Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
BALL Watch

Klub Miłośników Zegarków BALL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

20260325_082057.jpg

20260325_101454.jpg

Edytowane przez SLAWEK 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam zbliżenie- teraz są dwa „big balls”😅

IMG_9701.thumb.jpeg.295796f4e2fac8ee514b20700003373d.jpeg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"How many Balls should you have?"

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, cordi7 napisał(-a):

"How many Balls should you have?"

:D

Zależy, czy mówimy o damskich, czy męskich czasomierzach;-)

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/5/2026 at 1:44 PM, tomee05 said:

B41CA1AD-3E2C-48CD-8F9D-9BDEC0B891A1.png

IMG_8740_SnapseedCopy.jpeg

Bardzo mi się podoba ta referencja. Jak Ci się go nosi? Pytam, bo on ma aż 13,6mm grubości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jarek_wroclaw napisał(-a):

Bardzo mi się podoba ta referencja. Jak Ci się go nosi? Pytam, bo on ma aż 13,6mm grubości.

Ja nie mam,  to się wypowiem 😉

zupełnie na poważnie: parę razy przymierzałem się do tych „datejustowych” referencji, bo od frontu wyglądają bardzo dobrze. Ball jest dobry w ergonomię kopert, więc układa się bardzo dobrze, choć wiadomo, że nie pod każdy mankiet wejdzie. Natomiast ja niestety sporą wagę przywiązuję do profilu koperty. I tutaj nie dałem rady się przełamać to tego „bąbla”. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To plus ilość polerki mnie zawsze odrzucało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, jarek_wroclaw napisał(-a):

Mi akurat ta grubość jakoś nie przeszkadza koperta układa się bardzo fajnie na nadgarstku i jest  tak jak kolega powyżej napisał pod każdy mankiet nie wejdzie ale większość z nas ma coś cieńszego w pudełku więc to nie problem zmienić na chwilę zegar 😅

IMG_8971_SnapseedCopy_SnapseedCopy.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie opinie. Cóż, pozostaje przymierzyć i się przekonać. Ja na co dzień noszę Sinna, który jest genialny ale ma jedną wadę- nie bardzo pasuje na jakieś wyjścia, do marynarki, itp. No ale jak marynarka to i koszula być musi a mówicie, że niekoniecznie się zmieści. Ech, nie lubię klasycznych garniturowców, wolę coś takiego jak ten Ball.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, jarek_wroclaw napisał(-a):

Dzięki za wszystkie opinie. Cóż, pozostaje przymierzyć i się przekonać. Ja na co dzień noszę Sinna, który jest genialny ale ma jedną wadę- nie bardzo pasuje na jakieś wyjścia, do marynarki, itp. No ale jak marynarka to i koszula być musi a mówicie, że niekoniecznie się zmieści. Ech, nie lubię klasycznych garniturowców, wolę coś takiego jak ten Ball.

Jak coś to mogę udostępnić do przymiarki jestem z Bielawy niedaleko Wrocławia przy okazji mamy fajne jezioro piękne widoki i niedaleko trasy rowerowe 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, tomee05 said:

Jak coś to mogę udostępnić do przymiarki jestem z Bielawy niedaleko Wrocławia przy okazji mamy fajne jezioro piękne widoki i niedaleko trasy rowerowe 😅

O tak, położenie macie cudowne, bywałem w tych okolicach. Dzięki za propozycję. Myślę, że wpadnę najpierw do Dolińskiego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzyłem dzisiaj Engineera i rzeczywiście nie jestem w stanie zaakceptować grubości tej koperty. Ale przymierzyłem też Firemana i niesamowicie mi siadł. Ma też zdecydowanie mniej polerki. Trafia na listę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kKAIqcg.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Dajcie znać jak dokładnie Ball reguluje swoje mechanizmy. Czy oni bazują swoje mechanizmy na ETA czy na Sellicie? AI mi podpowiada, że te ich mechanizmy to w zasadzie odpowiednik gradu top. Jak to z tymi mechanizmami jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ball stosuje wymiennie mechanizmy ETA lub Sellita więc jeżeli masz pełny dekiel możesz się spodziewać tego lub tego w środku 🙂

Co do klas mechanizmów też jest niestety różnie. Często jest to klasa elabore.... 

W moim hydrocarbon original, który ma certyfikat chronometru, siedzi mechanizm właśnie elabore choć powinnien być TOP/COSC .... nie zmienia to faktu, że jest bardzo dobrze wyregulowany (jak chyba wszystkie Balle ) i trzyma parametry COSC.

Większość Balli jest tak wyregulowana, że mimo iż w środku mają mechanizmy klasy elabore to i tak odchyłką mieszczą się spokojnie w COSC nawet jeżeli nie mają certyfikatu.

Podsumowując, mimo że bardzo lubię tą markę to troszkę kombinują niestety....

Przeszklony dekiel i rzut oka na koło balansu prawde Ci powie 😉 jeżeli jest glucydure to jest TOP/COSC w przeciwnym wypadku bardzo dobrze wyregulowane elabore 👍

Mają też manufaktorowy mechanizm - tam jest TOP 💪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, piciu866 said:

Ball stosuje wymiennie mechanizmy ETA lub Sellita więc jeżeli masz pełny dekiel możesz się spodziewać tego lub tego w środku 🙂

Co do klas mechanizmów też jest niestety różnie. Często jest to klasa elabore.... 

W moim hydrocarbon original, który ma certyfikat chronometru, siedzi mechanizm właśnie elabore choć powinnien być TOP/COSC .... nie zmienia to faktu, że jest bardzo dobrze wyregulowany (jak chyba wszystkie Balle ) i trzyma parametry COSC.

Większość Balli jest tak wyregulowana, że mimo iż w środku mają mechanizmy klasy elabore to i tak odchyłką mieszczą się spokojnie w COSC nawet jeżeli nie mają certyfikatu.

Podsumowując, mimo że bardzo lubię tą markę to troszkę kombinują niestety....

Przeszklony dekiel i rzut oka na koło balansu prawde Ci powie 😉 jeżeli jest glucydure to jest TOP/COSC w przeciwnym wypadku bardzo dobrze wyregulowane elabore 👍

Mają też manufaktorowy mechanizm - tam jest TOP 💪

Dzięki za szczegółowe informacje. W sumie jak regulacja jest OK to jak dla mnie może być i Elabore ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziom wykończenia i radość z noszenia - TOP 💪😁

20260428_110415.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi