Jointua 0 #1 Napisano 26 Lutego 2018 Witajcie, jestem od około roku szczęśliwym posiadaczem zegarka jak na zdjęciach - Atlantica Worldmaster. Stan jest również widoczny. Rok temu zegarek oddałem do zegarmistrza który wyczyścił mechanizm oraz wymienił szkiełko zegarka (wcześniejsze było strasznie porysowane). Jako, że jest to sikor do którego mam olbrzymi sentyment (uwielbiam go mieć na ręce) - myślę o przywróceniu go do stanu świetności. Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens poddać ten konkretny egzemplarz renowacji oraz z jakimi kosztami muszę się liczyć. Ewentualnie do kogo warto się zwrócić o pomoc. Na marginesie - jak widać na zdjęciach pasek jest w fatalnym stanie. Czy ktoś wskaże mi jakie wymiary teleskopów (paska?) muszę szukać do tego zegarka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 29402 #2 Napisano 26 Lutego 2018 Masz napisane na pasku: 18 mm. Ten obecny to taki najtańszy ze skórzanych, jeśli to codzienny zegarek, to trzeba albo kupić coś porządniejszego, albo często zmieniać takie po kilka zeta za sztukę. A odnośnie do renowacji to się nie będę produkował, bo dla mnie zegarek jest ok, poza kropą przy czwórce... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointua 0 #3 Napisano 26 Lutego 2018 Podobno (tak mówił zegarmistrz) wskazówka sekundnika nie jest oryginalna i należałoby ją wymienić. A czy jeżeli mechanizm został tylko "wyczyszczony" (nie znam fachowej nomenklatury) to mogę się nie obawiać o pracę zegarka? Wspmniany zegarmistrz namawiał mnie na cześciową wymianę podzespołów w mechaniźmie. Faktem jest, że zegarek przeleżał dobre kilkanaście lat w szufladzie. A jeszcze - jaki kolor paska jest najodpowiedniejszy do tego modelu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gizmo77 52 #4 Napisano 26 Lutego 2018 Podobno (tak mówił zegarmistrz) wskazówka sekundnika nie jest oryginalna i należałoby ją wymienić. A czy jeżeli mechanizm został tylko "wyczyszczony" (nie znam fachowej nomenklatury) to mogę się nie obawiać o pracę zegarka? Wspmniany zegarmistrz namawiał mnie na cześciową wymianę podzespołów w mechaniźmie. Faktem jest, że zegarek przeleżał dobre kilkanaście lat w szufladzie. A jeszcze - jaki kolor paska jest najodpowiedniejszy do tego modelu?Hej, pasek rozmiar 19 (taki jest w oryginale, u Ciebie jest 18 za mały), teleskopy również. Jak chcesz mieć większy wybór w kolorach itp. to weź 20 jednak trzeba delikatnie przyciąć 0,5 mm z każdej strony żyletka wtedy wchodzi idealnie - ja tak robię i jest git. Kolor to rzecz gustu ..... Najlepiej weź zegarek bez paska i u zegarmistrza przykładaj paski wybierz to co Ci się podoba. Mi pasowałby brązowy. Sekundnik zmień na alledrogo są już zamienniki chyba że dostaniesz oryginał z tym trochę trudniej. Jeśli zegarek chodzi to nie ruszaj albo idź do innego zegarmistrza w celu potwierdzenia. Nie rozumiem " częściowa wymiana podzespołów" Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #5 Napisano 26 Lutego 2018 Załóż nowy pasek o szerokości 19 mm - specjalny pod Atlantici, ale dość popularny. "20" nie polecam, bo trzeba przycinać. Coś źle przytniesz i będzie kawałek odstawiać. Sekundnik nie jest oryginalny i to nie powinno być problemem, bo wyprodukowali mnóstwo takich Atlanticów. Popytaj u zegarmistrzów. Renowację możesz przeprowadzić, ale zastanów się przed nią i jej zakresem, bo drogi powrotnej nie będzie. Koperta jest chromowana, więc najpierw trzeba zdjąć powłokę, wyrównać "niedoskonałości" i ponownie nałożyć chrom. Efektem będzie nowa warstwa chromu i brak ostrych krawędzi. Z odnowieniem tarcz, to niektórzy cuda robią. W zakładach zajmujących się fachową renowacją na pewno mają przykłady odnowionych Atlanticów. Zerknij, zobacz, pomyśl. Ciekawe co to za kropka przy "4". Ceny podadzą w punktach. W W-wie np. na ul. Złotej. Warto pofatygować się osobiście i porozmawiać, popatrzeć. Obecnie zegarek ma swój charakter. Bardzo dobrze, że przeleżał w szufladzie. Nie musiał pracować. Teraz jest jego czas. Wg mnie nie wymaga on renowacji, a jeżeli wiążesz z nim sentymentalne uczucia - niech o nich przypomina. Nie wymagaj, aby 30 letni zegarek wyglądał jak nowy. Nowy masz w sklepie. Jak zegarmistrz wyczyścił werk, to powinien też nasmarować i wyregulować. Czy zauważyłeś jakąś większą odchyłkę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gizmo77 52 #6 Napisano 26 Lutego 2018 Podobno (tak mówił zegarmistrz) wskazówka sekundnika nie jest oryginalna i należałoby ją wymienić. A czy jeżeli mechanizm został tylko "wyczyszczony" (nie znam fachowej nomenklatury) to mogę się nie obawiać o pracę zegarka? Wspmniany zegarmistrz namawiał mnie na cześciową wymianę podzespołów w mechaniźmie. Faktem jest, że zegarek przeleżał dobre kilkanaście lat w szufladzie. A jeszcze - jaki kolor paska jest najodpowiedniejszy do tego modelu?Tu masz dla porównania ja mam czerwony, rzecz gustu, a drugi zegarek Tissot tarcza nie w kolorze szampańskim lecz ecri z paskiem brazowym Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu TapatalkaTarcze próbowałbym wyczyścić, koperta - albo chromowanie (i tu loteria jedni magicy robią to idealnie nawet z ostrymi krawędziami inni potrafią spartolić) albo zakup nowej ze stali nierdzewnej, a zachowujesz stara kopertę albo hmmmmm pozostawiasz jak jest. Wszystko zależy od Ciebie. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BartasW 3047 #7 Napisano 27 Lutego 2018 Kropka przy 4 to nic innego jak mocowanie tarczy do mechanizmu. W 21 kamiennych Unitasach jest dosyć szeroki rozstaw nóżek, jedna przy 4 druga przy 11. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #8 Napisano 27 Lutego 2018 Koperta jest chromowana, więc najpierw trzeba zdjąć powłokę, wyrównać "niedoskonałości" i ponownie nałożyć chrom. Efektem będzie nowa warstwa chromu i brak ostrych krawędzi. Oddasz byle gdzie, zapłacisz za chromowanie 40-60zł, to będziesz miał obłą kopertę, bez kantów. Odżałujesz 150zł - koperta będzie z kantami że palec przetnie. Ostatnio są do dostania nowe koperty stalowe do Atlantica, bodajże do mechanizmów FHF 969 i UNITAS 6300. Możesz pójść również w tę stronę. Nie żałuj na pasek i porządne teleskopy. Dziadowski pasek za 10zł tylko psuje efekt całości a nie ma większego żalu jak utrata lub zniszczenie zegarka przez badziewiaste chińskie teleskopy ze zwijanej blaszki. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 29402 #9 Napisano 27 Lutego 2018 Hej, pasek rozmiar 19 (taki jest w oryginale, u Ciebie jest 18 za mały),To przepraszam za wprowadzenie w błąd! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach