Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

No tyle Giezow ostatnio na bazarku a tego co mnie interesuje brak cały czas :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tyle Giezow ostatnio na bazarku a tego co mnie interesuje brak cały czas :P

Sprzedają stalowe G a kupują plasticzaki  :P

Później będą szukać  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Tylko krowa nie zmienia zdania. 8-)

GWF-1000 wylądował na trzecim miejscu moich ulubionych G. 

Fota całej trójki z Rangemanem może powstać jutro, jeśli Dingo ma Rangemana i go do mnie przywiezie. 8-)

pozdrawiam, Piowa

Niestety już od dawna nie mam rangemana, przywiozę gufmastera  <_<

Zastanawia mnie sprawa kopert metalowych w casio, po nie dawnych doświadczeniach z giezem. Stal jest wytrzymalsza to fakt, ale plastik jest lżejszy, zegarek z solarem będzie rozkręcany parę razy w ciągu swego życia, cztery śrubki dają świetnie radę, spróbujcie odkręcić dekiel i skręcić tak żeby nie narobić rys, oraz utrzymać szczelność. ta sama czynność w standardowym G  jest bardzo łatwa. 

Potem ktoś kupuje sobie screwbeck'a i nie nosi co by się koperta nie zarysowała

Edytowane przez dingo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z Giezami Panowie?

Już drugi na bazarku ;)

A na zdjęciu powyżej brakuje Romka dla porównania. Dobre zestawienie.

Dziś rozmawiałem nt rabatu w TT na MM i nie chcą dać mi nic więcej niż 24% (złota karta) ale mam jeszcze 5% w zaprzyjaźnionym sklepie więc wychodzi za 2407 pln.

Nie wiem. Jak do czerwca nie wyjdzie nic nowego to może go wciągne.

Może gdybym brał 2,3 sztuki to rabat byłby większy.. Gdyby ktoś chciał to nie widzę problemu.

Żebyś wcześniej pisał to pewnie bym skorzystał :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dopiero zainteresowałem się tematem, bo od dawna nic nowego nie kupiłem a nie ma też obecnie nic ciekawszego od MM.

Z tego co się orientuję to proponują w TT 2700-2900 przy negocjacjach więc wychodzi na to, że mam najlepszą cenę z tego źródła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie sprawa kopert metalowych w casio, po nie dawnych doświadczeniach z giezem. Stal jest wytrzymalsza to fakt, ale plastik jest lżejszy, zegarek z solarem będzie rozkręcany parę razy w ciągu swego życia, cztery śrubki dają świetnie radę, spróbujcie odkręcić dekiel i skręcić tak żeby nie narobić rys, oraz utrzymać szczelność. ta sama czynność w standardowym G  jest bardzo łatwa. 

Potem ktoś kupuje sobie screwbeck'a i nie nosi co by się koperta nie zarysowała

:blink:

No nie wiem czy parę razy, 8 lat spokojnie na solarze wytrzyma, to parę razy? to np. 4 = 32 lata  ;)

I szybciej ukręcisz ten plasticzany gwincik w kopercie i słabiej uszczelnisz niż pełny zakręcany dekiel stalowy w stalowej kopercie.

A nie wiem jak można rys narobić przy tak prostej czynności.

Tylko oczywiście trzeba mieć odpowiednie narzędzia a nie odkręcać np. suwmiarką  ^_^

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś wcześniej pisał to pewnie bym skorzystał :)

Do czerwca byś nie wytrzymał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręcanie dekla bez porysowania jest banalnie proste , warunkiem jest posiadanie trzy punktowego klucza. Jego koszt to 2x zl . Ogromna zaleta zakrecanego dekla jest zwyczajna uszczelka którą można kupić wszędzie bez łaski casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekla jeszcze nikt mi w zegarku nie zarysowal przy zmianie baterii...no chyba że trafi się na jakiegoś mistrza... A zegarki z zakręcanym deklem cechują się lepsza szczelności z tego co czytałem...Co kto lubi :) ciężar jest akurat dużym plusem dla mnie bo lubie czuć, że mam cos na ręce

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czerwca byś nie wytrzymał :D

Tyle to w życiu.:))

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

:blink:

No nie wiem czy parę razy, 8 lat spokojnie na solarze wytrzyma, to parę razy? to np. 4 = 32 lata  ;)

I szybciej ukręcisz ten plasticzany gwincik w kopercie i słabiej uszczelnisz niż pełny zakręcany dekiel stalowy w stalowej kopercie.

A nie wiem jak można rys narobić przy tak prostej czynności.

Tylko oczywiście trzeba mieć odpowiednie narzędzia a nie odkręcać np. suwmiarką  ^_^

Raz tylko ukręciłem gwint w GW-9200 przy mocowaniu paska. Robiłem test na GLX-5600 chyba ze 40 razy go rozkręcałem i gwinty nadal trzymają

Dekielki odkręcam kluczem i to przez folię, ale suwmiarką też można, tylko nie każdy zegarek 

Po prostu jakoś plastik lepiej pasuje do ideologii G-shock, tańsze zegarki casio maja metalowe koperty i zakręcane dekielki coś w tym musi być

Edytowane przez dingo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być nawet dyskusji, stalowa koperta jest po prostu lepsza, trwalsza, lepiej uszczelniona i nawet łatwiejsza w obsłudze i.t.p  ;)

Jedyną zaletą plastiku może być jego mała waga ale dla niektórych jest to wadą   ^_^

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

2690fe939a3e9f447580ed72480a7c4e.jpgd921d6c1b1d0370eb39a06070f29fcc6.jpg

Ten zegarek ma około 20 lat i gwinty trzymają...

Taki mudmaster ze stali to chyba był by za ciężki  <_<

Ale nie chcę nikogo denerwować, sam nad tym się długo zastanawiałem...

Poza tym długość życia G-shocka jest uzależniona od dostępności paska i bezela, a nie od wytrzymałości koperty tudzież modułu  

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez dingo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo zależy od sposobu, w jaki ktoś otwierał zegarek.

Sam mam DW-003 z 1996 roku i nie ma pozrywanych gwintów. Może dlatego, że tylko ja go otwierałem i nikt inny w nim od nowości nie grzebał.

Co nie zmienia faktu, że metalowa koperta i zakręcany dekiel lepiej znosi próbę czasu.

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mudmaster ze stali to chyba był by za ciężki <_<

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest jeszcze tytan , jak ktos woli lekkie zegarki. Casio robi zegarki z tworzywa zeby było tanio. Nie ma innych powodów. Można na siłę wymyślać plusy.

"Rozchodzi się jednak o to żeby te plusy nie nie przysłoniły wam minusów"

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak będzie fajna czwórka. Może nawet fajniejsza niż z Rangem. 2 wskazówkowe i 2 cyfrowe. 8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o czym tu dyskutować Panowie? G z zakręcanymi deklami są po prostu kultowe :)

BTW, jakby ktoś podchodził do tego 5200 z olx`a to zagadywałem gościa o obniżkę, napisał że na piwo może opuścić, żartowniś taki ;)

"I own the watch, the watch does not own me"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o czym tu dyskutować Panowie? G z zakręcanymi deklami są po prostu kultowe :)

+100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kultowe, ale msz cholernie niewygodne. 

Idealne zegary do gablotki. 8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW, jakby ktoś podchodził do tego 5200 z olx`a to zagadywałem gościa o obniżkę, napisał że na piwo może opuścić, żartowniś taki ;)

Jest to Japan A , najlepszy "sort"  DW-5200 . Tylko szkło zmęczone do polerki i ogólnie jakiś porysowany jakby g-shock  ;-) ?

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Piowa,masz duzo racji piszac ze GWF1000 nie nalezy do najwygodniejszych - to tez dlatego na moim nadgarstu gosci tylko okazjonalnie

Fajny do podkoszulki na lato,ale tragiczny pod jakikolwiek rekaw  :)

Zaskoczyles mnie z tym jak napisales ze jest glosny

Z mojej trojki najciszej pika.Na pierwszym miejscu jest DWSL,pozniej GW

Chociaz przyznaje ze mam male problem ze sluchem :D

Porobcie im panowie duzo fotek 'porownawczych' z waszymi analogami

Waldzior,ty tylko ludzi denerwujesz :D tylko gdyby nie ta lewa strona bransoletki - bez urazy oczywiscie :)

Tak wogole,do czego bys porownal ten czerwony material?To jest twardsze tworzywo?Mieksze?

To jest ten sam material co ma np bezel lub pasek w tradycyjnym?

Edytowane przez mrovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli że od wewnątrz bransoleta jest czerwona?

Świadomie zdecydowałem się na ten model. Porównywałem oba warianty przed zakupem.

Nosząc go wcale tego nie widać a ściągając go z nadgarstka zegarek się wyróżnia na tle innych bransolet i mi to pasuje :)

Niech zegarek za 3 - 4k czymś się wyróżnia ;) a o wyborze akurat tej wersji zdecydowały w moim przypadku czerwone akcenty na tarczy.

Jeśli chodzi o ten materiał od wewnętrznej strony bransolety to nie jest to guma (nie poddaje się naciskowi) Jest to tworzywo/plastik ale twardy/jednolity/spójny.

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi