Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Audiofil też jest melomanem tylko takim, który zwraca uwagę na jakość dźwięku. A poprzednie posty są jakie są, bo @Burns zalany żółcią uwalnia tu swoje frustracje, zresztą nie pierwszy raz. Taki przypadek.

Wiem, przecież nie słucha tylko płyt testowych 😉

Oczywiście, ja całkowicie rozumiem, kto to aufiofil. 

Może doprecyzuję:

8 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Ale ja jednak doszedłem do wniosku, że jednak jestem tylko melomanem, a nie audiofilem

Tak lepiej 🙂

Mnie po prostu wystarczy dobra jakość dźwięku, nie musi być super. 

Choć oczywiście kiepska (jak system audio w Rio) jednak wciąż przeszkadza. 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Audiofil też jest melomanem tylko takim, który zwraca uwagę na jakość dźwięku. A poprzednie posty są jakie są, bo @Burns zalany żółcią uwalnia tu swoje frustracje, zresztą nie pierwszy raz. Taki przypadek.

O których dokładnie wpisach mówisz? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O których dokładnie wpisach mówisz? 

Zostały usunięte.
Zbyt daleko poszły (personalnie) imo.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, lukebor napisał(-a):

Zostały usunięte.

O tym piszę. Jak można tak szaleć w temacie który kabel czy które słuchawki są lepsze? Tak jakbym na tatromaniaku zlorzeczył, że ktoś lubi buty Dolomite, a ja uważam, że wcale aż tak dobre nie są i czuję się osobiście dotknięty. Jakby audio to była kwestia życia i śmierci. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym piszę. Jak można tak szaleć w temacie który kabel czy które słuchawki są lepsze? Tak jakbym na tatromaniaku zlorzeczył, że ktoś lubi buty Dolomite, a ja uważam, że wcale aż tak dobre nie są i czuję się osobiście dotknięty. Jakby audio to była kwestia życia i śmierci. 

Spierać się - najlepiej na argumenty - można i czytam wtedy wątek od deski do deski, bo jest ciekawy (chociaż nie mam jakiegoś wypasionego sprzętu).
Gorzej natomiast, jak wjeżdżają argumenty ad personam (do tego właściwie bez powodu).
[mention=114250]McIntosh[/mention] ma nerwy ze stali (choć nie tylko on tu „obrywa/ł”).

Ale nie róbmy OT.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lukebor napisał(-a):

Zostały usunięte.

Lubię merytoryczne gównoburze - ktoś mądrzejszy nakrywa czapką tego mniej doświadczonego, a tamten w zamian podpala forum. Czasami jednak trafi się dwóch równych, i młócą się niczym Ali z Frazierem. 😆

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłem ostatnio na coś takiego - można potestować swój tor audio i słuch.

Nie tylko nudne za to audiofilskie nagrania Patricii B. i Sary K. tylko konkretne dźwięki o konkretnych częstotliwościach.

Można się zdziwić, może nia ma o co się bić....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O chyba ominęła mnie dyskusja o niegrających kabelkach 

20251027_190256.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako , że ostatnio są dyskusje o budowaniu zestawu, myślę że to jest niezle podsumowanie w jaki sposób wydać swoje pieniądze dla najlepszego efektu:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/ultimate-list-of-what-matters-and-what-doesnt-matters-or-audible-differences.49514/

Zakładając, że słuchamy muzyki , bez korekcji,z dobrego źródła (jakość nagrania i jeśli kompresja to z wysokim bitrate)  i skupiamy się na elektronice kupując współczesne komponenty to w skrócie :

1) głośniki jak najlepsze i te których dźwięk nam odpowiada biorąc pod uwagę nasze warunki odsłuchowe. To samo dotyczy słuchawek. Rada żeby wydać 90% imo jest całkiem dobra.

2) wzmacniacz ma dostarczyć odpowiednią moc bez zniekształceń , dla dźwięku właściwie bez znaczenia . Kwestia funkcjonalności których potrzebujemy, Lampy pomijam.

3) DAC , właściwie wszystkie nowe układy zapewniają świetną konwersję sygnału, dla ucha nierozróżnialne więc kwestia funkcjonalność i jak najtaniej 

4) kable itd. , monobloki , preampy to tylko ozdoba . Fajnie wygląda wizualnie, jak ktoś ma ochotę utopić w tym kasę to czemu nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem udaje się też trafić z zestawem, który się "lubi".

Ja wiem, że wciąż operuję w zakresach najtańszego hifi, ale pamiętam jak kupiłem TLC 130S i podłączyłem je do niedrogiego Onkyo. 

Zagrało to jak marny monitorek, z przejaskrawioną górą i małym basem. 

Potem zmieniłem na Sony TA-FE710R z leciwym Marantzem CD84 i zagrały zupełnie inaczej.

To nie był absolutnie początek mojej przygody z hi-fi, raczej już schyłek, natomiast jak mi Bryn Terfel stanął dosłownie na środku pokoju, to było coś. 

Jednak TLC 130S to były kolumny ocenione na 3/5, ale w dość wysokiej półce cenowej i one potrafią zagrać dobrze, a ten akurat wzmacniacz (swoją drogą fajna konstrukcja oparta na MOSach) bardzo do nich pasuje. 

Tak mi to gra, że już dalej nie szukałem. Przez chwilę używałem - nieco jednak gorszej w brzmieniu ale za to fajniejszej - Foniki PA428, ale odkąd Jasiu biega i grzebie wróciłem do Sony, bo mniej będzie szkoda jak rozwali. 

Może o tyle, że znów będę musiał szukać czegoś o fajnym brzmeniu. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Czasem udaje się też trafić z zestawem, który się "lubi".

Ja wiem, że wciąż operuję w zakresach najtańszego hifi, ale pamiętam jak kupiłem TLC 130S i podłączyłem je do niedrogiego Onkyo. 

Zagrało to jak marny monitorek, z przejaskrawioną górą i małym basem. 

Potem zmieniłem na Sony TA-FE710R z leciwym Marantzem CD84 i zagrały zupełnie inaczej.

To nie był absolutnie początek mojej przygody z hi-fi, raczej już schyłek, natomiast jak mi Bryn Terfel stanął dosłownie na środku pokoju, to było coś. 

Jednak TLC 130S to były kolumny ocenione na 3/5, ale w dość wysokiej półce cenowej i one potrafią zagrać dobrze, a ten akurat wzmacniacz (swoją drogą fajna konstrukcja oparta na MOSach) bardzo do nich pasuje. 

Tak mi to gra, że już dalej nie szukałem. Przez chwilę używałem - nieco jednak gorszej w brzmieniu ale za to fajniejszej - Foniki PA428, ale odkąd Jasiu biega i grzebie wróciłem do Sony, bo mniej będzie szkoda jak rozwali. 

Może o tyle, że znów będę musiał szukać czegoś o fajnym brzmeniu. 

Marantz CD84 to jest stara ale bardzo fajna maszyna na kultowym przetworniku TDA1540 i mechanizmie CDM-1. Niektórzy twierdzą że te modele - z TDA1540/1541 to najbliższe analogowi brzmienia z CD. Mam m.in. CD74 z tym samym chipem,  jest coś w dźwięku z tego odtwarzacza, nie jest detaliczny, nie jest przestrzenny ale jest bardzo naturalny i przyjemny w odsłuchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi