Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

@artur17087, zwróć uwagę na szczegół, który chyba przeoczyłeś pisząc, że to tarcza warszawska: otóż tarcza linkowanej pobiedy ma sygnaturę producenta.

Producent/producenci zamienników tarcz w latach 60 (70 ?) pod tym względem twardo trzymali się zasady, ze były one nieopisane!! innymi słowy: nie podszywali się pod producenta! "nie kradli" jego własności intelektualnej, nie mając formalnego upoważnienia (licencji)

Po przypadkowym zalaniu, mechanizm dało się wysuszyć i przesmarować, tarczy już niestety nie... Tak jak napisał @Enkil, zamienniki wypełniły niszę na wiecznie niezaspokojonym i pełnym braków i niedostatków - socjalistycznym rynku

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialem zasmiecac tematu wiec na pw napisalem do kolegi Mike S ,ze ta tarcza w takim razie bardzo podobna do warszawskiej.Ale dzieki za wyjasnienia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze produkcji radzieckiej wykonywane w tej samej technologii co "warszawskie" sa jednak lepiej wykonane:) nie az tak rozmazane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wpadł mi ostatnio w ręce taki zegarek. Czy mogę prosić a jakieś bliższe informacje na jego temat. Wiem, że ma przynajmniej 50 lat i jest damski. Dostałem go niedawno od mamy która dostała go na komunię. Może zegarek nie jest w najlepszym stanie wizualnym ale po nakręceniu chodzi.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Mishi

post-53352-0-66858300-1438195642.jpg

post-53352-0-52267500-1438195650.jpg

post-53352-0-29127000-1438195657_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jarozlaw

Ładna Zaria. Zanieś ją do zegarmajstra, żeby obejrzał/przeczyścił, ewentualnie wymień pasek.

Edytowane przez jarozlaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taj jak napisał kolega, to zaria. Prawdopodobnie z lat 60 - podobne są w katalogu:

post-27093-0-30938500-1438199245_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeY

Dzięki za info ale zegarek na pewno z drugiej połowy lat 50 - tych. Bardziej końcówka lat 50 - tych.

Pozdrawiam

Mishi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - czy ktoś wie ile było klasycznych modeli wostoka "gajowego"? Z zieloną tarczą to chyba każdy zna, poza tym na pewno z białą tarczą i czerwoną dwunastką (takiego też mam). Ponoć jeszcze jest z bordową tarczą - ale szukałem i jakoś znaleźć nie mogłem - czy ktoś, coś o tym wariancie kolorystycznym wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Tobie o wostoczki cal.2605 z przełomu lat 80/90 z koronką na 2 i subsekundą na 9 ?

Ja mam ciekawego "murmańska" w czarnej tonacji wpis #123 w poście ozegarkach okolicznościowych ->

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95347-zegarki-okolicznościowe-zsrr-–-zbiór/page-7

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chodzi o te:) okolicznosciowców i tzw młodzieżowych było kilka tego typu. W sumie najbardziej zależy mi na potwierdzeniu lub zaprzeczeniu czy byka wersja z czystą bordową tarcza nieokolicznosciowa:) Dzięki za linka bo to też ciekawy egzemplarz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chodzi o te:) okolicznosciowców i tzw młodzieżowych było kilka tego typu. W sumie najbardziej zależy mi na potwierdzeniu lub zaprzeczeniu czy byka wersja z czystą bordową tarcza nieokolicznosciowa:) Dzięki za linka bo to też ciekawy egzemplarz :)

Oprócz wspomnianych (i najczęściej spotykanych) zielonych i białych były jeszcze odmiany z ciemną tarczą - tak, jak tu:

http://forums.timezone.com/index.php?t=msg&th=2102667&rid=0

Ze zdjęcia ciężko jednoznacznie ustalić kolor, ale wygląda to na ciemny bordo lub brąz.

Kojarzę też, że kiedyś na e-bayu była wersja z czarną tarczą, w chromowanej kopercie, ale w sieci nie mogę trafić zdjęcia takiego egzemplarza. Polecam wklepanie w wyszukiwarkę frazy "Vostok 2403" i wyszukiwanie grafiki - może jeszcze inne odmiany się znajdą :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wersja z czarną tarczą była na 100%. Kris ma takiego, a przynajmniej tarczę ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zważ jeszcze na to, że wersja z białą tarczą i czerwoną 12-ką występowała w dwóch odmianach: w kopercie typowej dla zielonego "gajowego" oraz w wersji delikatniejszej - z cienkimi uszami. W pierwszym przypadku wszystkie trzy wskazówki były czarne, zaś w drugim godzinowa i minutowa były czarne a sekundnik chromowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że dziś trafiłem u Pani Ireny(Teresy) zegarek z tak rzadkim werkiem mam zapytanie czy ktoś go jeszcze posiada? Lub ewentualnie jak często można go spotkać?

Z dzisiejszej aukcji:

post-49869-0-75790100-1438454374_thumb.jpg

I z Topki Endera:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/116506-zabawa-w-top10-edycja-ii-2015-r/?p=1431157

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super mechanizm :)

Ender ma troszkę lepsiejszy :)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/116506-zabawa-w-top10-edycja-ii-2015-r/page-34

Ed

Dobrze wiedzieć że pani IA wróciła i  wiem że cena była śmieszna zapewne.

Gratuluję :) 

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super mechanizm :)

Ender ma troszkę lepsiejszy :)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/116506-zabawa-w-top10-edycja-ii-2015-r/page-34

Ed

Dobrze wiedzieć że pani IA wróciła i  wiem że cena była śmieszna zapewne.

Gratuluję :)

Zegarek Endera oczywiście w dużo lepszym stanie ale mechanizm dokładnie taki sam. Zresztą ja też podałem link do jego Top bo pamiętałem ten werk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod zdjęciem nie czytałem  :ph34r:

No to wiesz że mechanizm rzadki a to że Endera lepszy to oczywiście o zegarek chodziło...

Pokaż Krzysiek tarcze  - jestem ciekaw. 

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm wygląda że jest wcześniejszy niż reszta i tak naprawdę to chyba jest w fajnym stanie. Na pierwszy rzut oka to blaszka ustalająca psuje efekt no i zdjęcia nie są rewelacyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm wygląda że jest wcześniejszy niż reszta i tak naprawdę to chyba jest w fajnym stanie. Na pierwszy rzut oka to blaszka ustalająca psuje efekt no i zdjęcia nie są rewelacyjne.

Dokładnie to samo pomyślałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie dokładnie o to chodzi ale mam takie coś w rakiecie atom

EDIT: już zczaiłem że to chodzi o fakturę wykończenia
X5vshhP.jpg

Edytowane przez rysqut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy o to dokładnie chodzi ale mam takie coś w rakiecie atom

To inny werk, też nie jest specjalnie pospolity bo to jeden ze starszych werków Rakiety ale jednak mam ich kilka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi