Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
BALL Watch

Klub Miłośników Zegarków BALL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fidelio

Dzięki za te spostrzeżenia :-)

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze mnie też taki se ale policzyłem ze 1,5 x 40 to minuta.

No - jeżeli codziennie odchyłka bedzie sie zwiększać o 1,5 s w stosunku do dnia poprzedniego, to minutę odchyłki osiągnie chyba po upływie 8-9 dni... 

Dzięki za te spostrzeżenia :-)

Nie ma za co. I jeżeli ktokolwiek szuka zegarka do 5.000 z jasną tarczą, datą i 10wr i nie oczekuje efektu "wow to omega?", to Enterprise jest świetnym rozwiązaniem. 

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna uwaga - koperta ma 11,30mm. Wydaje mi się, jakby odległość od szafiru do tarczy mogłaby być mniejsza, a tym samym koperta mogłaby być istotnie "chudsza"... A może tylko mi się wydaje :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Z mojej perspektywy jest tak, że te 11,3 mm grubości nie przeszkadza. W tym przypadku mamy przecież kopertę o wielu płaszczyznach, a nie klocek, jak tasakiem ciosany ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej perspektywy jest tak, że te 11,3 mm grubości nie przeszkadza. W tym przypadku mamy przecież kopertę o wielu płaszczyznach, a nie klocek, jak tasakiem ciosany ;-)

Zgadzam się, że nie przeszkadza. I ta wysokość jest wygodna. Ale wydaje mi się, że technicznie mogli kopertę  zrobić 1-2mm cieńszą :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szuwi: Chętnie przy okazji obejrzę na żywo, był taki okres, że myślałem o nim - w USA mieli super przeceny na ten model...

Apropos lupki i połaczenia z elegancką tarczą (i resztą):

IMG-20200109-114512close.jpg

IMG-20200109-114549.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna uwaga - koperta ma 11,30mm. Wydaje mi się, jakby odległość od szafiru do tarczy mogłaby być mniejsza, a tym samym koperta mogłaby być istotnie "chudsza"... A może tylko mi się wydaje :-) 

Może się mylę, ale w przypadku płaskich szkieł budowanie znacznej przestrzeni między tarczą, a szkłem ma na celu uzyskanie efektu pseudo perspektywy i jednocześnie zwiększenie czytelności odczytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szuwi: Chętnie przy okazji obejrzę na żywo, był taki okres, że myślałem o nim - w USA mieli super przeceny na ten model...

Nie ulega wątpliwości, że lupka elegancji nie dodaje. Ale ja kupując Enterprise kupowałem EDC a nie garniturowca, wiec jest git :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ulega wątpliwości, że lupka elegancji nie dodaje. Ale ja kupując Enterprise kupowałem EDC a nie garniturowca, wiec jest git :-) 

Zawsze się broniłem przed lupkami, to mój pierwszy zegar z okiem Cyklopa po wielu latach, ale tu mi nie przeszkadza, bo Marvelight jest dzięki temu nieco bardziej uniwersalny. A do eleganckiego stroju rozwiązania "nurkowe" już dawno przestały być obciachem. Swoją drogą ja tam czasem lubię świadomy i celowy obciach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich stronach , w których sklepach w USA można było go kupić w dobrej cenie. Coraz bardziej ta marka do mnie przemawia, a do USA ja lub ktoś z rodziny lata w miarę często.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze się broniłem przed lupkami, to mój pierwszy zegar z okiem Cyklopa po wielu latach, ale tu mi nie przeszkadza, bo Marvelight jest dzięki temu nieco bardziej uniwersalny. A do eleganckiego stroju rozwiązania "nurkowe" już dawno przestały być obciachem. Swoją drogą ja tam czasem lubię świadomy i celowy obciach :D

Ja za lupką też nie przepadałem - jak kiedys chciałem kupić DJ, to chciałem mu zdjęć lupkę... Na szczęście te pomysły mi przeszły i zamiast DJ z lupką kupiłem Ex1 bez daty :-) 

Lupka w Enterprise mi nie przeszkadza. Co więcej, mając wybór "to have or not to have" za w zasadzie takie same pieniądze, wybrałem wersję z lupką.

Powtarzam - dla mnie to wakacyjniak z dodatkową opcją na noszenie w miejsca, gdzie ubranie zegarka drogiego lub znanej marki mogłoby się źle skończyć. I jako taki - na ten moment - wydaje się być idealny. 

Na jakich stronach , w których sklepach w USA można było go kupić w dobrej cenie. Coraz bardziej ta marka do mnie przemawia, a do USA ja lub ktoś z rodziny lata w miarę często.

Do 3 stycznia ten model kosztował 3.876pln. Moim zdaniem to była bardzo dobra cena za ten zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jomashop miał niezłe ceny, ale nieduży wybór. Ostatnio trochę gorzej. Warto zajrzeć co jakiś czas na amerykańskiego Amazona, ale mam wrażenie, że ceny w Polsce już są calkiem zachęcające... Na pewno od kiedy Piotrek zajął się oficjalną dystrybucją :D No i jest gwarancja, serwis, itp.

Używek warto szukać w japońskich sklepach (np. https://timepeaks.com/pl/ballwatch/?frombreadcrumb&fromitemlisttop),czasem coś się trafi na ebay - tylko z Japonii albo USA trzeba pamiętać o VAT i cle, jak się zamawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielę się w temacie ten czy jednak ten...

U mnie podstawą była czarna tarcza, a z kwestią i wyborem Enterprise po zakupie z lupką czy bez walczyłem dwa dni. Dziś podjąłem decyzję żeby przyszedł jednak bez lupki. Czyli póki co będę pierwszym kto wrzuci tu foty nowej wersji tego zegarka  :o  Dla mnie przeciwko lupce były trzy argumenty. Pierwszy to utrzymanie w czystości szkła, drugi to załamanie prostej i eleganckiej formy (bazowałem na modelach bez lupy Victory i Glory), a trzeci to czytelność i załamania światła pod kątem, tu bazowałem na filmach, zdjęciach i widziałem w jubitomie w SCC w Katowicach jeden z modeli z lupą. Niestety... ja potrzebowałem zegarka jako codzienne EDC, ale do stroju casual gdzie mimo wszystko niezbędne jest zachowanie pewnej etykiety podczas oficjalnych spotkań.

P.S. W sumie jeśli chodzi o krajowy rynek i dostępność modeli Ball powinniśmy bazować na stronie: https://ballwatch.pl/

Tylko dlaczego strony PL nie ma na globalnej stronie Ball'a???  :(

Edytowane przez tomking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zegarownia.pl można Enterprise czarnego z lupką nabyć za 3867,50 (rabat 15%). Jakby ktoś się skusił po pozytywnych opiniach ;)

Edit:

Tomking a miałeś na żywo możliwość porównania Victory i Enterprise czy tylko zdjęcia?

Edytowane przez Gekkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Victory miałem w ręku, Enterprise niestety jeszcze nie...

Victory ma delikatnie wypukłe szkło i zdecydował bym się na ten model, ale nie ma tego małego pieprznika z trytem na sekundniku, który dodaje zegarkowi takiego stylu retro, który bardzo mi się spodobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak,  pojawił się w zeszłym roku

Dzięki za odpowiedź. I mam od razu drugie pytanie. Czy ten model występuje także z lupką? Dla przypomnienia, o czym mówimy: 

NM2032C-S1C-BE

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. I mam od razu drugie pytanie. Czy ten model występuje także z lupką? Dla przypomnienia, o czym mówimy: 

NM2032C-S1C-BE

Wersja na mechanizmie manufakturowym jest bez lupki.  Z lupką są modele z serii NM2026C-S6J, S10J, S23J. Te ostatnie w stali 904L.

Jomashop miał niezłe ceny, ale nieduży wybór. Ostatnio trochę gorzej. Warto zajrzeć co jakiś czas na amerykańskiego Amazona, ale mam wrażenie, że ceny w Polsce już są calkiem zachęcające... Na pewno od kiedy Piotrek zajął się oficjalną dystrybucją :D No i jest gwarancja, serwis, itp.

Używek warto szukać w japońskich sklepach (np. https://timepeaks.com/pl/ballwatch/?frombreadcrumb&fromitemlisttop),czasem coś się trafi na ebay - tylko z Japonii albo USA trzeba pamiętać o VAT i cle, jak się zamawia.

Jeśli chodzi o chrono24 to uwaga, bo Ball nie honoruje sprzedawców z tej strony i wykreśla z oficjalnych sprzedawców pozbawiając tym samym klientów 5 letniej gwarancji. Podobnie ebay i inne portale aukcyjne. Na jomashop pojawiają się outlety również bez gwarancji.  Oczywiście każdy decyduje gdzie woli kupić. Wolny rynek :)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotrkrakow możesz odpowiedzieć dlaczego strony https://ballwatch.pl/ nie ma na globalnej stronie Ball'a?

A jaka jest?

Sądze, że żadnej nie ma

Sa tylko adresy dystrybutorow

https://www.ballwatch.com/global/en/customer_service/service-centers-retailer-network/europe---6.html

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacyjnie - w drugiej dobie Enterprise zrobił +1,5 s. :-) 

Informacyjnie - w trzeciej dobie zrobił +3,5 s, choć większość dnia leżał i nie był noszony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacyjnie - w trzeciej dobie zrobił +3,5 s, choć większość dnia leżał i nie był noszony. 

:)

to odłóż go dzisiaj inaczej i też nie noś :)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

to odłóż go dzisiaj inaczej i też nie noś :)

Najpierw muszę draba nakręcić, więc z przyjemnością dzisiaj ponoszę, a jutro odłożę inaczej. :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi