Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojciech1500

Po pierwsze to jest dział dotyczący radzieckich zegarków, po drugie, tu, na forum, nie wyceniamy zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

janosikmz19822 na Twoim miejscu to ja bym z tymi zegarkami nic nie robił. Każdy oprócz usterek jest mniej lub bardziej wybrakowany. Zostaw je sobie na części. Kiedyś coś się może przydać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko czy ten zegarek jest kwarcem? Nie potrafię go otworzyć a nie chce na siłę próbować.

post-59607-0-78881300-1360582213_thumb.jpg

post-59607-0-11379700-1360582226_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko czy ten zegarek jest kwarcem? Nie potrafię go otworzyć a nie chce na siłę próbować.

Nie to nie kwarc tylko Poljot z manualnym naciągiem 17 jewels (kamieni) kaliber, o ile się nie mylę, to 2614.2H.

Poszukaj na Forum.

Pozdrawiam!

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie kwarc tylko Poljot z manualnym naciągiem 17 jewels (kamieni) kaliber, o ile się nie mylę, to 2614.2H.

Poszukaj na Forum.

Pozdrawiam!

Dzięki. To znaczy że warto go reanimować. Śmigam z nim do zegarmistrza. Jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej czy mógłby mi ktoś coś napisać o moich dwóch zegarkach zdjęcia wyżej bo nie wiem czy opłaca się je sprzedać czy konserwować po prostu nei wiem co z nimi zrobić a nie chcę zeby dalej lezały i niszczały Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Hej czy mógłby mi ktoś coś napisać o moich dwóch zegarkach zdjęcia wyżej bo nie wiem czy opłaca się je sprzedać czy konserwować po prostu nei wiem co z nimi zrobić a nie chcę zeby dalej lezały i niszczały Dzięki

Te damki to raczej pospolite modele i fortuny na nich nie zrobisz... Nie wyceniamy na forum zegarków, ale uwierz że naprawdę drobniaki za nie byś dostał... Dużo więcej wydałbyś na przegląd i regulacje u zegarmistrza. Jeżeli to rodzinne pamiątki i masz jakikolwiek sentyment to ja bym je ładnie do szufladki schował i na pamiątkę zatrzymał. Pobieżnie patrząc nie są w opłakanym stanie wizualnym... Chyba, że znasz kogoś, kto damki zbiera - możesz mu podarować i miło się piwa napić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te damki to raczej pospolite modele i fortuny na nich nie zrobisz... Nie wyceniamy na forum zegarków, ale uwierz że naprawdę drobniaki za nie byś dostał... Dużo więcej wydałbyś na przegląd i regulacje u zegarmistrza. Jeżeli to rodzinne pamiątki i masz jakikolwiek sentyment to ja bym je ładnie do szufladki schował i na pamiątkę zatrzymał. Pobieżnie patrząc nie są w opłakanym stanie wizualnym... Chyba, że znasz kogoś, kto damki zbiera - możesz mu podarować i miło się piwa napić...

dzieki za opinie w sumie nie wiem moze wystawie na allegro jak ktos kupi to bedzie mial mysle ze cos za nie wezme poprostu mnie ciekawi tez ze nigdzie nie moge znalesc nawet zdjecia takiego cornavina byc moze juz nie do zdobycia taki jest wiec unikat hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam kilka zegarków zastanawiam się co z nimi zrobić ,gdyż wymagają serwisu i tu pytanie ,czy warto się nimi zajmować (nie chodzi mi o zarobek )

Zim strasznie się późni z 15 minut na dobę

zdjcie0117b.jpg

zdjcie0118vw.jpg

Sława chyba oś główna padnięta czasem ciężko ją rozruszać jak chodzi to chodzi

zdjcie0119aw.jpg

zdjcie0120hg.jpg

zdjcie0121c.jpg

Ten zegarek akurat nie jest ruski to Prim kopert a w skali od 1do 10 to 8 tarcze można spróbować umyć ale problem tkwi we włosie balansu jest krzywy i zegarek tak się spieszy że robi normalną godzinę w około 15-30 minut rzeczywistych

zdjcie0124fc.jpg

zdjcie0125l.jpg

Poliot nawet nie wiem skąd go mam balans padaka wałek nie rusz wskazówek brak dekielka

zdjcie0126i.jpg

zdjcie0128pq.jpg

nawet nie ma czego ratować, ot dawcy maneli :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet nie ma czego ratować, ot dawcy maneli :)

Jak już o prima bym ratował :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który to może być rok produkcji ?

Najmilsza chwila poranka - Atlaś, Poljot czy Delbanka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś może oszacować rok produkcji tego Wostoka?

Mechanizm 2214 a pod balansem ukryty jest jeszcze numer 501934

Koperta jest stalowa, aparat przekłamał kolory.

post-59254-0-07331700-1360611770_thumb.jpg

Edytowane przez Markd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś może oszacować rok produkcji tego Wostoka?

Mechanizm 2214 a pod balansem ukryty jest jeszcze numer 501934

Koperta jest stalowa, aparat przekłamał kolory.

Jeśli nie ma gwiazdek na kole naciągu i ładnych brzegów to zapewne lata 80-te, jak ma to może 70-te... Niestety nie jest stalowy tylko zrobiony z mosiądzu i pochromowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety nie jest stalowy tylko zrobiony z mosiądzu i pochromowany.

Z mosiądzu albo ze ZnAl-u ;) A sądząc po stylistyce to raczej późniejsze wcielenie 2214.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie ma gwiazdek na kole naciągu i ładnych brzegów to zapewne lata 80-te, jak ma to może 70-te...

Gwiazdek chyba nie ma, zauważyłbym, jutro otworzę i sprawdzę. Co masz na myśli mówiąc o ładnych brzegach? Koło naciągu czy kopertę ? Faktycznie, chrom.

Edytowane przez Markd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten zegarek jest markowy? Nigdy nie widziałem takiej Pobiedy i bardzo mi się podoba. Można brać w ciemno jeżeli jest sprawna, w dodatku niedroga (oddam do przeglądu i zmienię szkło)?

I jeszcze jedno - jakie może mieć ona wymiary, szacunkowo oczywiście (sprzedawca jest na tyle zmotywowany do pozbycia się jej, że nawet tego nie chce mu się zrobić, o czym poświadczył mi w mailu...)?

post-59177-0-21404500-1360623438_thumb.jpg

Edytowane przez observe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest współczesna Pobieda wyprodukowana w Rosji, więc lata 90 lub nawet późniejsze o mizerii mechanizmów z tych lat było już na forum, ale nie pamiętam gdzie konkretnie. Reszta jest kwestią gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...o mizerii mechanizmów z tych lat było już na forum...

Masz na myśli mizerię, jako kompilacyjność pochodzenia składowych mechanizmu, czy po prostu "nie zrobił" Ci się rzeczownik "mizerność"? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepskie mechanizmy, słabej jakości materiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, trochę opadł mój entuzjazm. Pewnie można by przenieść jakiś lepszy werk do tego zegarka, ale nie chce mi się w to bawić. Jak ktoś zainteresowany to obecnie na Allegro - należ wpisać "Czarna pabieda".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15945228161a7eb339ea94c.jpg

Panowie co to jest :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzebaby zajrzeć do środka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi