Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, GostRado napisał(-a):

Też jestem zadowolony z 603. 

@Henizz

U mnie tyle jest, po skosie, dalszy róg:

20260429_212509.jpg

U mnie byłby to bliższy róg.  Rozumiem,  że brzmią? To pocieszające. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, Henizz napisał(-a):

U mnie byłby to bliższy róg.  Rozumiem,  że brzmią? To pocieszające. 

Trochę to kłopotliwe, ale chyba można wypożyczyć do odsłuchu w domu. Ja zaryzykowałem i kupiłem, jedynie po odsłuchu w sklepie swoich płyt. Na szczęście, nie rozczarowałem się. Jak sprzedam swój aktualny wzmacniacz av, to kupię nowego Rotela 1592 mk2 lub używkę Michi x3. Przy okazji, pójdź na odsłuch w takim zestawie 603 + Rotel. Mnie bardzo się podobało.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, GostRado napisał(-a):

Trochę to kłopotliwe, ale chyba można wypożyczyć do odsłuchu w domu. Ja zaryzykowałem i kupiłem, jedynie po odsłuchu w sklepie swoich płyt. Na szczęście, nie rozczarowałem się. Jak sprzedam swój aktualny wzmacniacz av, to kupię nowego Rotela 1592 mk2 lub używkę Michi x3. Przy okazji, pójdź na odsłuch w takim zestawie 603 + Rotel. Mnie bardzo się podobało.

Dzięki.  Tak, rozważam też ten wzmacniacz,  ale także a14 i yamaszkę 703, czy jakoś tak.  Nie jestem zakręcony audiofilsko.

Edit

Rozważam 1572, nie 92.

Edytowane przez Henizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Henizz

Kolega @McIntosh poradził mi, abym kupił najpierw kolumny, na ile mnie stać lub ile mam zamiar maksymalnie wydać. Myślę, że to dobra droga. A wzmacniacz w swoim czasie. Oczywiście jak jest luźna kasa, to nie ma problemu. U mnie nie ma ciśnienia, jak sprzedam aktualny, kupię nowy, bo nie lubię patrzeć na rzeczy już, że tak ujmę, nieaktualne 😃 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

@Henizz

Kolega @McIntosh poradził mi, abym kupił najpierw kolumny, na ile mnie stać lub ile mam zamiar maksymalnie wydać. Myślę, że to dobra droga. A wzmacniacz w swoim czasie. Oczywiście jak jest luźna kasa, to nie ma problemu. U mnie nie ma ciśnienia, jak sprzedam aktualny, kupię nowy, bo nie lubię patrzeć na rzeczy już, że tak ujmę, nieaktualne 😃 

To dobra droga, bo zespoły głośnikowe mają największy wpływ na brzmienie zestawu audio. Z drugiej strony, im lepszy zapewnimy im wzmacniacz, tym w większym stopniu wykorzystamy ich możliwości. Jeżeli zaczynasz od "kolumn" bez jakiejś konkretnej koncepcji na wzmacniacz, to warto byłoby zadbać o to, aby zespoły głośnikowe miały efektywność 89-90 dB, bo to daje większą swobodę w doborze wzmacniacza w porównaniu do kolumn o niskiej skuteczności. Nie jest też złym pomysłem zaczęcie od wzmacniacza, ale w takim przypadku trzeba mieć już sprecyzowane konkretne założenia, co do reszty toru. To jest dobry kierunek, kiedy ktoś chce stopniowo przebudowywać swój zestaw audio i ma na oku jakiś ponadprzeciętny sprzęt wokół którego warto byłoby złożyć cały zestaw.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mariaczi napisał(-a):

Ten Wiim ma 2 kości po 100W każda przy 8 Ohm.
Tak latają pięknie, on gra jeszcze z zapasem. I to gra wyśmienicie. Nie na darmo jest tak rozchwytywany i zestawiany w porównaniach z klockami 2-3 razy droższymi. W dodatku jak to D nie grzeje się, bo w odróżnieniu do A ma świetną sprawność prądową.

Bo klasa D i klasa A to dwa różne światy. Porównujesz wzmacniacz impulsowy (klasa D) do wzmacniacza, w którym prąd spoczynkowy w tranzystorach wyjściowych (lub lampach) płynie cały czas niezależnie od tego czy sygnał jest zerowy czy też nie (klasa A). Pomimo niskiej sprawności energetycznej zdecydowanie bardziej wolę brzmienie wzmacniaczy działających w klasie A niż jakichkolwiek innych. Klasa A skutecznie eliminuje zniekształcenia przejścia przez zero (crossover distortion), bo masz zapewnione nieprzerwane przewodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo klasa D i klasa A to dwa różne światy. Porównujesz wzmacniacz impulsowy (klasa D) do wzmacniacza, w którym prąd spoczynkowy w tranzystorach wyjściowych (lub lampach) płynie cały czas niezależnie od tego czy sygnał jest zerowy czy też nie (klasa A). Pomimo niskiej sprawności energetycznej zdecydowanie bardziej wolę brzmienie wzmacniaczy działających w klasie A niż jakichkolwiek innych. Klasa A skutecznie eliminuje zniekształcenia przejścia przez zero (crossover distortion), bo masz zapewnione nieprzerwane przewodzenie.
Masz oczywiście rację. Niemniej dziś zaawansowana elektronika stara się wyeliminować zniekształcenia. Wim umi w to strojenie. Sam siebie słucha i adaptuje. Patrząc oczywiście dalej na klasę i cenę uważam że jest rewelacja.

Co do 603 to moje pomieszczenie pozwala mi je trzymać prawie na ścianie. Dosłownie po 10cm mają z tyłu luzu.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi