Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może ma teorie na wytłumaczenie tych otworów w obudowie zegarka ?,.I drugie pytanie odnośnie inskrypcji w cyrylicy,według mnie to jest taka treść, " младший унтер  офицер, 185-й пехотный Башкадыкларский,, полк "+(nazwisko nieszczęśnika),ale moja znajomość rosyjskiej kaligrafii jest kiepska,dlatego jestem ciekawy opinii osób bardziej "uczonych w piśmie".

post-67292-0-90619700-1443463895_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek oczywiście Paweł Bure 

Dziurki to pozostałość po monogramie na zewnętrznej stronie być może dwugłowy orzeł rozstaw by pasował 

A napis na deklu to  Młodszy podoficer - 185 pułk piechoty tylko jakiej to nie wiem 

post-68206-0-10613200-1443465822_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baszkadkłarskij  :wacko:  :wacko:

Nie wiem co to za nazwa pewnie jakaś jednostka albo miejscowość - nie wiem

Coś wyskoczyło 

БАШКАДЫКЛАРСКИЙ, 185-й пех., полк до конца 1910 г. был Б. рез. бат-ном, сформиров. которого относится к 10 июня 1828 г. когда сформирован был Армянский сарбазский бат-н, комплектовавшийся армянами (из 1.164 чел. бат-на русских полагалось 30 чел.); 18 янв. 1830 г., за оставлением на службе 4 унт.-офиц. и 40 рядовых из армян и по добавлении к ним женатых и менее способных к строев. полев. службе нижн. чинов из 3-го бат-на Апшеронского п. Армянский бат-н б. переформирован из 8-ми в 4-ротн. и назван Грузинским лин. № 5 бат-ном; 21 марта 1834 г., при переформиров. войск отд. Кавказск. корп., назван Грузинск. лин. № 3 бат-ном; 8 авг., 1840 г. переименован снова в Груз. лин. № 5 бат-н; 3 февр. 1842 г. — в Груз. лин. бат-н № 4; 8 апр. 1858 г. — в Кавк. лин. № 22 бат-н; 23 марта 1868 г. — в 67-й Эриванский губ. бат-н; 1 авг. 1874 г. — переформирован в Эрив. местн. команду; 27 ноября 1876 г., по случаю мобилизации, — в Эрив. местн. бат-н, а в 1878 г., по заключ. Берлинск. трактата, снова в Эрив. местн. ком.; 6 ноября 1883 г. вновь переформирован в Эрив. местн. бат-н; 20 сент. 1889 г. бат-н переформирован в 5-ротный бат-н, к которому, в качестве 5-й роты, присоединена Игдырская местн. команда, и бат-н назван 6-м Кавк. рез. пех. (кадровым) бат-ном. 25 марта 1891 г. всем нумерным рез. бат-нам, в связи с местными и в особенности с воен.-историч. памятованиями, повелено было именоваться по местам их расположения; 6-й Кавк. рез. пех. бат-н получил название Башкадыкларского. Старшинство бат-на — с 18 янв. 1830 г. В 1910 г. к бат-ну добавлены части, ведущие свое начало от Орловского и Тамбовского внутр. губ. бат-нов (сформированных в 1811 г.) и бат-н переформирован в полк, старшинство которого (прик. по воен. вед. 1911 г., № 25) считается с 27 марта 1811 г.Знаки отличия: 1) знамя Б. рез. бат-на, — простое, без надписи, пожаловано 17 ноября. 1891 г.; 2) в 1-й роте знаки отличия — нагрудные для офицеров и на головные уборы для нижн. чинов, с надписью: "Стрелк. роте 22-го Кавказск. лин. бат-на за отличие при покорении Зап. Кавказа". (Пр. по воен. вед. 1885 г., № 163 и 1911 г., № 25; Хроника Рос. Имп. армии, составл. по Высоч. повел., ч. VI, 1852 г.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Otwory prawdopodobnie po dwugłowym carskim orzełku, a napis odcyfrowałem podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kombinowałem trochę inaczej -myślałem ,że te ślady są po jakimś uchwycie albo zegarek był częścią jakiegoś ustrojstwa.,Ale ta wersja z orłem jest bardziej sensowna., Po prostu jak się posiada taki zegarek to lepiej nie otwierać okna żeby orzeł nie poleciał w p,,,du. Zewnętrzna strona dekla.

post-67292-0-18827200-1443469480_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa widzisz a ja szukałem w Zariach a to jest to ....

Dzięki Bardzo  :)

post-68206-0-27658700-1444031404_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam naprawiłem wcześniej tu pokazywaną nietypową rakietę . Teraz wszystko gra i buczy . Postanowiłem zostawić Ją sobie ze względu na fajny wygląd

1. zdjęcie z przed SPA .

post-38106-0-23769900-1444044583_thumb.jpeg

post-38106-0-90911300-1444044607_thumb.jpeg

post-38106-0-63225600-1444044643_thumb.jpeg

post-38106-0-79363100-1444044657_thumb.jpeg

post-38106-0-03015800-1444044673_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzy może nie ale dwa na pewno.

Wg. mnie. Koperta ok. tarcza też ok., pierścień chyba przemalowany bo bez indeksów. Mechanizm ok. wskazowki od czapy.

Powinien tak wyglądać

A były z ta tarczą w chromie? Bo ja nie kojarzę żebym widział dlatego napisałem że trzy: koperta, werk z tarczą, wskazówki.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje na slave z tarczą chyba domowej roboty

Wytapatalkowane z Meizu MX4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje na slave z tarczą chyba domowej roboty

Wytapatalkowane z Meizu MX4

Raczej nie. To rzadsza slava tak jak i slava lodówka z tym logo...

https://www.google.pl/search?q=%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%8B+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%84%D0%B3&client=ms-unknown&espv=1&prmd=vin&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAkQ_AUoAmoVChMIwP6ZirOzyAIVZO5yCh01jAGN

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za skrot K F G? KRYMSKA FLOTA?

Tego nawet do końca nie rozkminili na rosyjskim forum.  Część twierdzi że to Краснознаменный флотский госпиталь, Каспийской Флотилии Госпиталь, albo Куйбышевский филиал института «Гидропроект» - КФГ – (организован 20.08.1949г. приказом №513 Главгидростроя МВД СССР)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi