Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wystarczy po prostu wszystko pomierzyć i uszeregować w kolejności wyników?

Tu odmienna opinia:

"Ile to trzeba zadać sobie trudu aby skonstruować dobry tranzystorowy wzmacniacz audio!
Dróg do budowy idealnego wzmacniacza jest wiele, ale czy są to faktycznie wytarte ścieżki rozwiązań?
Wiadomo co z grubsza trzeba zrobić aby uzyskać satysfakcjonujące efekty ale tylko w teorii.
Niestety sprawa nie jest łatwa i oczywista.
Początkujący często zwracają uwagę na niskie zniekształcenia THD, niski poziom szumów, pasmo przenoszenia, moc, separacja międzykanałowa i inne podstawowe parametry.
Często osiągniecie wysokiego jednego z parametrów psuje inne.
Dla przykładu niskie zniekształcenia nieliniowe THD nie pokrywają się niskimi zniekształceniami intermodulacyjnymi typu transjentowego.
Firmy walczą nie tylko o klienta, ale o idealne mierzalne parametry.
Mieliśmy rewelacyjne wzmacniacze na tranzystorach V-Fet, wzmacniacze na lateralnych mosfetach, wszelakie hybrydowe rozwiązania.
Na przestrzeni ostatnich lat najbliżej ideału zbliżały się różne firmy między innymi: Sansui, Krell, Electrocompaniet, Gryphon i inne
Część firm powiela typowe rozwiązania, cześć tak kombinuje naśladując często w aplikacji układy scalone ale wykonane na elementach dyskretnych.
Na schematach widzimy potwornie rozbudowane układy z wieloma wzmacniaczami różnicowymi, źródłami prądowymi oraz lustrami prądowymi.
Jakby nie patrzeć architektura wyjęta rodem z układów scalonych, których tak unikamy i nie chcemy stosować w wzmacniaczach audio.
Często na serwisie spotykam się z sytuacją gdy bardzo skomplikowany wzmacniacz na pomiarach wypada fantastycznie, a dźwiękowo przegrywa ze starym prostym rupieciem Vintage.
Dlaczego o tym pisze?
Sam lubię projektować układy elektroniczne i lubię poszukiwać idealnych rozwiązań w świecie audio.
I szlag mnie trafia gdy testuje prymitywny wzmacniacz lampowy, na prymitywnych lampach z początku rozwoju świata audio i widzę w pomiarach te nędzne parametry.
Na jednym z stanowisk warsztatowych moje środowisko pomiarowe jest tak skonstruowane, że można odsłuchiwać wzmacniacze i jednocześnie dokonywać pomiarów przełączając wszystko szybko i bez uciążliwego podłączania kabli i tracenia czasu.
Ostatnio na serwisie przegląd przechodził wzmacniacz Audio Note Vindicator Silver Signature.
Prymityw jakich mało.
Szlag mnie trafia jak coś takiego doświadczam jak w przypadku tego wzmacniacza. Po co tyle lat pracy nad wzmacniaczami tranzystorowymi, tyle czasu i pieniędzy!
Człowiek podłącza coś tak prymitywnego do systemu i świat idealnych wzmacniaczy tranzystorowych wali się na głowę.
Parę transformatorów, rezystorów, kondensatorów i kabli.
Nic więcej a jak to gra !
Oczywiście parametry do bani, ale co z tego jeśli to gra doskonale.
Zapraszam do fotorelacji z wycieczki po takim prymitywnym lampowym wzmacniaczu.
A przy okazji życzę każdemu aby miał możliwość u siebie posłuchania takiego wzmacniacza.
Nawet jeśli mała moc jest niewystarczająca to jako drugi wzmacniacz do kolekcji powinien zostać.
Dla tego u mnie w kolekcji mam 2/3 wzmacniaczy lampowych, ale dalej poszukuje do kolekcji tego jedynego idealnego wzmacniacza tranzystorowego.
Z okazji zbliżających się Świat oraz Nowego roku życzę zadowolenia z swoich systemów i coraz mniej rozterek związanych z chorobami audiofilskimi.
A tym którzy ciągle szukają idealnych rozwiązań życzę uporu, pieniędzy oraz zdrowia psychicznego.
Spotykamy się po nowym roku."

Audio Serwis Andrzej Ciemniak, post z FB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampę troche trudno odzwierciedlić na papierze bo to trochę inne składowe, jak pisałem inna technologia inne lata, albo to się akceptuje, albo nie.

Ciemniakk? absolutny TOP, nie jedno widział, słuchał, naprawiał. Zapytaj się go jak to ocenił, jest tak zarobiony a jednocześnie odklejony, albo przyklejony do tego co robi, że może odpowie, a czy będzie miał czas i chęci, żeby rozwinąć dogłębnie to nie wiem. Może Tobie uda się.

Wracając do McIntosh, których słuchałem, macałem, widziałem czy to końcówki mocy, czy integry, których recenzje i pomiary później czytałem i nie ma się do czego doczepić i mogę je podlinkować. Jednym słowem jest 5 na 5 możemy prowadzić rozważania Ferrari czy Pagani i możemy do tego dorzucić końcówki Anihalatora czy to Bugatti...

A taki amp słuchawkowy / preamp stacjonarny, który niedomaga w jednym i drugim a tym drugim również w końcówkach McIntosh został zmierzony to po co ja ma się nad nim jeszcze rozczulać? Zmierzyli, podali ( na tych samych stronach co powyżej wymienione urządzenia. Jak jeden produkt pomiarowo jest oceniony na bdb.  a drugi dostatecznie, to co - ja mam z tego wyciągnąć średnią arytmetyczną? Kto tak rozumuje, trzeba się popukać w czoło).Dlla mnie temat kiepskie pomiary, równa się temat do zamknięcia, pozamiatane. Skraca mi to czas eleminacji w poszukiwaniu optymalnych urządzeń, wystarczająco go straciłem na własne złudzenia.

Teraz mam taką metodologię. Jak ktoś tego nie rozumie, jego zabawa, jego pieniądze, jego problem, a nóż się uda...

Ciekawe jakimi słuchawkami bawi się obecnie kolega McIntosh.

Może rozpoczniemy temat, czuję ostrą gówno-burzę.

Uprzedzając dalsze doniesienia. Ja jako nowicjusz w słuchawkach kieruję się tym co po wyjęciu z pudełka trzyma zbadaną harakterystykę Harman Kardon. Mam już zbalansowane wzmacniacze, które je napędza, ale ponieważ nie jest to i nie będzie mój konik, nie będę siedział przed kompem, tylko leżał na kanapie nie będę używał korektorów. Obecnie przejrzałem z 90% bazy zmierzonych sluchawk nauszych. A jak się w/k, że mi to szkodzi na słuch, jest niewygodne, ograniczające to wywalę to przez okno i to dosłownie. Mam właśnie podczas świąt IEMy, nie było czasu na słuchanie ich bo 90% z rodziną to mówię sobie, pójdę z nimi na spacer - plątanie się kabli ( te z rodziny nieplątających. Widzieliście ceny kabli zbalansowane do słuchawek ?), plus ich naprężenia spowodowane ciągnięciem kabli przez kurtkę doprowadziły mnie do szewskiej pasji. Na tyle, że przypomniałem sobie czemu człowiek wymyślił bezprzewodowe. Te bezprzewodowe, które mam, mierzą nawet kanały słuchowe.

Odpowiedzmy tutaj sobie na jedno pytanie:

System odsłuchowy (obojętnie jaki) jest natywny z liniową charakterystyką i niedopuszczalna jest żadna korekcja, czy jednak można a nawet trzeba go korygować różnymi filtrami i innymi potencjometrami?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

A taki amp słuchawkowy / preamp stacjonarny, który niedomaga w jednym i drugim a tym drugim również w końcówkach McIntosh został zmierzony to po co ja ma się nad nim jeszcze rozczulać? Zmierzyli, podali ( na tych samych stronach co powyżej wymienione urządzenia. Jak jeden produkt pomiarowo jest oceniony na bdb.  a drugi dostatecznie, to co - ja mam z tego wyciągnąć średnią arytmetyczną? Kto tak rozumuje, trzeba się popukać w czoło).Dlla mnie temat kiepskie pomiary, równa się temat do zamknięcia, pozamiatane. Skraca mi to czas eleminacji w poszukiwaniu optymalnych urządzeń, wystarczająco go straciłem na własne złudzenia.

Teraz mam taką metodologię. Jak ktoś tego nie rozumie, jego zabawa, jego pieniądze, jego problem, a nóż się uda...

Ciekawe jakimi słuchawkami bawi się obecnie kolega McIntosh.

Może rozpoczniemy temat, czuję ostrą gówno-burzę.

[...]

Odpowiedzmy tutaj sobie na jedno pytanie:

System odsłuchowy (obojętnie jaki) jest natywny z liniową charakterystyką i niedopuszczalna jest żadna korekcja, czy jednak można a nawet trzeba go korygować różnymi filtrami i innymi potencjometrami?

To jest Twoje podejście i mnie nic do tego. Jeżeli chcesz, to nadal możesz tkwić w fałszywym przekonaniu, że wzmacniacze słuchawkowe firmy McIntosh są lepsze od Pass Labs, bo widziałeś pomiary. Co do słuchawek, to już pisałem, że mam McIntosh MHP1000. Jest to produkt zrobiony na bazie Beyerdynamica (prawdopodobnie T5P) z przetwornikami Tesla. Pomiędzy tymi modelami występują jednak dość istotne różnice w kontekście przetworników, kształtu komory rezonansowej i kilku innych rzeczy. Przy okazji, jakiś koleś z Internetu też zmierzył te słuchawki i wyszło jemu, że gówno, które ma słaby dźwięk. No cóż, czasem zdarzają się takie jednostki, które słyszą radykalnie inaczej niż wszyscy. Wszedłem z nim nawet w dyskusję, ale to było bez sensu - on swoje, ja swoje. Do tego w recenzji były przekłamania i fałszywe wnioski, ale żyjemy w wolnym kraju, więc każdy może sobie pisać, co chce. 

Co do pytania - moim zdaniem dopuszczalna, ale nie dla melomana, który jest audiofilem. Jak już ktoś ma korekcję barwy dźwięku z dobrodziejstwem inwentarza (McIntosh, Accuphase) to po prostu ma. Natomiast kupowanie equalizera jako dodatkowy sprzęt w torze audio jest bezsensowne z audiofilskiego punktu widzenia. Problemy w torze audio rozwiązuje się u źródła problemu, a nie poprzez stosowanie protez. Czasem wystarcza wymiana okablowania lub poprawa warunków prądowych pracy sprzętu jeżeli to one ograniczają brzmienie zestawu. Czasem jednak trzeba podjąć bardziej radykalne działania i zacząć wymieniać podstawowe komponenty toru audio zawsze mając na względzie, że gra cały zestaw, a nie pojedynczy komponent. Zresztą pisałem to już wcześniej.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Jeżeli chcesz, to nadal możesz tkwić w fałszywym przekonaniu, że wzmacniacze słuchawkowe firmy McIntosh są lepsze od Pass Labs, 

Gdzieś się rozminęliśmy, do wydarzeń z kablem zasilającym ;) wcześniej prawie nie było rozmów o słuchawkach i wzmacniaczach słuchawkowych w tym temacie, więc:

Ja nie pytałem Ciebie a jak nawet gdzieś napisałeś to nie zauważyłem jaki wzmacniacz słuchawkowy McIntosh posiadasz (i jakim mówisz jeżeli mowa tylko o odsłuchach sklepowych). Powiem więcej, nie wiem czy to dedykowany sprzęt do słuchawek czy mówisz o jakimś wyjściu wbudowanym w duży wzmacniacz / przedwzmacniacz. Czasem dokładają to na odczep się a parametry są wyedy co najwyżej przeciętne, akceptowalne.

Nigdy chyba nie listowałeś sprzętu McIntosh jaki masz w domu i jaki masz wpięty w swój przewód audio bo to czasem też mogą być dwie osobne historie (coś się kupi a później to się wypina i nie używa, nie gra tym a do sprzedaży jeszcze nie doszło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Annihilator napisał(-a):

IMG_20241205_225554.jpg

Witam , jaka jest marka i model tych głośników ?

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Burns napisał(-a):

Gdzieś się rozminęliśmy, do wydarzeń z kablem zasilającym ;) wcześniej prawie nie było rozmów o słuchawkach i wzmacniaczach słuchawkowych w tym temacie, więc:

Ja nie pytałem Ciebie a jak nawet gdzieś napisałeś to nie zauważyłem jaki wzmacniacz słuchawkowy McIntosh posiadasz (i jakim mówisz jeżeli mowa tylko o odsłuchach sklepowych). Powiem więcej, nie wiem czy to dedykowany sprzęt do słuchawek czy mówisz o jakimś wyjściu wbudowanym w duży wzmacniacz / przedwzmacniacz. Czasem dokładają to na odczep się a parametry są wyedy co najwyżej przeciętne, akceptowalne.

Nigdy chyba nie listowałeś sprzętu McIntosh jaki masz w domu i jaki masz wpięty w swój przewód audio bo to czasem też mogą być dwie osobne historie (coś się kupi a później to się wypina i nie używa, nie gra tym a do sprzedaży jeszcze nie doszło)

Wzmacniacz słuchawkowy mam w streamerze MB50 oraz w preampie C55. Wcześniej miałem w zintegrowanym MA8900, ale teraz coraz częściej myślę o tym, żeby kontynuować muzyczną przygodę z Passem. 🙂

3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

To niemiecki Avantgrade Acoustic, model (przypuszczalnie) UNO XD.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byście mieli wybrać 🤔🤔🤔

BW-DM601-S2-5.jpg

tannoy-m2.jpg

Czy może coś innego w tym stylu i budżecie 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Wzmacniacz słuchawkowy mam w streamerze MB50 oraz w preampie C55. Wcześniej miałem w zintegrowanym MA8900, ale teraz coraz częściej myślę o tym, żeby kontynuować muzyczną przygodę z Passem. 🙂

Tak jak pisałem często wyjście słuchawkowe jest bo jest, ja nie znalazłem podanego parametru mocy jakim dysponuje to wyjscie w manualu MB50, C55 już nie sprawdzam bo mi się nie chce, jak znajdziesz to podrzuć, może gdzieś podali. Pomiarów też nie szukam, bo ani mi się nie chce, ani nie chcę wyjść na czepialskiego.

Niemniej to może być proste wyjasnienie czemu McIntosh na słuchawkach gra przeciętnie vs dedykowany wzmacniacz słuchawkowy, bo nawet jak ma jakieś problemy przy dużym obciążeniu to przy umiarkowanym słuchaniu powinno być OK.

Screenshot_2024-12-26-14-28-55-54_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytaniem, hipotetycznie mam taki wzmacniacz a chciałbym słuchać mojego tidala, co miałbym dokupić , coś takiego 🤔🤔🤔

Screenshot_2024-12-26-14-36-14-39_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2024-12-26-14-39-09-75_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

I jeszcze jedno pytaniem, hipotetycznie mam taki wzmacniacz a chciałbym słuchać mojego tidala, co miałbym dokupić , coś takiego 🤔🤔🤔

Streamer Wiim, nawet najtańszy w wersji mini, chociaż lepiej dołożyć do wiim pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Burns napisał(-a):

Streamer Wiim, nawet najtańszy w wersji mini, chociaż lepiej dołożyć do wiim pro.

Takie coś 🤔🤔🤔 a czym to się różni od ugreena 🤔🤔🤔

Screenshot_2024-12-26-14-56-34-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było wałkowane sto razy, odbiornika BT czyli odtwarza cały czas zajmując twój telefon, ktoś zadzwonił to zadzwoni na wzmacniaczu / głośnikach. Zużywa Ci baterię w telefonie, skoro cały czas musi wysyłać sygnał do odbiornika. Nawet najwyższe formaty kodowania BT i tak konwertuja dźwięk, w/g swoich algorytmów. Wiim ma też BT więc przy tej funkcji zadziała tak samo, ale dodatkowo jest streamerem, czyli zapodajesz w aplikacji Tidal w telefonie, graj mojej utwory, playlistę na Wiim i on ciągnie już sobie ją z internetu. Możesz robić na telefonie coś innego, wyjść z domu itd. a Wiim będzie cały czas odtwarzał muzykę z rozkazu, aż jej nie zatrzymasz na urządzeniu lub sterując ponownie urzadzeniem przez telefon...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Burns napisał(-a):

Było wałkowane sto razy, odbiornika BT czyli odtwarza cały czas zajmując twój telefon, ktoś zadzwonił to zadzwoni na wzmacniaczu / głośnikach. Zużywa Ci baterię w telefonie, skoro cały czas musi wysyłać sygnał do odbiornika. Nawet najwyższe formaty kodowania BT i tak konwertuja dźwięk, w/g swoich algorytmów. Wiim ma też BT więc przy tej funkcji zadziała tak samo, ale dodatkowo jest streamerem, czyli zapodajesz w aplikacji Tidal w telefonie, graj mojej utwory, playlistę na Wiim i on ciągnie już sobie ją z internetu. Możesz robić na telefonie coś innego, wyjść z domu itd. a Wiim będzie cały czas odtwarzał muzykę z rozkazu, aż jej nie zatrzymasz na urządzeniu lub sterując ponownie urzadzeniem przez telefon...

Acha . Dzięki 🤗 🤗 🤗 

13 minut temu, Burns napisał(-a):

A jeszcze mam pytanie czy odtwarzacze wiim łączą się przez wifi czy trzeba kabelkiem 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro, przez Wifi i/lub kabelek, mini sprawdź sobie sam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Tak jak pisałem często wyjście słuchawkowe jest bo jest, ja nie znalazłem podanego parametru mocy jakim dysponuje to wyjscie w manualu MB50, C55 już nie sprawdzam bo mi się nie chce, jak znajdziesz to podrzuć, może gdzieś podali. Pomiarów też nie szukam, bo ani mi się nie chce, ani nie chcę wyjść na czepialskiego.

Niemniej to może być proste wyjasnienie czemu McIntosh na słuchawkach gra przeciętnie vs dedykowany wzmacniacz słuchawkowy, bo nawet jak ma jakieś problemy przy dużym obciążeniu to przy umiarkowanym słuchaniu powinno być OK.

Nie nazwałbym przeciętnym brzmienia Maka z wyjścia słuchawkowego. Jest bardzo dobre i spokojnie można sobie z tym dźwiękiem żyć, ale jak się jest audiofilem to chce się więcej. I to więcej Pass Labs oferuje. Właściwie dźwięk już jest tak dobry, że chcąc mieć jeszcze lepszą jakość trzeba by wskoczyć na półkę, gdzie jest  Gryphon, Dan D'Agostino, Vitus Audio, ale w tych przypadkach mówimy już o bardzo poważnych wydatkach na sprzęt audio za który można by kupić kilka nowych zegarków Patek Philippe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

BW-DM601-S2-5.jpg

tannoy-m2.jpg

B&W DM601 S2 jak tutaj czy podobne B&W to zawsze bezpieczny wybór, nie zmęczą dźwiękiem, konstrukcja taka że mogą stać blisko ściany. Jak masz większy pokój to poszukaj większych DM602, są niewiele droższe.

1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tak jak koledzy podali - streamer, z nowych tańszych np Wiim lub BlueSound ( szukaj promocji, może być starszy model ) albo jakaś fajna używka bo nie ma sensu wydawać kasy dla takiego zestawu zwłaszcza jeśli nie planujesz korzystać z innych serwisów. Możesz też wykorzystać nieużywany telefon/tablet/laptop.

Ja miałem jakiś czas drugi telefon z Tidalem/Spotify po WiFi podłączony przez wzmacniasz słuchawkowy FiiO a ten kablem do wzmacniacza, naprawdę fajny dźwięk za budżetowe pieniądze. Sam telefon też ujdzie. Patrz bardziej na funkcjonalność bo to nie sprzęt na którym usłyszysz istotne różnice.

Generalnie po odsłuchaniu paru zabawek coraz bardziej spoglądam na chińską produkcję, za niedużą kasę można znaleźć zdumiewająco dobre sprzęty.

Podobnego Ugreena mam i kłopoty są takie jak wspomniano - dzwoni i esemesuje na tle odtwarzania, jak odejdziesz gdzieś dalej to traci sygnał i nie łapie potem automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Bugs napisał(-a):

B&W DM601 S2 jak tutaj czy podobne B&W to zawsze bezpieczny wybór, nie zmęczą dźwiękiem, konstrukcja taka że mogą stać blisko ściany. Jak masz większy pokój to poszukaj większych DM602, są niewiele droższe.

Tak jak koledzy podali - streamer, z nowych tańszych np Wiim lub BlueSound ( szukaj promocji, może być starszy model ) albo jakaś fajna używka bo nie ma sensu wydawać kasy dla takiego zestawu zwłaszcza jeśli nie planujesz korzystać z innych serwisów. Możesz też wykorzystać nieużywany telefon/tablet/laptop.

Ja miałem jakiś czas drugi telefon z Tidalem/Spotify po WiFi podłączony przez wzmacniasz słuchawkowy FiiO a ten kablem do wzmacniacza, naprawdę fajny dźwięk za budżetowe pieniądze. Sam telefon też ujdzie. Patrz bardziej na funkcjonalność bo to nie sprzęt na którym usłyszysz istotne różnice.

Generalnie po odsłuchaniu paru zabawek coraz bardziej spoglądam na chińską produkcję, za niedużą kasę można znaleźć zdumiewająco dobre sprzęty.

Podobnego Ugreena mam i kłopoty są takie jak wspomniano - dzwoni i esemesuje na tle odtwarzania, jak odejdziesz gdzieś dalej to traci sygnał i nie łapie potem automatycznie.

A te tanoye jak się mają do tych B&W🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

A te tanoye jak się mają do tych B&W🤔🤔🤔

nie miałem okazji słuchać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Bugs napisał(-a):

nie miałem okazji słuchać

Ok dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Nie nazwałbym przeciętnym brzmienia Maka z wyjścia słuchawkowego. Jest bardzo dobre i spokojnie można sobie z tym dźwiękiem żyć, ale jak się jest audiofilem to chce się więcej. I to więcej Pass Labs oferuje. Właściwie dźwięk już jest tak dobry, że chcąc mieć jeszcze lepszą jakość trzeba by wskoczyć na półkę, gdzie jest  Gryphon, Dan D'Agostino, Vitus Audio, ale w tych przypadkach mówimy już o bardzo poważnych wydatkach na sprzęt audio za który można by kupić kilka nowych zegarków Patek Philippe.

W obliczu braku podanej mocy w McIntosh, jak braknie mocy na wyjściu to nie napędzisz słuchawek po prawej stronie słupków. Ta sama bajka co z kolumnami, z czego doskonale zdajesz sobie sprawę.

Best high-end headphone review.png

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

BW-DM601-S2-5.jpg

tannoy-m2.jpg

Tannoy Mercury M2 to całkiem przyzwoity wybór tylko musiałbyś je przetestować ze swoim wzmakiem. Te kolumny potrafią czasem zagrać zbyt ciemno z nieco ściśniętą średnicą, ale przy odpowiednim doborze wzmacniacza dźwięk się ładnie otwiera, a wtedy robią pozytywną różnicę. Z lepszych alternatyw polecam jedną z moich ulubionych firm świata audio czyli ATC. Mam na myśli model SCM7, ale tu też trzeba uważać, bo te kolumny są wyjątkowo neutralne i precyzyjne. Z dobrym wzmacniaczem pokażą wiele jego zalet, ale jeżeli wzmak niedomaga, to wywalą Ci na światło dzienne wszystkie jego wady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Tannoy Mercury M2 to całkiem przyzwoity wybór tylko musiałbyś je przetestować ze swoim wzmakiem. Te kolumny potrafią czasem zagrać zbyt ciemno z nieco ściśniętą średnicą, ale przy odpowiednim doborze wzmacniacza dźwięk się ładnie otwiera, a wtedy robią pozytywną różnicę. Z lepszych alternatyw polecam jedną z moich ulubionych firm świata audio czyli ATC. Mam na myśli model SCM7, ale tu też trzeba uważać, bo te kolumny są wyjątkowo neutralne i precyzyjne. Z dobrym wzmacniaczem pokażą wiele jego zalet, ale jeżeli wzmak niedomaga, to wywalą Ci na światło dzienne wszystkie jego wady.

No dobra, to tak jak byście mieli polecać do tych tanoyi ib&w to jaki wzmacniacz byście polecili, takiego w budżecie głośniczków, słucham pop, rock i muzyka elektroniczna i takie tam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Avantgarde Acoustic Duo XD

6 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Duo, przecież widać dwa moduły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Nie negując klasy ATC zauważ że SCM7 to cenowo więcej niż to Onkyo, B&W i Tannoye razem. Zaraz ktoś poleci Harbethy P3ESR albo Falcony bo to też fajne maluchy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Nie negując klasy ATC zauważ że SCM7 to cenowo więcej niż to Onkyo, B&W i Tannoye razem. Zaraz ktoś poleci Harbethy P3ESR albo Falcony bo to też fajne maluchy....

Nie każdy posiada wypchany portfel .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi