CittO 39 #1 Napisano 10 Września 2018 (edytowane) Jest kilka wątków poświęconych liczeniu współczesnych modeli, vintage'ów opartych na mechaniźmie 6139 z lat '70 jest coraz mniej. Krótko o historii:Pod koniec lat '60 długo przed kwarcową rewolucją trzej producenci pracowali nad stworzeniem pierwszego automatycznego chronografu: Zenith, szwajcarska koalicja Heuer, Breitling, Hamilton Buren oraz Seiko. Spór o pierszeństwo trwa nadal - Zenith jako pierwszy oglosił stworzenie El Primero, szwajcarzy jako pierwsi ruszyli z produkcją pierwszych modeli, a Seiko jako pierwszy rozpoczął seryjną produkcję w maju 1969r. Mechanizm 6139 zasłynął dzięki pułkownikowi Williamowi Pogue'owi. Przed misją Apollo Skylab 4 w roku 1973 pułkownik zaopatrzył się w model 6139-6002 napędzany mechanizmem 6139b opartym na 17 kamieniach z charakterystyczną żółtą tarczą. Oficjalnym zegarkiem misji była wtedy Omega Speedmaster Professional, ale dostarczona była krótko przed startem. Mimo braku testów pozwolono Wiliamowi na zabranie ze sobą zegarka. Przez 84 dni w kosmosie zegarek sprawował bez zarzutu. Miano pierwszego automatycznego chronografu w kosmosie zyskał dopiero w 2007 roku - zdetronizował zegarek Sinn używany podczas misji Spacelab D1 w 1985r. Oryginalny zegarek Col Pogue z charakterystycznym "pepsi bezel" różnił się od seryjnego białym wewnętrznym bezelem. Zegarek będący własnością Col.Pogue'a zlicytowany został w 2008roku za 6000 usd. O moim "pułkowniku"Zegarek ten znam od zawsze, mój ojciec pracował w USA w latach '70 i kupił go pod wpływem impulsu po zobaczeniu jaskrawej żółtej tarczy na wystawie. Nie dowiem się napewno, ale jestem wręcz pewien, że przez cały okres użytkowania (ok 22 lata) nie miał pojęcia o wyżej wspomnianej kosmicznej historii. Po latach w zegarku uszkodził się gwint wałka i zgubiła się koronka i mimo prób napraw u lokalnych zegarmistrzów nie udało się dosztukować koronki i tak na początku lat '90 trafił do szafy (nie został wyrzucony tylko ze względu na sentyment). Zupełnie przypadkowo 2 lata temu podczas porządków "pułkownik" wpadł mi w ręce. Użytkownicy 6139 wiedzą, że uszkodzenia wałka zdarzają się dość często, a skompletowanie oryginalnego wałka, sprężynki i koronki wraz z uszczelką nie jest łatwe. Dodatkowo okazało się, że mechanizm eksponowany na wilgoć i wodę uległ uszkodzeniu. Udało mi się zamówić greckiego dawcę -model 6139-6080 oraz kompletną koronkę wraz zestawem (NOS). Na początku chciałem się zabrać za polerkę i wymianę szkiełka, ale ostatecznie został w oryginalnym stanie i każda ryska i niedoskonałość przypomina mi o historii tego zegarka. To zaczynamy liczenie:6139-6002 - 1szt. Edytowane 11 Września 2018 przez CittO 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #2 Napisano 11 Września 2018 No to numer 2 Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 917 #3 Napisano 11 Września 2018 (edytowane) Fajna rodzinna pamiątka ten numer 1 . To mój, w stylistyce speedmaster. Wpinam nr 3. Edytowane 11 Września 2018 przez Antiquarius 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4387 #4 Napisano 11 Września 2018 (edytowane) Mój jeszcze w trakcie reanimacji , ale juz sprawny i był noszony Nr 4 Edytowane 11 Września 2018 przez Macmac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj.J 43 #5 Napisano 12 Września 2018 (edytowane) Nr 5 Edytowane 12 Września 2018 przez Mikołaj.J 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CittO 39 #6 Napisano 12 Września 2018 Nie znałem modelu z czarną tarczą przypominającą Speediego- świetnie wyglądają. Nr 3 i 5 to te same modele? Nr 5 nie widać wewnętrznego bezela. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj.J 43 #7 Napisano 12 Września 2018 Nie znałem modelu z czarną tarczą przypominającą Speediego- świetnie wyglądają. Nr 3 i 5 to te same modele? Nr 5 nie widać wewnętrznego bezela.Nie są to do końca te same modele, w nr 5 brakuje napisu "chronograph" pod logiem. Wewnętrzny bezel w nr 5 najprawdopodobniej też miał kiedyś podziałkę tachymetryczną, ale ktoś ją zmył rozpuszczalnikiem lub czymś podobnym. Widać przez to żółte przebłyski od światła, na zdjęciu powyżej między 6, a 8. Jednak bardziej podoba mi się wersja z gładkim bezelem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7156 #8 Napisano 12 Września 2018 No to muszę wrzucić swoje nr 6 - 6139-8029 i nr 7 - 6139-7070 Aquatimer Obydwa w oryginale w bransoletami włącznie 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek91 3960 #9 Napisano 14 Września 2018 numer 8 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CittO 39 #10 Napisano 15 Września 2018 Nr 8 jako pierwszy ma słynny napis „ water 70m proof” jak oryginalny poque. Jeśli chodzi o estetykę tarczy to wg mnie wygrywa Aquatimer. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek91 3960 #11 Napisano 16 Września 2018 Nr 8 jest też datowany na 1969 rok Estetycznie do mnie również najbardziej przemawia Aquatimer 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barry_1 168 #12 Napisano 7 Stycznia 2019 odgrzeję nieco temat ale tutaj swego 6139-6060T jescze nie pokazywałem... a zatem nr 9... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barry_1 168 #13 Napisano 7 Stycznia 2019 dorzucę jeszcze dość ciekawy tekst:http://kwestiaczasu.pl/historia/bylo-pierwsze-jajko-kura-czyli-slynny-spor-o-pierwszy-chronograf-automatycznym-naciagiem/ i pytanko ku tej okazji: co oznaczają kolejne cyfry po 3169 - w moim przypadku 6060T? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7156 #14 Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Zgaduję, że to numery z tarczy, a nie dekla. Zrób zdjęcie dekla. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Sol 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barry_1 168 #15 Napisano 8 Stycznia 2019 Zgaduję, że to numery z tarczy, a nie dekla. Zrób zdjęcie dekla. tak, to numery z tarczy... na deklu widnieją takowe: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7156 #16 Napisano 8 Stycznia 2019 Czyli masz 6139-6012 601X - to numer/kod modelu kopertyXXX2 - to kod rejonu dystrybucji PS. data produkcji - wrzesień 1977 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barry_1 168 #17 Napisano 9 Stycznia 2019 Czyli masz 6139-6012 601X - to numer/kod modelu kopertyXXX2 - to kod rejonu dystrybucji PS. data produkcji - wrzesień 1977dziękuję za informacje... powyższe by się zgadzało gdyż zegarek został nabyty w 1978 roku w Libii. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj.J 43 #18 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Nr 10 Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Mikołaj.J 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PistolPete 1809 #19 Napisano 11 Stycznia 2019 @Sol Dziękuję za zaproszenie.No to numer 10. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dekonstruktor 99 #20 Napisano 6 Kwietnia 2022 Odświeżę nieco wątek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach