Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

nic się nie stało :) człek całe życie uczy się ;)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie, ktoś może mi coś powiedzieć o zegarkach, których zdjęcia wstawiłem? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie, ktoś może mi coś powiedzieć o zegarkach, których zdjęcia wstawiłem? ;-)

Pierwszy to bardzo bardzo stary łucz, zapewne z lat 50-tych i to dość wczesnych, samego mnie ciekawi co siedzi w środku (czy 1800 ze szlifami czy jeszcze coś innego)

Drugi to popularna sporo nowsza czajka, może być z lat 70-tych a może 80-tych. Super niezawodny werk ja na damkę ma i ciekawy sposób zdobienia, nie szlify, mhmhmh.... jak to nazwać... trzeba zobaczyć... Wg, mojego zegarmistrza najsolidniejszy werk jak na ruską damkę.

Trzeci to Zaria, na werku prostokątnym werku którego kalibru nie pamiętam, nie jest to taki nie do zabicia sprzęt jak czajka jednak też porządny no i ma sekundnik. Lata 80-te, całkiem fikuśny design.

Edytowane przez kwisatzhaderach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy raz widzę zarie z taka tarcza . strzelam ze pewnie z początku lat 90

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

co myślicie o tych zegarkach? Oryginalne? Warte dołączenia się do licytacji? Nie jestem specjalnie "napalony" na te modele, raczej chłodno na nie patrze ; ), po prostu, uznałem, że są ładne, ale nie chcę przepłacać za jakieś cudawianki.

1. http://allegro.pl/zlocona-rakieta-21j-jak-ze-sklepu-okazja-bcm-i3033089250.html

2. http://allegro.pl/kirowskie-poljot-staruszek-w-krabie-i3027258848.html

3. http://allegro.pl/piekny-zlocony-poljot-de-luxe-cal-2209-zsrr-i3029190476.html

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na licytacji zazwyczaj się przepłaca :D

Zegarki o.k. moim zdaniem.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na a poszedł ural foto werku . Mam tez urala ale z innym werkiem tamten 15 kamieni mój 16 kamieni czy tak było czy to jakaś podróba ten mój.

post-52154-0-35979900-1361133186_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy to bardzo bardzo stary łucz, zapewne z lat 50-tych i to dość wczesnych, samego mnie ciekawi co siedzi w środku (czy 1800 ze szlifami czy jeszcze coś innego)

Drugi to popularna sporo nowsza czajka, może być z lat 70-tych a może 80-tych. Super niezawodny werk ja na damkę ma i ciekawy sposób zdobienia, nie szlify, mhmhmh.... jak to nazwać... trzeba zobaczyć... Wg, mojego zegarmistrza najsolidniejszy werk jak na ruską damkę.

Trzeci to Zaria, na werku prostokątnym werku którego kalibru nie pamiętam, nie jest to taki nie do zabicia sprzęt jak czajka jednak też porządny no i ma sekundnik. Lata 80-te, całkiem fikuśny design.

Dzięki za fachową odpowiedź!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

co myślicie o tych zegarkach? Oryginalne? Warte dołączenia się do licytacji? Nie jestem specjalnie "napalony" na te modele, raczej chłodno na nie patrze ; ), po prostu, uznałem, że są ładne, ale nie chcę przepłacać za jakieś cudawianki.

1. http://allegro.pl/zlocona-rakieta-21j-jak-ze-sklepu-okazja-bcm-i3033089250.html

2. http://allegro.pl/kirowskie-poljot-staruszek-w-krabie-i3027258848.html

3. http://allegro.pl/piekny-zlocony-poljot-de-luxe-cal-2209-zsrr-i3029190476.html

Dzięki.

ostatni poljot ok to standartowy de luksiak ale cena sięgnie kosmosu :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy a ja takiego dziwaka znalazłem w dziadkowej szufladzie. Możecie coś więcej rzec na temat jaki to może być rocznik? Pasek też wygląda na oryginał - skórzany z metalowymi okuciami przy tarczy. Kosmiczny ale chodzi dziwnie dokładnie - trzy doby już bez straty choćby sekundy....

IMG_2475.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żaden dziwak! - chyba, że masz pasek na myśli :) to wostok 2409 w dość nietypowej kopercie (w której chodziły także komandiry "sztabowców" - jak je określam, bo nie są wodoszczelne tzn nie mają zakręcanych koronek), Jak dla mnie to wczesne lata osiemdziesiąte

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no głównie dziwność tego paska powala... i prawdopodobnie jest to oryginał wostoka... Widział ktoś kiedyś coś podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Krzyśka_W (gospodarza forum) kupiłem kiedyś oryginalne bransolety wostoka, sądzę tak -ponieważ mają one fabrycznie wytłoczone logo na zapięciu.

Weź ten pasek pod lupę :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img443.images...zdjcie0155l.jpg

Wiecie może w jakich zegarkach siedziały takie mechanizmy ? Z napisem bienna .

W zegarkach Bienna, ale po szczegóły napisz w szwajcarskich zegarkach a nie w rosyjskich.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakie lata datowany jest ten Poljot? Co tam za mechanizm moze siedziec? Czy warto?

http://allegro.pl/po....html?source=oo

Siedzi w nim mechanizm poljot 2612, a czy warto to sam oceń. Jakiś czas temu na rosyjskich stronach można go było kupic za około 2500 rubli. Na watch.ru piszą że jakość wykonania nie powala, ale mechanizm spoko.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadła mi w ręce ładnie zachowana czajka. Szacuję ją na lata 70-te, czy słusznie?

Jaki mechanizm tam siedzi? Jaką ma opinię?

Brak wałka i koronki, części to jakieś 20 zł, jak sądzę ?

Na kole napis 1301, na werku dumne SU

post-59254-0-87740800-1361232215_thumb.jpg

post-59254-0-35276100-1361232228_thumb.jpg

Edytowane przez Markd

Najmilsza chwila poranka - Atlaś, Poljot czy Delbanka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki mechanizm tam siedzi? Jaką ma opinię?

Brak wałka i koronki, części to jakieś 20 zł, jak sądzę ?

Na kole napis 1301, na werku dumne SU

Mechanizm to właśnie 1301, raczej bezproblemowy. Za 20 zł kupisz conajmniej 4 takie czajki a nie tylko części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, porządkując swoją graciarnię wygrzebałem 2 stare zegarki. Temat jest mi wybitnie obcy zatem, gdyby ktoś zechciał mnie oświecić co to za znalezisko, czy jest to coś warte itp. byłbym bardzo wdzięczny.

post-59917-0-40834500-1361266182_thumb.jpgpost-59917-0-24834600-1361266184_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak sądzicie, czy to składak?

http://www.ebay.pl/itm/271156857379?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648#ht_2474wt_966

Na tarczy jest info o 17 kamieniach, a w środku ponoć mechanizm z 18 kamieniami, a na dodatek mechanizm bez sygnowania (zazwyczaj na mostku jest wybity kaliber - w tych Amfibiach chyba 2209).

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynając od końca -mechanizmy ze schyłkowej produkcji Sojuza nie posiadały wykończeń i sygnatur - wyglądały jak ten - ala puszka szprotek. W środku jest 17 kamieniowy 2409, a przytoczony przez Ciebie 2209 ma tych kamieni 18. Do tego momentu wyszstko się zgada - kamienie z tarczy i ze środka. Pytanie które pozostaje - czy były takie beczki? Z tego co widzę raczej nie...

Edytowane przez armian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi