Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, satanic napisał(-a):

Czekaj, czekaj dobrze idzie 😅

Mówisz, że akwizycja zaraz wciśnie jamu samograjace kable po 10k od sztuki ? Dobra, to się nie wtrącam. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak grubo nie będzie😉, SACD kto to kupuje, tak z ciekawości pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Wywodzi się z tej samej koncepcji płyt wielowarstwowych, ale nie ta technologia, raczej nie przeczyta, albo czystym fuksem (znaczy gdzieś w specyfikacji ma podane) ale szczerze wątpię...

On czyta i audio i dvd .

21 minut temu, Burns napisał(-a):

Mówisz, że akwizycja zaraz wciśnie jamu samograjace kable po 10k od sztuki ? Dobra, to się nie wtrącam. 😉

Raczej nikt mi nic nie wciśnie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Burns napisał(-a):

Nadal nie wiesz o czym rozmawiasz.

Przy okazji @satanictu masz opisane

https://www.hifi.pl/slownik/sacd.php

Format SACD nie odniósł sukcesu komercyjnego. Ilości sprzedawanych płyt SACD były na tyle skromne, że z reguły nie podawano ich w statystykach publikowanych przez międzynarodowe czy krajowe stowarzyszenia fonograficzne . Tak że nie ma problemu, ja ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, satanic napisał(-a):

SACD kto to kupuje, tak z ciekawości pytam.

Trochę ludzi kupuje, zwykle płyty hybrydowe ale nie brakuje też w sprzedaży single layer.

Żaden streaming nawet się nie zbliża jakością do SACD. Na dzisiaj to chyba najlepszy z powszechnie dostępnych formatów, oczywiście pod warunkiem dobrego masteringu bo zły SACD jest gorszy niż dobry CD. Inne wynalazki poprawiające jakość - K2/XRCD, SHM-CD, Blu-Spec CD - "chodzą" na standardowych odtwarzaczach, tylko HDCD wymaga dodatkowych filtrów.

Jak ktoś ma jakąś ulubioną płytę to ciekawie jest posłuchać jej w takich różnych wersjach, np. różnych wydań "Brothers in Arms" Dire Straits, "Dark Side" Floydów czy "Kind of Blue" Davisa bo te mają wiele wydań w różnych formatach. Można jakby trochę odkryć na nowo ulubiony album.

Polskie Nagrania wydały niedawno całkiem sporo płyt SACD krajowych wykonawców ( SBB, Niemen, Kombi, Budka Suflera ), są niewiele droższe od standardowych.  Agencja MTJ wydała np. Lady Pank, Perfect, Siekierę.

https://polskienagrania.com.pl/sacd

Jak ktoś lubi jazz to kapitalny wybór ma wytwórnia Venus Jazz ( te są faktycznie dość drogie w PL ), ciekawi chociaż nie szeroko znani wykonawcy i bardzo wysoka jakość nagrań, głównie - jeśli nie wyłącznie - akustycznych, płyty w każdym formacie ( CD/Hybrid/SACD single layer )

ten wpis z hifi.pl jest dość archaiczny...

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, satanic napisał(-a):

SACD kto to kupuje, tak z ciekawości pytam.

Ja kupuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A jest na nich wyraźnie napisane z jakiego źródła jest to nagrane ?

Zapewne trzeba uważać ja ze wszystkim.

Po pierwsze wiele tych płyt to dźwięk wielokanałowy, więc kupując je do stereo niewiele się zyskuje.

Już nie raz miałem płytę blue-ray, która miała pod względem jakości ten sam film co DVD, reszta pusta, albo na siłę zapchana jakimiś dodatkami.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Jak ktoś lubi jazz to kapitalny wybór ma wytwórnia Venus Jazz ( te są faktycznie dość drogie w PL ), ciekawi chociaż nie szeroko znani wykonawcy i bardzo wysoka jakość nagrań, głównie - jeśli nie wyłącznie - akustycznych, płyty w każdym formacie ( CD/Hybrid/SACD single layer )

Na Hybrid SACD /Single layer SACD jest bogaty wybór od Analogue Productions, Mobile Fidelity, Esoteric i masę ciekawych wydań japońskich między innymi w formacie miniLP (ten lubię najbardziej, bo nie przepadam za plastikowymi pudełkami na płyty CD). Zresztą w formacie miniLP wydaje też Mobile Fidelity i częściowo Analogue Productions z tym że tu w wersji mono. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Burns napisał(-a):

Widzę, że dalej tańczysz kankana.

"Wracając do audio. Pofatyguj się proszę i przeczytaj 5 pierwszych wpisów oraz otwórz zawarty tam link w pierwszym wpisie 

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3311769.html"

Pofatygujesz się ? Proszę.

Chcę poznać twoje zdanie czy jeżeli radio samochodowe jakoś tam brzmi, większość z nas akceptuje to co dał producent samochodu, może skupiamy się bardziej na drodze - nieważne.

Uważasz, że jeżeli ktoś takie radio za 2k wsadzi w obudowę stacjonarną i próbuje to sprzedać za 12k z dorobioną otoczką przez kilku recenzentów, że to jest OK, wierzysz, że to brzmi audiofilsko (cokolwiek to znaczy), bo dla mnie może co najwyżej jakimś cudem brzmieć normalnie.

Niestety takich praktyk jest od groma!

No i po co takie teksty o tańczeniu kankana? Mam pisać, że widzę, iż nadal jesteś striggerowany? Ja uważam, że producenci powinni traktować klientów uczciwie i dać im kompetentnie zaprojektowany sprzęt, który jest porządnie wykonany, a dźwięk to niech każdy dobiera sobie według upodobań, możliwości finansowych itd. Przeczytałem kilkanaście wpisów na forum i nie rozumiem, po co do tego mieszać audiofilów? Za nieetyczne działania odpowiada producent, a jeżeli ktoś podnosi argument, że audiofile tworzący "ciemny lud" i społeczność "snobów" to kupią, bo cena otworzy im wyobraźnię, to żyje urojeniami. A tymczasem należałoby zapytać dystrybutora ile sprzedał tych wzmacniaczy w naszym kraju? Dystrybucja: Audio System. Co do recenzji... Jak ludzie czytają Wojciecha Pacułę, to ja nie mam pytań. 😀 To trochę tak, jakby posłuchać Zenka Martyniuka i na tej podstawie uznać, że jakaś mizerna ta muzyka rozrywkowa. Jeżeli chcę poznać opinię recenzenta, to zaglądam do artykułów Filipa Kulpy. To jest poważny gość, który ma pojęcie o rzeczy i o recenzjach Filipa możemy tu dyskutować. Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na jego spostrzeżeniach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, McIntosh napisał(-a):

No i po co takie teksty o tańczeniu kankana? Mam pisać, że widzę, iż nadal jesteś striggerowany? Ja uważam, że producenci powinni traktować klientów uczciwie i dać im kompetentnie zaprojektowany sprzęt, który jest porządnie wykonany, a dźwięk to niech każdy dobiera sobie według upodobań, możliwości finansowych itd. Przeczytałem kilkanaście wpisów na forum i nie rozumiem, po co do tego mieszać audiofilów? Za nieetyczne działania odpowiada producent, a jeżeli ktoś podnosi argument, że audiofile tworzący "ciemny lud" i społeczność "snobów" to kupią, bo cena otworzy im wyobraźnię, to żyje urojeniami. A tymczasem należałoby zapytać dystrybutora ile sprzedał tych wzmacniaczy w naszym kraju? Dystrybucja: Audio System. Co do recenzji... Jak ludzie czytają Wojciecha Pacułę, to ja nie mam pytań. 😀 To trochę tak, jakby posłuchać Zenka Martyniuka i na tej podstawie uznać, że jakaś mizerna ta muzyka rozrywkowa. Jeżeli chcę poznać opinię recenzenta, to zaglądam do artykułów Filipa Kulpy. To jest poważny gość, który ma pojęcie o rzeczy i o recenzjach Filipa możemy tu dyskutować. Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na jego spostrzeżeniach. 

Ładnie napisane, naprawdę. Tylko to są pobożne życzenia. Koncernom chodzi o jedno, o zarabianie. Nawet farmaceutyczne nie zasponsorowały ani jednej osobie leczenia chociażby po kosztach samej substancji.

A co dopiero audio. Oczywiście duzi gracze muszą ważyć ile mogą stracić, ale Ci mniejsi niewiele muszą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, Burns napisał(-a):

Ładnie napisane, naprawdę. Tylko to są pobożne życzenia. Koncernom chodzi o jedno, o zarabianie. Nawet farmaceutyczne nie zasponsorowały ani jednej osobie leczenia chociażby po kosztach samej substancji.

A co dopiero audio. Oczywiście duzi gracze muszą ważyć ile mogą stracić, ale Ci mniejsi niewiele muszą...

Na tym polega biznes. Jeżeli ciągle będziesz wykazywał straty lub brak podatku do zapłaty, to w końcu US zainteresuje się, co to za biznes, który nic nie zarabia. Co do sprzętu audio to producenci o ugruntowanej pozycji na rynku i dobrej opinii muszą być szczególnie uważni, bo wpadka może zachwiać ich wizerunkiem. Zresztą co tu szukać w temacie audio. Pamiętasz zegarki Panerai poświęcone miastom? Firma Panerai wysłała do swojego butiku w Nowym Jorku zegarki z mechanizmem Unitas wykonanym gorzej niż chińskie podróby za 180$. Zrobiła się z tego potężna afera aż w końcu producent wprowadził program nieodpłatnej wymiany mechanizmów w zegarkach. Nabywca musiał natomiast pokryć koszt wysyłki zegarka do producenta i ubezpieczenie przesyłki. A rzeczony mechanizm zakwalifikowany do wymiany wyglądał tak...

spacer.png

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam,

Natomiast o kosztach odesłania już nie, ale uważam to za b.słabe i celowe utrudnianie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Burns napisał(-a):

Pamiętam,

Natomiast o kosztach odesłania już nie, ale uważam to za b.słabe i celowe utrudnianie...

Ano słabe. Producent powinien wziąć na siebie cały koszt zwłaszcza po takiej wtopie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Bugs napisał(-a):

SACD to inna bajka. Ten Sony bardzo wszechstronny i niedrogi.

Nie tylko jakieś Manty ;) Ja ze względu na SACD i dobre audio kupiłem Oppo ( obecnie Reavon ), firma wyszła z tego segmentu ale zdążyła zrobić parę konkretnych produktów ( zwłaszcza te z "5" na końcu )

A wiesz, że ja też? Tylko ten model o level niżej. Świetny odtwarzacz, używam go jako wizyjnego (moja żona kompulsywnie ogląda filmy), ale w razie czego służy też za rezerwowy odtwarzacz CD i nie ma skuchy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

A wiesz, że ja też? Tylko ten model o level niżej. Świetny odtwarzacz, używam go jako wizyjnego (moja żona kompulsywnie ogląda filmy), ale w razie czego służy też za rezerwowy odtwarzacz CD i nie ma skuchy.

Miałem ( w sumie to jeszcze mam, jest na sprzedaż ) BDP-103D, wymieniłem na 105D ze względu na lepszą część audio. Chciałem 205 ale są jeszcze rzadsze i w zupełnie chorych cenach, oczywiście wszystko z drugiej ręki.

105D i 103D załatwia praktycznie wszystko co można odtworzyć z jakiegokolwiek źródła - płyty, USB, TV czy sieci, do tego w jakości która naprawdę jest na poziomie niezłych typowych stereo, żeby mieć lepiej to już trzeba dużo dołożyć. Nie wypowiem się co do obrazu bo w sumie to nic takiego jeszcze w nim nie odtworzyłem ale też był entuzjastycznie chwalony, zwłaszcza w wersjach D z Darbee. U mnie  gra głównie SACD i DSD.

Jak ktoś się nie zetknął to polecam dwie obszerne recki modelu BDP-105D z opisem budowy gdzie widać że biedy nie ma i nie jest to na zasilaczu z kompa i kości z radia samochodowego, może ktoś szuka uniwersalnego źródła dobrej jakości to warto się rozejrzeć. Wersje z "3" - 103 i 203 - są skromniejsze, w mniejszej obudowie, bez wyjść zbalansowanych i tak zaawansowanej części audio ale to nadal całkiem niezłe kombajny:

http://hd-opinie.pl/25207,audio,zrodlo-oppo-bdp-105d-nasza-recenzja.html

https://hifiphilosophy.com/recenzja-oppo-bdp-105d/?caly-artykul=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciąg dalszy krucjaty "nie tylko na ucho": 😉

W/g mnie takie "recki" są konieczne, żeby wiedzieć czego się słucha i jak się słucha, na jakie kompromisy trzeba przystać a nie tylko wpisy, u mnie to gra dobrze, mi więcej nie potrzeba, przecież ja to i wszystko słyszę...

https://www.facebook.com/share/p/14cpxodDiz/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Miałem ( w sumie to jeszcze mam, jest na sprzedaż ) BDP-103D, wymieniłem na 105D ze względu na lepszą część audio. Chciałem 205 ale są jeszcze rzadsze i w zupełnie chorych cenach, oczywiście wszystko z drugiej ręki.

105D i 103D załatwia praktycznie wszystko co można odtworzyć z jakiegokolwiek źródła - płyty, USB, TV czy sieci, do tego w jakości która naprawdę jest na poziomie niezłych typowych stereo, żeby mieć lepiej to już trzeba dużo dołożyć. Nie wypowiem się co do obrazu bo w sumie to nic takiego jeszcze w nim nie odtworzyłem ale też był entuzjastycznie chwalony, zwłaszcza w wersjach D z Darbee. U mnie  gra głównie SACD i DSD.

Jak ktoś się nie zetknął to polecam dwie obszerne recki modelu BDP-105D z opisem budowy gdzie widać że biedy nie ma i nie jest to na zasilaczu z kompa i kości z radia samochodowego, może ktoś szuka uniwersalnego źródła dobrej jakości to warto się rozejrzeć. Wersje z "3" - 103 i 203 - są skromniejsze, w mniejszej obudowie, bez wyjść zbalansowanych i tak zaawansowanej części audio ale to nadal całkiem niezłe kombajny:

http://hd-opinie.pl/25207,audio,zrodlo-oppo-bdp-105d-nasza-recenzja.html

https://hifiphilosophy.com/recenzja-oppo-bdp-105d/?caly-artykul=1

Tak, ja mam BDP-103, na 105 uznałem, że mnie nie bardzo stać. Świetne maszyny. Stopiątki dalej mocno trzymają cenę, a tę stotrójkę udało mi się kupić z Danii za półtora tysiąca zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Oppo, szkoda, że przestali te sprzęty Audio o tak wyśrubowanych parametrach produkować.

Chyba, że poszli po rozum do głowy i coś się odrodziło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Ciąg dalszy krucjaty "nie tylko na ucho": 😉

W/g mnie takie "recki" są konieczne, żeby wiedzieć czego się słucha i jak się słucha, na jakie kompromisy trzeba przystać a nie tylko wpisy, u mnie to gra dobrze, mi więcej nie potrzeba, przecież ja to i wszystko słyszę...

https://www.facebook.com/share/p/14cpxodDiz/

Hm, jeżeli gość pisze że "Stosunek sygnału do szumu na poziomie 83 dB może być akceptowalny dla codziennego słuchania w budżetowych konfiguracjach MP3 128kbps albo FM w kuchni, ale stanowi wyraźne ograniczenie dla bardziej wymagających zastosowań" to trudno mi go traktować poważnie. Przypomnę że wczesne a bardzo cenione do dzisiaj europejskie odtwarzacze CD takie jak Philips cd303, Marantz cd-74 miały przetworniki 14-bitowe o właśnie takiej teoretycznej dynamice ( TDA1540 ) . Jak to gra - naprawdę warto posłuchać, bo w końcu do słuchania ten sprzęt kupujemy a nie do mierzenia. Gwarantuję że w salonie, z CD też gra dobrze.

A przy okazji wróćmy na chwilę do SACD - teoretycznie ten format ma takie parametry że powinien z miejsca pozamiatać CD i wszystko inne, i są na to mierzalne argumenty. Pozamiatał? Nie. Brzmi wyraźnie lepiej? Czasami tak, czasami nie.

Polecam poniższy filmik z wyjaśnieniem technologii, a zwłaszcza fragment od 18 minuty ;)

26 minut temu, Burns napisał(-a):

Co do Oppo, szkoda, że przestali te sprzęty Audio o tak wyśrubowanych parametrach produkować.

Chyba, że poszli po rozum do głowy i coś się odrodziło?

Z tego co wiem to nic, teraz już tylko smartfony i osprzęt, z audio mają fajną ofertę małych słuchawek ale to raczej jako dodatki do telefonu a nie produkty audiofilskie.

Poważne słuchawki zaczęli grubo na planarnych PM-1/HA-1za 12tys komplet ( w 2014 )  i następnych PM-2 i 3 ale niestety na tym się chyba skończyło. Dzisiaj bywają na ebay za dużą kasę.

Odtwarzacze wieloformatowe są dostępne pod marką  Reavon, to jest jakby następca Oppo w tych produktach, może przejęli dział audio czy coś. Jest dystrybucja PL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jaki odtwarzacz CD byś polecił do takiego kombajnu, trochę płyt jednak mam 🤔🤔🤔

Ja dużo płyt nie mam, może 500 - 600. Najbardziej ulubione przekonwertowałem  na flac, a te które lubiłem trochę mniej na  możliwie wysokiej jakości mp3 i odtwarzacz stał się zbędny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, Adi napisał(-a):

Ja dużo płyt nie mam, może 500 - 600. Najbardziej ulubione przekonwertowałem  na flac, a te które lubiłem trochę mniej na  możliwie wysokiej jakości mp3 i odtwarzacz stał się zbędny. 

A ja jednak lubię mieć coś namacalnego, chyba starej daty jestem. To tak jak z zegarkiem ,można godzinę sprawdzić w smartfonie ale bez zegarka nie wyjdę czegoś mi brakuje na nadgarstku .🤔🤔🤔

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Adi napisał(-a):

To ja jestem bardziej ortodoksyjny. Te najbardziej lubiane sukcesywnie przegrywam na kasety (metalowe). A co, można? Można... 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi