Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Nie rozumiem zarzutu. Chodzi o to, ze "monitory odsłuchowe" (np. ATC albo Spendor) reprodukują czysty dźwięk jak w oryginale (czym by on nie był), a "kolumny audiofilskie" (np. ATC albo Spendor) produkują dźwięk służący tylko do masturbacji? Chętnie usłyszą szersze objaśnienie.

BTW, w sypialni mam kolumny APS Io z przedwzmacniaczem/dakiem Lawry. Chyba popełniłem błąd, bo gdzie się onanizować, jak nie w sypialni, nespa?

Panowie, ręce opadają 🥴

To może poczytaj o podstawowej różnicy pomiędzy monitorem odsłuchowym (studyjnym), a zwykłymi kolumnami - przepraszam kolumnami hi-fi.

Bo to diametralnie kolosalna różnica 

Sam od wielu już lat gram na Infinity serii RS z końca lat 70, drugi „system” oparty o Focale - i każdy gra zupełnie inaczej - dlaczego? 
Zamieniamy wzmacniacze, i znów zupełnie inaczej - no ciekawe prawda?

I tak w nieskończoność

Tyle w temacie 🤗

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

Mówię o monitorach odsłuchowych, nie głośnikach estradowych - opowiadasz ładnie, ale nie składnie zupełnie @McIntosh, oczekujesz czystego dźwięku jak w oryginale, z jego wszystkimi przesterami - szumami i smaczkami, a z drugiej strony „onanizujesz” się dźwiękiem kolumn audiofilskich?

Przecież to się kupy nie trzyma - no wybacz, z całym szacunkiem totalna bzdura.

Jedno nie stoi w sprzeczności z drugim. Nie jestem pewien, czy wiesz, co właściwie krytykujesz? Pasja audiofilska to dobrodziejstwo dla sztuki, jaką jest muzyka. Dzięki temu audiofile mogą słuchać muzyki w wyższej jakość, a artyści mogą wielokrotnie wziąć kasę za niemalże to samo (czytaj: wznawiać tę samą płytę po remasteringu). Win-win. A co do Twojego ostatniego posta... Na co audiofilom monitor studyjny skoro np. Wilson Audio zagwarantuje im więcej niż satysfakcjonującą jakość dźwięku? Firma ATC oferuje rozwiązania na rynek pro oraz domowy. Jak masz 20 tysi wolnej kasy do wydania i mocny prądowo wzmacniacz, to możesz kupić sobie ATC SCM 40 i cieszyć się super dźwiękiem. I te zestawy również bardzo wyraźnie pokażą różnice między podłączonymi wzmacniaczami nie ustępując monitorom studyjnym, a dając jednocześnie kompletny dźwięk. Posłuchaj, a sam się przekonasz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

Panowie, ręce opadają 🥴

To może poczytaj o podstawowej różnicy pomiędzy monitorem odsłuchowym (studyjnym), a zwykłymi kolumnami - przepraszam kolumnami hi-fi.

Bo to diametralnie kolosalna różnica 

Sam od wielu już lat gram na Infinity serii RS z końca lat 70, drugi „system” oparty o Focale - i każdy gra zupełnie inaczej - dlaczego? 

I tak w nieskończoność

Tyle w temacie 🤗

Kolega nie przeczytał był tego, co napisałem, a odpowiada. Proponuję przeczytać powtórnie.

4 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

[...]

I tak w nieskończoność

A z tym już koledze nie mogę pomóc, na takie pytanie odpowiedź każdy znajduje sobie sam na etapie wyboru kolumn do swojego domu.

4 godziny temu, Burns napisał(-a):

W WC, albo łazience 😂

Hahaha

No nieźle. Ciekawe czy obwody też są zarżnięte.

Szczerze mówiąc wątpię. Mogli się postarać, ale nie musieli, ich klientowi wystarczy zapewne, że parametry elektryczne będą w miarę podobne do oryginałów. Chociaż z drugiej strony, jak się kopiuje lampowca z lat bodaj 60. (a tym jest Mak 275), to skopiowanie wszystkich bebechów jest pewnie łatwą opcją.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucę nowy temat może coś ciekawego od was się dowiem. A mianowicie przekrój kabla głośnikowego dopasowany optymalnie do kolumn.

Kolumny 200W/4ohm- przewód 2.0mm kwadratowe 2x 2 metry. Niedostatki głośności zauważam przy niskich zakresach, czy może to być powiązane ze sobą? Widziałem tabele doboru kabli i według nich powinienem mieć 2.5mm- 4mm max. Czy po zmianie kabli na grubsze będzie różnica? Przy cienkich przewodach jest większy opór i straty z tym związane. Jeżeli zmieniłbym na 3.5mm to zostawić tą samą długość czy dać np 2.5 metra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup z czystej miedzi, daj 4mm, długość ta sama. To nie będzie drogi eksperyment, wydasz 120-150zł, albo wypożycz z jakiegoś salonu hifi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Kup z czystej miedzi, daj 4mm

Np kable Klotza

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, colector napisał(-a):

wrzucę nowy temat może coś ciekawego od was się dowiem. A mianowicie przekrój kabla głośnikowego dopasowany optymalnie do kolumn.

Kolumny 200W/4ohm- przewód 2.0mm kwadratowe 2x 2 metry. Niedostatki głośności zauważam przy niskich zakresach, czy może to być powiązane ze sobą? Widziałem tabele doboru kabli i według nich powinienem mieć 2.5mm- 4mm max. Czy po zmianie kabli na grubsze będzie różnica? Przy cienkich przewodach jest większy opór i straty z tym związane. Jeżeli zmieniłbym na 3.5mm to zostawić tą samą długość czy dać np 2.5 metra?

a wzmacniacz, bo nie doczytałem ☺️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Zepsujesz zabawę kablami mocy. 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

co wzmacniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, colector napisał(-a):

co wzmacniacz?

Czy działa, czy do prądu włączony, jakim kablem ? 🤣

A poważnie chodzi o to jaką producent moc deklaruje na 4 omach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, colector napisał(-a):

W zasadzie nie ma czegoś takiego jak moc kolumn. Te 200W to tylko napis na tabliczce. Główne parametry kolumn to skuteczność i impedancja. Moc ma wzmacniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Burns napisał(-a):

Czy działa, czy do prądu włączony, jakim kablem ? 🤣

A poważnie chodzi o to jaką producent moc deklaruje na 4 omach...

wzmacniacz jest i ma się dobrze😉

a na poważnie to 150W przy obciążeniu 4ohm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, colector napisał(-a):

Nie koncentruj się na tym. Sprawdź przede wszystkim, jaka jest efektywność kolumn i wydajność prądowa wzmacniacza (mierzona w amperach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, colector napisał(-a):

86dB, 

Chłopie powinieneś podać model wzmacniacza/amplitunera i kolumn a nie bawić się w ciuciubabkę.

Zakładam więc, że nie chcesz, wstydzisz się czy robisz z tego tajemnicę.

Zakładam też, że przechodząc do pytania o kable gdzie zacząłeś chyba coś liczyć wiesz w którym kościele dzwoni?

Ja specjalne podałem Ci z grubej rury bez liczenia na tak małych odcinkach, żebyś sobie sprawdził czy tędy droga dla tego basu... bo później mogą wyniknąć inne rzeczy...

12 minut temu, colector napisał(-a):

86dB, 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, colector napisał(-a):

12 godzin temu, colector napisał(-a):

Tak na szybko, wynika z tego że wzmacniacz nie radzi sobie z poprawnym wysterowaniem tych kolumn, i zmiana kabli nawet na „kloca ” również niewiele pomoże.

Stara szkoła, bez wyliczeń na kartkach - to dobrać sprzęt tak, aby moc wyjściowa wzmacniacza (RMS) była równa mocy kolumny lub trochę wyższa.

Bo niestety z tym co deklaruje producent, delikatnie mówiąc - różnie bywa

1 godzinę temu, colector napisał(-a):

86dB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Chłopie powinieneś podać model wzmacniacza/amplitunera i kolumn a nie bawić się w ciuciubabkę.

Zakładam więc, że nie chcesz, wstydzisz się czy robisz z tego tajemnicę.

Zakładam też, że przechodząc do pytania o kable gdzie zacząłeś chyba coś liczyć wiesz w którym kościele dzwoni?

Ja specjalne podałem Ci z grubej rury bez liczenia na tak małych odcinkach, żebyś sobie sprawdził czy tędy droga dla tego basu... bo później mogą wyniknąć inne rzeczy...

No dobra, bez owijania, żaden wstyd. Mam rotel a14 + Dynaudio emit m30. Kabel zostawiłem ze starego systemu. Nie zmieniałem jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, colector napisał(-a):

No dobra, bez owijania, żaden wstyd. Mam rotel a14 + Dynaudio emit m30. Kabel zostawiłem ze starego systemu. Nie zmieniałem jeszcze.

No i spoko...

Cenowo dobrałeś zrównoważony poziom, przy skuteczności 85bB a nie jak piszesz 86 trochę brakuje mocy.

Wyjscia:

Zmiana przewodów na grubsze, zdjęcie maskownic, wyciągnięcie filmowych gąbki z otworu bassreflexu jezeli tego nie zrobiłeś, zmiana ustawienia kolumn w pomieszczeniu ( odsunięcie od ściany do testów) pomiar programem spectroid co dzieje się w niskich częstotliwościach ( może masz jakąś dziurę wynikająca z rezonanus pomieszczenia) i ostatecznie wypożyczenie wyższego modelu wzmacniacza Rotel, który ma z dobre 150W lub więcej, ale na 8 omach...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

Tak na szybko, wynika z tego że wzmacniacz nie radzi sobie z poprawnym wysterowaniem tych kolumn, i zmiana kabli nawet na „kloca ” również niewiele pomoże.

Stara szkoła, bez wyliczeń na kartkach - to dobrać sprzęt tak, aby moc wyjściowa wzmacniacza (RMS) była równa mocy kolumny lub trochę wyższa.

Bo niestety z tym co deklaruje producent, delikatnie mówiąc - różnie bywa

Z tych danych nic nie wynika na razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Burns napisał(-a):

No i spoko...

Cenowo dobrałeś zrównoważony poziom, przy skuteczności 85bB a nie jak piszesz 86 trochę brakuje mocy.

Wyjscia:

Zmiana przewodów na grubsze, zdjęcie maskownic, wyciągnięcie filmowych gąbki z otworu bassreflexu jezeli tego nie zrobiłeś, zmiana ustawienia kolumn w pomieszczeniu ( odsunięcie od ściany do testów) pomiar programem spectroid co dzieje się w niskich częstotliwościach ( może masz jakąś dziurę wynikająca z rezonanus pomieszczenia) i ostatecznie wypożyczenie wyższego modelu wzmacniacza Rotel, który ma z dobre 150W lub więcej, ale na 8 omach...

Maskownice były zdjęte od początku, gąbki też. Max 75 cm od tylnej ściany mogę sobie pozwolić. Jestem ogolnie zadowolony z dźwięku, basu mam dużo nie narzekam. Spróbuje z grubszymi kablami, może będzie głośniej. Szybkie nagrzewanie wzmacniacza ma związek z kablami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do parametrów. Wkładając "moc kolumn" między bajki, mam tu do czynienia ze średnio trudnymi do wysterowania głośnikami (zmierzone minimum na 4 ohmach i deklarowana przez laboratorium "Audio" stosunkowo wyrównana charakterystyka impedancji, plus dosyć niska skuteczność 85 dB). Wzmacniacz jest porządny, Rotel zawsze robił dobry sprzęt. Moc 150W przy 4 ohmach powinna spokojnie wystarczyć na wszystko, ale pojawia się pytanie, czy również wystarczy na podłogowe Dynaudio? Skoro stwierdziłeś, że przy dużych głośnościach czegoś zaczyna ci brakować, to możliwe, że właśnie natknąłeś się na ograniczenie wynikające z zasilacza. Rotel ma w środku taki sobie średni, pojedynczy transformatorek i możliwe, że z tego powodu nie bardzo już daje radę w pełni zaspokoić dość jednak wymagających zestawów.

W związku z tym owszem, znajdź sobie jakieś nieskomplikowane, grubsze druty. Dynki mają pojedyncze gniazda, więc bi-wiring i tak odpada. Zaproponowałbym coś, co ci już potem wystarczy na długo, a nie kosztuje oczu z głowy, np. Melodike. Tam jest przekrój 4 mm, plus wszystko od razu solidnie pozakańczane bananami. https://melodika.pl/product.php?produkt=10373,melodika-mdsc4020-kabel-glosnikowy-ofc-4n-2x4mm2-o-dlugosci-2m-2szt Wydaje mi się, że tańszego o tym przekroju i od razu konfekcjonowanego nie ma u nas na rynku. Można też wybrać opcję zakończoną widłami.

Natomiast jeśli uznasz, ze to jednak nie to, proponuję wypożyczyć jakiś wzmacniacz niekoniecznie o większej mocy znamionowej, ale z większym zasilaczem. Dwa duże trafa w środku, coś w tym rodzaju. Jest tego sporo na rynku.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Wracając do parametrów. Wkładając "moc kolumn" między bajki, mam tu do czynienia ze średnio trudnymi do wysterowania głośnikami (zmierzone minimum na 4 ohmach i deklarowana przez laboratorium "Audio" stosunkowo wyrównana charakterystyka impedancji, plus dosyć niska skuteczność 85 dB). Wzmacniacz jest porządny, Rotel zawsze robił dobry sprzęt. Moc 150W przy 4 ohmach powinna spokojnie wystarczyć na wszystko, ale pojawia się pytanie, czy również wystarczy na podłogowe Dynaudio? Skoro stwierdziłeś, że przy dużych głośnościach czegoś zaczyna ci brakować, to możliwe, że właśnie natknąłeś się na ograniczenie wynikające z zasilacza. Rotel ma w środku taki sobie średni, pojedynczy transformatorek i możliwe, że z tego powodu nie bardzo już daje radę w pełni zaspokoić dość jednak wymagających zestawów.

W związku z tym owszem, znajdź sobie jakieś nieskomplikowane, grubsze druty. Dynki mają pojedyncze gniazda, więc bi-wiring i tak odpada. Zaproponowałbym coś, co ci już potem wystarczy na długo, a nie kosztuje oczu z głowy, np. Melodike. Tam jest przekrój 4 mm, plus wszystko od razu solidnie pozakańczane bananami. https://melodika.pl/product.php?produkt=10373,melodika-mdsc4020-kabel-glosnikowy-ofc-4n-2x4mm2-o-dlugosci-2m-2szt Wydaje mi się, że tańszego o tym przekroju i od razu konfekcjonowanego nie ma u nas na rynku. Można też wybrać opcję zakończoną widłami.

Natomiast jeśli uznasz, ze to jednak nie to, proponuję wypożyczyć jakiś wzmacniacz niekoniecznie o większej mocy znamionowej, ale z większym zasilaczem. Dwa duże trafa w środku, coś w tym rodzaju. Jest tego sporo na rynku.

Małe sprostowanie, przy niskich glosnościach. Wznak rusza od 30 na skali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, colector napisał(-a):

Maskownice były zdjęte od początku, gąbki też. Max 75 cm od tylnej ściany mogę sobie pozwolić. Jestem ogolnie zadowolony z dźwięku, basu mam dużo nie narzekam. Spróbuje z grubszymi kablami, może będzie głośniej. Szybkie nagrzewanie wzmacniacza ma związek z kablami?

Może wskazywać, że coś się męczy przez brak wydajności prądowej. Pytanie jaka to temperatura ? 36-38C po 2h umiarkowanego grania z gałą między 9-11 bedzie OK. O trafo rozpisał się już Sierżant, nie ma sensu się powtarzać.

Do testów kup zwyklaka jak przywołany Klotz. Melodikę to można kupić dopiero po wypożyczeniu jeżeli Ci ten kabel siądzie...

Klotz przy cenie 22zł x1m kup 5m, lepiej odciąć niż ma zabraknąć 10cm, bo źle policzone, źle ucięte, albo izolację źle zdejmiesz uszkadzajac splot i trzeba poprawić kilka centymetrów dalej.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, colector napisał(-a):

Małe sprostowanie, przy niskich glosnościach. Wznak rusza od 30 na skali.

Wzmacniacz może mieć potencjometr głośności wyskalowany nie liniowo a nazwijmy to wykładniczo. Na początku skali duży skok daje mniejsze wzmocnienie, niż bliżej końca skali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w planach zakup rotel 1592 ale przekroczył budżet. Kloc straszny z niego  i ma potężną moc. Aż tyle watów mi nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi