za duze, jednak zdarzalo sie zalożyc 45 i bylo ok. W wielkim skrócie to jest tak: Zegarek trzeba zalożyc i ocenic czy nie jest za duży (czy nie odstaje mocno od nadgarstka; czy nie jest szerszy od nadgarstaka; czy nie jest po prostu śmiesznie przesadny)

W drugą strone tak samo - zegarek moze wydawac sie komuś śmiesznie - za mały (sam dostawalem takie opinie gdy mialem kiedyś wostoka z lat 90tych - 36mm)

Zależy jak sie w n czuje sam nosiciel. Jak sie w nim widzi.

W Twoim przypadku, gdy zegarek jest prezentem, niezapowiedzianą niespodzianką, a nagarstek męża z tych mniejszych - lepiej kupic cos poniżej 43 mm.

Jesli chodzi o Twoj budżet - miedzy Orientem a Adriaticą widze zasadniczą różnice: Adratica - kwarc, Orient - automat.

Edytowane przez Pit83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Zgadzam się z kolegą jak wyżej. Ja sam mam nadgarstek 16,5-17 cm i doszedłem do wniosku, że co do zasady 40 mm średnicy zegarka to max. Są jednak wyjątki, ale uzależnione w durzej mierze od budowy zegarka, w szczególności kształtu uszu i szerokości lunety. Na ten moment jednak bym nie kombinował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję rozważyć zakup zagarków Bulovy która mieszczą się +/- w założonym budżecie, w sklepie:

http://www.watchshop.pl/zegarki/bulova/meskie?orderBy=pricelow 

Już są promocje związene z czarnym piątkiem. Kupowałem tam i wszystko było ok.

Jest też fajna BULOVA MILITARY 96B230 262 Khz z płynącą sekundą u nas na bazarku

Zegarek ma pasek bez tłoczeń, a taki jest preferowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worientom, mąż ma bardzo drobny nadgarstek.

orient bambino może być nieco ciut zbyt duży na drobny nadgarstek. Seiko 5 może być w sam raz. Np. taki jak taki: http://allegro.pl/zegarek-seiko-5-snk793-automatyczny-okazja-i7028696985.html

można dokupić pasek, ma standardowe uszy, szer. 18 mm

Zrób też mały wywiad, jeśli masz możliwość, jak mąż zapatruje się na zegarki mechaniczne. Tu na forum grupa nie jest do końca reprezentatywna ;) że tak powiem, bo to pasjonaci, a pasjonaci wybiorą zegarek z duszą, mechaniczny, który ma skomplikowany (złożony), bez plastiku i układów scalonych....  ;)

Natomiast ludzie traktujący zegarek stricte użytkowo preferują wygodne i dokładność, a tutaj wygrywa jednak zegarek kwarcowy. 

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wszystkim dziękuję za rady. Po namyśle, wiem że muszę raz jeszcze wybrać się do sklepu i naocznie oraz namacalnie zapoznać się niektórymi modelami. Teraz będę zwracała uwagę na zupełnie inne aspekty. Obecnie, ze względów praktycznych i ekonomicznych, skłaniam się ku zgrabnemu, elektronicznemu zegarkowi z szafirowym szkiełkiem. Jestem pewna, że mąż doceniłby mechaniczne cacko, gdyby takowe zagościło na jego nadgarstku. Niestety budżet, którym dysponuję nie pozwala mi kupić mu stosownie przyjemnego przedmiotu. Za 3 lata 15 rocznica ślubu, mam zatem czas żeby odłożyć odpowiednią sumę i wrócić do tematu w odpowiednim momencie. Obecnie postawię na zgrabny wygląd, precyzyjny mechanizm elektroniczny oraz odrobinę luksusu w postaci szafirowego szkiełka. Gdybym jednak jakimś cudem zorganizowała dodatkowy tysiąc ;) to z pewnością kupię coś z duszą.

Jeszcze raz dziękuję.

Dam znać co wybrałam i czy mąż się ucieszył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rozejrzyj się za skórzanym męskim portfelem. Ja kupiłem taki prezent dla brata i bardzo mu się spodobał :)

Edytowane przez StyleMen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wszystkim dziękuję za rady. Po namyśle, wiem że muszę raz jeszcze wybrać się do sklepu i naocznie oraz namacalnie zapoznać się niektórymi modelami. Teraz będę zwracała uwagę na zupełnie inne aspekty. Obecnie, ze względów praktycznych i ekonomicznych, skłaniam się ku zgrabnemu, elektronicznemu zegarkowi z szafirowym szkiełkiem. Jestem pewna, że mąż doceniłby mechaniczne cacko, gdyby takowe zagościło na jego nadgarstku. Niestety budżet, którym dysponuję nie pozwala mi kupić mu stosownie przyjemnego przedmiotu. Za 3 lata 15 rocznica ślubu, mam zatem czas żeby odłożyć odpowiednią sumę i wrócić do tematu w odpowiednim momencie. Obecnie postawię na zgrabny wygląd, precyzyjny mechanizm elektroniczny oraz odrobinę luksusu w postaci szafirowego szkiełka. Gdybym jednak jakimś cudem zorganizowała dodatkowy tysiąc ;) to z pewnością kupię coś z duszą.

Jeszcze raz dziękuję.

Dam znać co wybrałam i czy mąż się ucieszył.

Drobiazg, nie chcę wypowiadać się z koleżanki/Kolegów, ale dzielenie się pasją, to przyjemność ;) Udanego zakupu! :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, hej...

3 lata temu wybrałam mężowi klasyczną Adriaticę, ale pokazałam również Orient Bambino. Zaprowadziłam do sklepu i widziałam, że jest błysk w oku. Wiedziałam, że mąż przepadł.  Minęły 3 długie lata i na 15 rocznicę ślubu nazbierałam na Orient Bambino. Posłuchałam też rady żeby powiedzieć mężowi o tym jaki prezent planuję, aby mógł sobie wybrać ten model, który mu się spodoba. Mąż teraz siedzi, przegląda i cierpi 😉, bo podoba mu się więcej niż jeden. A ja zapytuję w międzyczasie gdzie najbezpieczniej zamówić? W niektórych sklepach Bambino można znaleźć o 300zł taniej niż w tych najpopularniejszych. Liczę na Wasze nieocenione rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z polskich sklepów mogę polecić zegarownie. Zanim kupisz to spróbuj negocjować cenę, zawsze jakieś 3 lub 5% ugrasz. Sam myślałem nad bambino open heart ale z amazon.de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi