Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Misinek

ile kamieni w zegarku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mała zagadka - zabawa dla tych z żyłką detektywistyczno-mechaniczną:

policzcie ile naprawdę jast kamieni w mechaniźmie Sławy automata (na tarczy 27 kamieni) i poliota "lewego" - z dwoma kołami pośredniczącymi w naciągu (na mechaniźmie 17 kamieni).

Podpowiedź do Sławy: w osi minutowej też jest kamień

:roll:

Powodzenia.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 i 20?

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie co za różnica ile kamieni, ważne żeby zegarek był na kamieniach a ile to już zależy od układu itp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że więcej osób chwyci wkrętaki i zacznie rozkręcać :twisted:

Dobra, rozwiązanie:

Sława - 33 kamienie (21 chód, 3 naciąg, 9(!) podwójny kalendarz),

Poljot - 18 kamieni (ciekawe po co oni pisali te "seventeen"),

a ten drugi mechanizm Poljota (też kaliber 26 cośtam) ma 17 lub 16 w zależności od tego czy ma pojedyńczy grubszy czy dwa cienkie kamienie w mostku koła minutowego - a i tak ma wybite zawsze "17 jewels".

Może to taka moda była, że najlepsze to te cykadła na 17 kamieniach.

Ale o co chodziło w przypadku Sławy, żeby się nie pochwalić "tridcat tri kamnia" :?:

pzdr.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, jakoś mi te 27 w Sławie nijak nie wychodzi :roll:

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...komunizm w założeniu to system zakłamany i tu musiał się sprawdzać poprostu, a powodem mógłbyć ten najbardziej błachy...

tylko jaki?

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nawet te w kalendarzu są "funkcyjne" po czterech płaskich(takich jak nakrywkowe) ślizga się jedna tarcza, a pozostałe pięć "rolek " stabilizuje od zewnątrz tarczę z dniami miesiąca - wszystko po to by kalendarz chodził lekko - czyli wszystko zgodnie z normą.

W rosyjskich (radzieckich) zegarkach nie spotkałem się z kamieniami zamontowanymi "dla picu".

I o tym jest ten cały post: "dlaczego nie chwalili się większą ilością kamieni?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tylko nawet te w kalendarzu są "funkcyjne" po czterech płaskich(takich jak nakrywkowe) ślizga się jedna tarcza, a pozostałe pięć "rolek " stabilizuje od zewnątrz tarczę z dniami miesiąca - wszystko po to by kalendarz chodził lekko - czyli wszystko zgodnie z normą.

Nie wiem czemu, ale powyższa argumentacja żywo przyponina mi sławetną dykteryjkę o dozorcy terrarium dla żółwi: "Paaanie dyrektooorze, straaaszna rzecz! Ja otwieeeram drzwi, a te ziómwie mnie między nogami wziu - wziu - wziu! Paaanie, to był moooment".

:)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się obiło o uszy, że w Wostoku 2416b też jest inna liczba kamieni niż napis na tarczy. Teoretycznie kamieni powinno być 31 i w części zegarków tak jest, ale są też te mechanzmy z 30 kamieniami w środku.

Podobna sytuacja jak z tym Poljotem z 16/17 kamieniami.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.