PM1122 1810 #1 Napisano 6 Lipca 2018 Witam .Czyja to sygnatura ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #2 Napisano 6 Lipca 2018 Carl Hermsen 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #3 Napisano 6 Lipca 2018 Carl Hermsen Dzięki !Coś mało w internecie o tej firmie .... jak na razie , nic nie znalazłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #4 Napisano 7 Lipca 2018 Rzeczywiście nadmiaru informacji o tej firemce nie ma.Wrzuć zdjęcia reszty zegara jeśli posiadasz. Jeszcze istnieje szansa że to coś innego niż wskazałem przejrzyj tematy z NAWCC wiele nie wniosą ale zawsze to coś, choć sygnatura identyczna nie jest https://mb.nawcc.org/search/645614/?q=Carl+Hermsen&o=relevance 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 619 #5 Napisano 7 Lipca 2018 Dzień dobry, panowie! Firma Carl Hermsen pracowała od końca XIX wieku do połowy lat dwudziestych XX w.Myślę, że kupił mechanizmy od innych firm.PM1122, twój mechanizm jest Mauthe. Jeśli umieścisz zdjęcie mechanizmu w całości, mogę porównać, aby pokazać podobny mechanizm Mauthe. Z poważaniem, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #6 Napisano 7 Lipca 2018 Dziękuję za wyjaśnienia . Dzięki za zainteresowanie .Niestety ... ale to , nie mój zegar i więcej zdjęć mechanizmu , nie ma . Zastanawiałem się nad zakupem , ale skrzynka ma parę braków ( sterczynki , korona ) . Jest podobna do skrzyń Junghansa , Mauthe , czy Beckera , z przełomu wieków . Numer 5xxxx , świadczy o tym , że to była , nie mała produkcja . Możliwe , że mechanizmy kupowane od innych firm i znakowane swoją marką i numeracją . Myślę , że duży problem będzie z doprowadzeniem do oryginału . Zawsze będzie podejrzenie , że zegar kombinowany z kilku innych . Na razie go odpuszczam . Muszę to przemyśleć .Dzięki !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 7 Lipca 2018 Tak wysoki numer na werku z tak rzadko spotykaną sygnaturą ewidentnie sugeruje, że mechanizm wyprodukował i nabił nań numer seryjny ktoś inny. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #8 Napisano 7 Lipca 2018 Ukłon dla Tatyana !!!!Sądzę , że właściwie oceniła , iż mechanizmy były kupowane od innych firm . W tym przypadku od Mauthe.Zamieszczam zdjęcie w całości , .... niestety jedyne i niewiele więcej pokazujące . Potwierdza ono teorię , iż mniejsze firmy , kupowały od większych i puszczały ze swoją sygnaturą . A numeracja mogła zostać nabita jaszcze w Mauthe . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 7 Lipca 2018 To nie teoria. Ebauche to rzecz znana w zegarmistrzostwie od XVII wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach