Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Może woda jest teraz bardziej rzadka i dlatego przecieka? :D

Ale tak serio, może być jak pisze Jogi, że się zabezpieczają.

Tak czy inaczej skoro w instrukcji jest napisane by nie naciskać pod wodą, to znaczy wcale nie naciskać. Dwa razy, jeden raz czy do połowy też nie ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym wciskaniem pod wodą to też nad wyrost sie zabezpieczają bo np w wannie jak się kąpiemy to nie ma takiego ciśnienia w wodzie żeby wtłoczyło do środka co innego kilkadziesiąt metrów pod wodą.

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ShoRtie, dnia 23 List 2015 - 17:27, napisał:ShoRtie, dnia 23 List 2015 - 17:27, napisał:

Z tym wciskaniem pod wodą to też nad wyrost sie zabezpieczają bo np w wannie jak się kąpiemy to nie ma takiego ciśnienia w wodzie żeby wtłoczyło do środka co innego kilkadziesiąt metrów pod wodą.

Powiedzcie mi jakim trzeba być świrem, żeby kąpać się w wannie w zegarku i do tego "bawić" się guzikami ?

Kaczuszką to jeszcze rozumiem ;)

A tak na poważnie.

Przyszedł mi do głowy "eksperyment" dla tych co im paruje.

Wygrzejcie taki zegarek np. pod lamką biurkową.

(w wersji hardcore dla odważnych - można nad gazem , jeśli to prawdziwy G to powinien wytrzymać :D  )

Jak już będzie wygrzany, powciskajcie guziki (zwiększone ciśnienie wewnętrzne powinno wyjść na zewnątrz razem z częścią wilgoci).

Nie używajcie guzików (żeby nie wpuścić wilgoci z powrotem do środka) , zabierzcie swoje cudeńka w warunki kiedy wam parowały.

Co się stanie ?

PS

Jest "ryzyko" , że w zegarku wytworzy się podciśnienie i "zassie" wilgoć z zewnątrz.

Edytowane przez tomery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tomery, nie próbowałem (z resztą nie mam już na czym, i może dobrze ;)   ), więc teoretyzuję, ale intuicja mi podpowiada, że to się nie uda. Jedyna pewna metoda, to rozmontowanie koperty, osuszenie od środka i ponowne zmontowanie. Ta wilgoć jest fabrycznie zamknięta w kopercie, czego dowodzi fakt parowania dw 6900, o którym wcześniej pisałem (ten od Casio Tour).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A test szczelności nie polega na tym żeby tą wilgoć, zalegające powietrze odessać ??? Tak mi kiedyś jakiś zegarmistrz powiedział.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Test polega na tym, że zegarek wkłada się do naczynia i wytwarza nadciśnienie, trzymając zegarek nad powierzchnią wody (wszystko w szczelnym naczyniu). Następnie zanurza się zegarek w wodzie i wyrównuje ciśnienie z ciśnieniem atmosferycznym. Jeśli zegarek był nieszczelny, to wytworzyło się w nim nadciśnienie, a powietrze w warunkach podwyższonego ciśnienia dostało się do środka przez nieszczelność. Po zanurzeniu zegarka w wodzie i obniżeniu ciśnienia do atmosferycznego, w wodzie pojawiają się bąbelki powietrza w miejscu nieszczelności. W szczelnym zegarku nie ma wymiany powietrza z otoczeniem (w naczyniu).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, koledzy takie pytanie czy ktoś z was reklamował kiedyś w Zibi przebarwienia na G-shocku ? Mam pomarańczowego  M5610MR-4ER. Kilkadziesiąt razy na ręce, i dzisiaj prawdopodobnie od kurtki jesiennej odbarwiło go /bezel + pasek. NIestety nie da się zmyć. Sorrki za brak foto ale nie mam pod ręką zegarka. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test polega na tym, że zegarek wkłada się do naczynia i wytwarza nadciśnienie, trzymając zegarek nad powierzchnią wody (wszystko w szczelnym naczyniu). Następnie zanurza się zegarek w wodzie i wyrównuje ciśnienie z ciśnieniem atmosferycznym. Jeśli zegarek był nieszczelny, to wytworzyło się w nim nadciśnienie, a powietrze w warunkach podwyższonego ciśnienia dostało się do środka przez nieszczelność. Po zanurzeniu zegarka w wodzie i obniżeniu ciśnienia do atmosferycznego, w wodzie pojawiają się bąbelki powietrza w miejscu nieszczelności. W szczelnym zegarku nie ma wymiany powietrza z otoczeniem (w naczyniu).

A jak jest nieszczelny w jakimś miejscu to jak to "naprawić" ? Mam rozumieć, że jak nie przejdzie testu szczelności to już szczelny nie będzie nigdy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A jak jest nieszczelny w jakimś miejscu to jak to "naprawić" ? Mam rozumieć, że jak nie przejdzie testu szczelności to już szczelny nie będzie nigdy ?

No to już jest inna dyskusja. Chyba wszystko zależy od przyczyny nieszczelności. Wada fabryczna, stara uszczelka, uszkodzenie mechaniczne... i wiele innych powodów, których nawet nie wymyślę na szybko. Jedne nieszczelności pewnie się naprawi, a w przypadku innych może się nie dać. Jednak parowanie w fabrycznie zamkniętych G-shockach moim zdaniem jest wynikiem montażu w nieodpowiednich warunkach (podwyższona wilgotność w jakiejś Kambodży). No ale to tylko moja opinia wynikająca z własnego dochodzenia. ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
xenocratex, dnia 23 List 2015 - 18:54, napisał:

Jedyna pewna metoda, to rozmontowanie koperty, osuszenie od środka i ponowne zmontowanie.

Bez sensu.

Jak rozbierzesz kopertę (żeby "wypuścić" wilgoć i osuszyć wnętrze) to ponowne składanie musiałbyś chyba robić na Saharze :) żeby tej samej wilgoci (z otaczającego powietrza) nie zamknąć ponownie w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem...tak się zastanawiałem kiedyś jak dawałem do roboty( renowacji) mojego starego G gdzie kupiłem całą nową kopertę (tylko środek został stary) to się zastanawiałem po co zegarmistrz robi ten test skoro cała koperta łącznie z uszczelką jest nowa... czy jak wymiana baterii w jakimś zegarku, który zawsze był szczelny i nie było z tym problemów...z nową uszczelką a test robią...Ale ok już rozumiem bo w końcu np ta przykładowa nowa uszczelka czy nawet koperta może mieć wadę fabryczną i w teście wyjdzie:) zegarmistrz mnie po prostu w błąd wprowadził mówiąc, że to polega na odessaniu zalegającego powietrza w kopercie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, koledzy takie pytanie czy ktoś z was reklamował kiedyś w Zibi przebarwienia na G-shocku ? Mam pomarańczowego  M5610MR-4ER. Kilkadziesiąt razy na ręce, i dzisiaj prawdopodobnie od kurtki jesiennej odbarwiło go /bezel + pasek. NIestety nie da się zmyć. Sorrki za brak foto ale nie mam pod ręką zegarka. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Możesz spróbować, ktoś tam kiedyś reklamował nie pamiętam kto i ponoć mu uznali reklamacje, ale raczej nie nastawiał bym się na Twoim miejscu..

Kolorowe G tak mają szczególnie matowe, trzeba uważać z kurtkami i bluzami. One generalnie to bardziej na lato są, kurtki rękaw te sprawy takie jest moje zdanie. Sam zakupiłem sobie ostatnio żółty matowy paseczek i bezel ale z myślą o lecie właśnie, teraz jakbym go zaczął nosić to prawdopodobnie do lata by nie wyglądał za dobrze.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Bez sensu.

Jak rozbierzesz kopertę (żeby "wypuścić" wilgoć i osuszyć wnętrze) to ponowne składanie musiałbyś chyba robić na Saharze :) żeby tej samej wilgoci (z otaczającego powietrza) nie zamknąć ponownie w środku.

Bez sensu to byłoby robić to nad garem z gotującym się krupnikeim. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
xenocratex, dnia 23 List 2015 - 20:12, napisał:

robić to nad garem z gotującym się krupnikeim. ;)

Nie przepadam za krupnikiem (no chyba, że ten w 0,5 l opakowaniu :rolleyes:  )

Z zup wolę pomidorówkę, ogórkową lub grzybową - byle z ziemniakami :P

No i flaki :)

Edytowane przez tomery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, koledzy takie pytanie czy ktoś z was reklamował kiedyś w Zibi przebarwienia na G-shocku ? Mam pomarańczowego M5610MR-4ER. Kilkadziesiąt razy na ręce, i dzisiaj prawdopodobnie od kurtki jesiennej odbarwiło go /bezel + pasek. NIestety nie da się zmyć. Sorrki za brak foto ale nie mam pod ręką zegarka. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ja zareklamowalem bialego GW 6900 w Zibi

Reklamacja zostala uznana, moglem wymienic zegarek na inny w tej samej cenie lub dolozyc do czegos drozszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jest zainteresowany Dw-6900 z żółtym wyświetlaczem 

http://allegro.pl/casio-dw-6900cs-i5794413841.html

niech będzie, że zielonym :D

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po dwóch tygodniach zmiana na kolejnego faworyta :D

post-64161-0-06145100-1448394916_thumb.jpg

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tommly ten model ma zielony wyświetlacz..   ^_^

Żółty, czy zielony, czy to ważne, przecież "fszyscy" faceci to i tak daltoniści :D

U mnie po dwóch tygodniach zmiana na kolejnego faworyta :D

Za mną też ostatnio chodzi Rysiek (znowu)...co to będzie?

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ryśka :D Może nie mierz go po noszeniu Romana albo czegoś podobnych rozmiaró bo się rozczarujesz....9200 do dużych nie należy ale jest muskularny, fajnie na łapie wygląda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi