janekp 516 #1 Napisano 14 Czerwca 2018 Kolejny zlomek ,pomozecie rozszyfrowac sygnature,pochodzenie mysle ze Szwarcwald,jakas kukulka albo te ich wynalazki na obciazniki naped lancuchowy 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2 Napisano 24 Czerwca 2018 Dzisiaj H H Schmid potwierdzil mi ze to wyrob Mulhauser & Pleskot ,sukcesor fabryki Siedle w CK . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 24 Czerwca 2018 I co? To też byłby M&P? Importowany z Niemiec (patenty Kielmanna i Obergfella)? No i znaczyłoby to, że Pleskot był z Mullhauserem jeszcze w 1899 - 1900 roku. Zdjęcia z tematu na NAWCC. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #4 Napisano 24 Czerwca 2018 To byl jakis epizod z ich produkcji po fabryce siedle w Austrii 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #5 Napisano 24 Czerwca 2018 W każdym razie, w 1899 roku jeszcze działali razem. Franz Pleskot był także burmistrzem Karlsteinu. Zmarł w styczniu 1905 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #6 Napisano 24 Czerwca 2018 (edytowane) b , Edytowane 24 Czerwca 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 24 Czerwca 2018 (edytowane) No ale to początki ich działalności, 1883 r.. Muhlhauser był producentem wyrobów blaszanych, który marzył o zostaniu producentem zegarów. To stało się możliwe po poznaniu Pleskota i założeniu fabryki. Tanie werki w stylu Japy były powodem sporego "patriotycznego" skandalu w Wiedniu. Edytowane 24 Czerwca 2018 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #8 Napisano 23 Maja 2021 (edytowane) Szanowni, jeśli ktoś posiada zdjęcia lub najlepiej zegar wagowy Muhlhauser & Pleskot to bardzo byłbym wdzięczny gdyby zamieścił tutaj lub wysłał mi w wiadomości prywatnej zdjęcia sanek, wahadła i bloczków. Chciałbym przywrócić pierwotny wygląd zegarowi z poniższych zdjęć. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję Ps. Ma ktoś pomysł na koronę do tego zegara? Edytowane 23 Maja 2021 przez bajmar 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 23 Maja 2021 Wieszak jak w Reschu. Wymiarów płyty, ale z wycięciem w środku. Tutaj też wskazówki też są kontrowersyjne, niemieckie jakieś. A linkowców raczej nie importowali. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10 Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) W dniu 23.05.2021 o 21:12, bajmar napisał(-a): jeśli ktoś posiada zdjęcia lub najlepiej zegar wagowy Muhlhauser & Pleskot Czy mogę prosić o wyraźne zdjęcie sygnatury, bo na tych zdjęciach słabo widać, a wydaje mi się, że to nie jest Mühlhauser & Pleskot. Bardziej mi to pasuje do EKU. PS Tu przykład sygnatury EKU. Pozdrawiam Jacek Edytowane 25 Maja 2021 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6647 #11 Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Nie znam się wogóle, ale nawet mikrolisk pokazuje przepraszam za wbijanie się w temat... Edytowane 25 Maja 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #12 Napisano 26 Maja 2021 Racja Z rozpędu przyjąłem błędne założenie. Dziękuję za sprostowanie. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #13 Napisano 26 Maja 2021 A je się nie przyglądałem sygnaturze, zdziwiło mnie tylko, że werk jest na 4 klasyczne bagnety, a nie "nadziewany" na dwa pręty, jak to miały zwykle M&P, włącznie z kwadransowymi. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach