Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kopernik212

bo probowalem znalezc taki zegarek czy to na allegro badz na googlach i nie moglem takiego znalezc owszem znalazlem pare tej firmy ale nie taki sam model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do realnej wartości, to niestety nie jest to wysoka kwota - taka Mołnia jak ze zdjęcia, które wkleiłeś wcześniej to około 30, no może maksimum 35 zł.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kopernik212

Sprawdzilem wlasnie dekielek magnesem nie lapie jej magnes wiec chyba dobrze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdyby jeszcze ktos zechciał sie wypowiedziec na temat tego zegarka chetnie poczytam

http://img528.imageshack....dscf1412ar9.jpg

http://img528.imageshack....dscf1407jc9.jpg

http://img528.imageshack....dscf1408rb9.jpg

Nie widać zdjęć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co to za zegar ??????????????? proszę o odpowiedz jestem tolal leik w tych sprawach

Wiem tylko to że jest radziecki i jes :shock: t z lat 60 mój dziadek go kupił w rosji

http://img153.imageshack.us/my.php?image=p4220009ca0.jpg :shock: :shock: :shock: :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepraszam za mój rosyjski jeśli coś źle napisałem :mrgreen:

Zauważyłem, że jest tu bardzo dużo fachowców od zegarków z lat CCCP.

Znalazłem dzisiaj zegarek na strychu i mam pytanie co to za zegarek i czy wogóle ma on jakąś wartość finansową?

Coś wiecie coś więcej o modelu tego zegarka ( parametry, rok prod. itp.) ?

Mój mail: [email protected]

post-3565-0-71260100-1330810999.jpgObrazek

Jest to tak zwana cywilna wersja zegarków Komandirskie, z lat 80 tych. W bdb stanie wart około 100pln (+/- 30). W tym stanie, jeśli wymienisz szkiełko, zegarmistrz sprawdzi dlaczego koronka odstaje, możesz za niego dostać na allegro koło 50pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co to za zegar ??????????????? proszę o odpowiedz jestem tolal leik w tych sprawach

Wiem tylko to że jest radziecki i jes :shock: t z lat 60 mój dziadek go kupił w rosji

http://img153.imageshack.us/my.php?image=p4220009ca0.jpg :shock: :shock: :shock: :shock:

Jest to budzik Drużba wyprodukowany w Drugiej Moskiewskij Fabryce zegarków. Niejeden zegarmistrz twierdzi, że budziki Mir, Drużba, Sława - (wszystkie mają ten sam mechanizm) to najlepsze budziki na świecie. Ja podzielam to zdanie. Mechanizm na 11 kamieni rubinowych, wymienne łożyska, oddzielny mechanizm chodu i dzwonka - można rozkręcać jeden nie ruszając drugiego. Można jeszcze nadmienić, że Mir i Drużba są lepsze od Sławy, bo starsze - są wykonane z lepszych materiałów. Te budziki są nie do zdarcia. Mam w kolekcji kilka Mirów i Drużb, które chodziły u kogoś w domu przez 50 lat. Ludzie niestety zamienili je na wygodniejsze w użytku budziki na baterie, ale dzięki temu stare Miry, Drużby tarfiły do mnie. Przeszły konserwację u zegarmistrza i chodzą tak jakby wyszły prosto z fabryki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest to budzik Drużba wyprodukowany w Drugiej Moskiewskij Fabryce zegarków. Niejeden zegarmistrz twierdzi, że budziki Mir, Drużba, Sława - (wszystkie mają ten sam mechanizm)...

Tyle, że ten tutaj jest znacznie porządniej wykonany niż nowsze Sławy. Różnica w wykończeniu i materiałach, a o za tym idzie w trwałości, jest spora. Jakiś czas temu czyściłem Sławę sąsiada, którą kupił ze 3 lata temu w Kijowie: płyty ze śladami sztancy na brzegach jak byk szczał, balans niewyważony, ale szczytyem były łożyska wymienne z mosiądzu gorszego niż materiał płyty.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się Jacku. Stare Miry i Drużby są bezapelacyjnie najlepsze, ale pierwsze Sławy też były zrobione ładnie i z dobrych materiałów. Sława generalnie zaczęła lecieć na dno od momentu kiedy bęben dzwonka zamienili z metalowego na plastikowy :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż począć - tzw. "niewidzialna ręka rynku" :/

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale, ale naprawde nie wiem gdzie zacząć, a tutaj zaglądam jakby najczęściej więc pomyślałem że spróbuje.

Ktoś z rodziny mojej dziewczyny dowiedział się że lubie zegarki i zrobił mi taki oto prezent.

Fajnie, tylko że nic nie wiem o takim zegareczku aż głupio. Nic też nie znalazłem po necie, ale też nie jestem mistrzem wyszukiwania. W każdym razie gdyby ktoś z szanownych klubowiczów spotkał się z czymś takim wcześniej to proszę o pare informacji. Najbardziej mnie ciekawi jego narodowość.

img0495ef0.th.jpg

a tu jego wnętrze:

img0496ce4.th.jpg

Co zostało zobaczone, już się nie "odzobaczy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do narodowości hm to może ktoś inny się wypowie, ale jedno jest pewne w środku ,,siedzi" coś z wschodniej granicy - tzn mechanizm Zarii na 21 kamieniach kaliber 2009B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostajac przy zarii mam pytanko co oznacza poniższe wybicie które pochodzi z kal 2008-

zaria2008iv2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co do narodowości hm to może ktoś inny się wypowie, ale jedno jest pewne w środku ,,siedzi" coś z wschodniej granicy - tzn mechanizm Zarii na 21 kamieniach kaliber 2009B

Przynajmniej wiem, że trafiłem do odpowiedniego działu. Dzięki serdeczne.

Swoją drogą ciekawe kto go był popełnił, ów Clipper. Pozdrawiam wszystkich.

Co zostało zobaczone, już się nie "odzobaczy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gulasz

Witam Kolegów, może i nie jest najopowiedniejsze miejsce na ten post, ale nie chciałem tworzyć kolejnego wątku tylko po to by zadać pytanie. Przeglądając internet natrafiłem na zegarki f-my Junkers (niemieckiej zresztą) wykorzystujące mechnizmy rosyjskie. Poniżej wrzuciłem zdjęcie werku poljota 3133, który spodobał mi się o tyle, że ma dość rzadką kolorystykę (przynajmniej dla mnie - zupełnego amatora). Chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić jakiś rosyjski zegarek, ale zależałoby mi właśnie na takim albo zbliżonym wybarwieniu mechanizmu :oops: . No i oczywiście na szklanym deklu. Może ktoś z Kolegów mógłby mi wskazać zegarki o podobnych przymiotach. Przegrzebałem trochę aukcje, ale jezeli trafiam na 3133 to, albo jest srebrny, albo - co gorsza - pod stalowym deklem. Z góry dzięki za poradę.

798986765ab5887em.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wczoraj wpadl mi wrece wyszperany na mieszkaniu zegarek.

wyglada na Vostoka "komandorskiego"

ale nic wiecej onim nie wiem i zaczynam watpic w jego orginalnosc bo na tarczy prucz rysunku ubota i napisu Komandor... nic wiecej nei ma ani ilosci kamieni ani miejsca produkcji.

Koronka jest zakrecana. pierscien na kopercie ruchomy. no i na pokrywie spodu zegarka orka czego nigdy nei widzialem w tym zegarku.

jest w doskonalym stanie, szklo jedynie lekko porysowane ale mechanizm (bo jest to automat) dziala bardzo dobrze

prosze o pomoc w identyfikacji tego czasomierza

rok, produkcja, kamienie, wartosc, wodoszczelnosc itd.

nie jestem znawca tematu i wasza fachowa pomoc napewno mi pomoze

zdjecia:

http://dziob.p.w.interia.pl/DSC00075.JPG

http://dziob.p.w.interia.pl/DSC00079.JPG

za kazda pomoc bede wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dinozaur

jesli ktos wie ile max jest wart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bartek_GrF

Witam wszystkich

Na forum jestem od niedawana i szukając dla jakiegoś pomysłu na nowy zegarek przypomniałem sobie o pewnym Vostoku. Dostałem go jakieś 2 lata temu od wujka a on dostał go jako prezent z zakładu pracy. Na tym moja wiedza o tym zegarku się kończy, może ktoś wie coś więcej. No i czy jest on w ogóle coś wart?

Zdjęcia:

http://img49.imageshack.us/my.php?image=dsc00521dv2.jpg

http://img49.imageshack.us/my.php?image=dsc00523yi8.jpg

Sorki za kiepską jakość, ale zrobiłem te fotki komórką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to zegarek to wiem ale zaczyna myśleć o jego sprzedaży ... dlatego mam pytanie.

Czy koperta tego zegarka jest wykonana ze stali ( widzialem kiedyś na allegro i tak był opisany) ale zegarmistrz mi powiedział ze ruscy nie robili zegarków ze stali w tamytch latach . No i mam trabol ;)

Proszę o pomoc ! najlepiej jak najwięcej informacji :(

post-3082-0-92488400-1330820068.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amator3nr

Koperta jest ze stali. Mechanizm automat - bardzo fajny. Na allegro chodza kolo 100 jak ladne fotki zrobisz i dasz fajny paseczek. Ale zegarka szkoda sprzedawac - solidna maszyna ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi