Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na Twoim miejscu zamiast tego Froga, doinwestował bym w dwa pozostałe i kupił bym GW-9000 i GW-9100.

post-27301-0-34686000-1331234863.jpg

Ewentualnie GW-9010 (bardziej mi sie podoba) z tym, ze takie rzeczy jak waveceptor i toughsolar nie sa mi niezbednie potrzebne. Co do waveceptor to nic mi sie nie stanie jak raz na tydzien skoryguje czas recznie. Inna sprawa z toughsolar to juz by mi sie bardziej przydalo ale i tak pewnie bym robil przeglad zegarka co 2-3 lata wiec przy tej okazji moge wymienic baterie w sprzecie bez ogniw slonecznych.

A Frogi bardzo mi sie podobaja i chcialbym jeden miec.

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...] Co do waveceptor to nic mi sie nie stanie jak raz na tydzien skoryguje czas recznie. [...]

Korekcja dobrego kwarca co tydzień to chyba jest potrzebna, kiedy potrzebujesz sekundowej dokładności.

Przez tydzień nie powinien przyspieszyć więcej, niż jedna, do może maks. kilku sekund.

Co ciekawe, z obserwacji moich zegarków wynika,

że Casio bez Waveceptora są znacznie dokładniejsze, niż te z Waveceptorem.

Np. Oceanus kiedy nie złapie czasu (a to bywa często), przyspiesza około sekundy dziennie.

A G-Shock 5600 bez WC (akurat nie mój osobisty, ale w rodzinie) przyspiesza o sekundę w jakieś dwa tygodnie.

Chociaż możliwe, że to przypadek, akurat takie się kwarce trafiły. :blink:

Stojący zegar dwa razy na dobę pokazuje idealną godzinę. Chodzący prawie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

U Calineczki/Rolema pojawił się Frogman GW-200MS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chciałbym podziękować mickeyowi za wszelkie rady, jakich mi udzielił. Już niedługo powinna do mnie wystartować wysyłka z pierwszym MUDMANEM. ;) Chciałbym się jeszcze spytać, czy zegarek będzie wyglądał dobrze na chudej ręce? Bo ja jestem z tych chudszych, a MUDMAN wygląda na dosyć masywnego na zdjęciach.

Pozdro!

No nie ma sprawy. Co do mudmana to aż taki duży nie jest ja mam 18,5cm obwodu nadgarstka i jeszcze spory zapas jest. Poza tym cały czas trwa moda na duże sikory :)

g0919.jpg

Ps. Jak komuś za dużo śpieszy G to oczywiście też można go wyregulować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Korekcja dobrego kwarca co tydzień to chyba jest potrzebna, kiedy potrzebujesz sekundowej dokładności.

Przez tydzień nie powinien przyspieszyć więcej, niż jedna, do może maks. kilku sekund.

Co ciekawe, z obserwacji moich zegarków wynika,

że Casio bez Waveceptora są znacznie dokładniejsze, niż te z Waveceptorem.

Np. Oceanus kiedy nie złapie czasu (a to bywa często), przyspiesza około sekundy dziennie.

A G-Shock 5600 bez WC (akurat nie mój osobisty, ale w rodzinie) przyspiesza o sekundę w jakieś dwa tygodnie.

Chociaż możliwe, że to przypadek, akurat takie się kwarce trafiły. ;)

Moj G100 spoznia sie jakies 2 sekundy na tydzien. DW6620 jeszcze nie sprawdzalem. Zastanowilo mnie troche to, ze wszystkie poprzednie kwarce spieszyly sie, a G100 spoznia. Musze sprawdzic jak jest z DW6620.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cena zadna rewelacja, przynajmniej jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Szukałem dziś Frogów nad zatoką i najtańsze były po 900zł. Wiem że to może nie specjalna okazja, ale przynajmniej masz gwarancję ;) Poza tym tamten był chyba trochę gorszy

EDIT: no i oczywiście jeden jest u nas w bazarze co nie zdarza się codziennie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ewentualnie GW-9010 (bardziej mi sie podoba) z tym, ze takie rzeczy jak waveceptor i toughsolar nie sa mi niezbednie potrzebne. Co do waveceptor to nic mi sie nie stanie jak raz na tydzien skoryguje czas recznie. Inna sprawa z toughsolar to juz by mi sie bardziej przydalo ale i tak pewnie bym robil przeglad zegarka co 2-3 lata wiec przy tej okazji moge wymienic baterie w sprzecie bez ogniw slonecznych.

A Frogi bardzo mi sie podobaja i chcialbym jeden miec.

Nie rozumiem. Piszesz, że nie jest Ci potrzebny waveceptor, a co tydzień ręcznie ustawiasz zegarek kwarcowy, który sam w sobie i tak jest bardzo dokładny. Domyślam się, że korygujesz czas z tym samym wzorcem z którym waveceptor łaczy sie co 24 godziny, gdy Ty smacznie sobie śpisz. Skoro regulujesz czas co tydzień, to znaczy że zależy Ci na dokładności co do sekundy, czyli waveceptor jest Ci badzo potrzebny.

Toughsolar to funkcja dzięki której mógł byś uniknąć kosztownych i ryzykownych "przeglądów zegarka", poza tym uniknął byś przykrych niespodzianek z nagłym wyczerpaniem sie baterii. Mi raz siadła bateria w zegarku jak byłem w górach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie rozumiem. Piszesz, że nie jest Ci potrzebny waveceptor, a co tydzień ręcznie ustawiasz zegarek kwarcowy, który sam w sobie i tak jest bardzo dokładny. Domyślam się, że korygujesz czas z tym samym wzorcem z którym waveceptor łaczy sie co 24 godziny, gdy Ty smacznie sobie śpisz. Skoro regulujesz czas co tydzień, to znaczy że zależy Ci na dokładności co do sekundy, czyli waveceptor jest Ci badzo potrzebny.

Toughsolar to funkcja dzięki której mógł byś uniknąć kosztownych i ryzykownych "przeglądów zegarka", poza tym uniknął byś przykrych niespodzianek z nagłym wyczerpaniem sie baterii. Mi raz siadła bateria w zegarku jak byłem w górach.

Wlasnie dlatego, ze nie jest problemem dla mnie odchylka 2-3 sekundowa na tydzien wiec moge raz na tydzien recznie sobie wyregulowac.

Przeglad zegarka robilem pare dni temu w autoryzowanym servisie i nie jest to duzy koszt, a wrecz maly. W autoryzowanym serwisie wydaje mi sie, ze nie jest to tez dosc ryzykowne. A przeglad i tak niby powinno sie robic co 2-3 lata (uszczelka), moj G ciezko pracuje wiec i tak przegladow bym pewnie nie uniknal. Wlasnie na takie niespodzianki jak wyczerpanie sie baterii na wakacjach mam 2 G. wiem, ze to troche glupie jezdzic na wakacje z dwoma zegarkami ale wole byc zabezpieczony. Zreszta drugi bym zabieral jak bym sie spodziewal, ze w pierwszym moze pasc zasilanie. Za tough solar i wave ceptor musial bym doplacic $50 w kazdym zegarku. Daje to razem $100 , dokladam $200 i mam Froga GW225A-1. Ceny netto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szukałem dziś Frogów nad zatoką i najtańsze były po 900zł. Wiem że to może nie specjalna okazja, ale przynajmniej masz gwarancję ;) Poza tym tamten był chyba trochę gorszy

EDIT: no i oczywiście jeden jest u nas w bazarze co nie zdarza się codziennie :)

900 to juz lepiej ale pewnie jeszcze dochodza koszty przesylki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna by takie oferty wrzucac do tematu okazje na allegro.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
900 to juz lepiej ale pewnie jeszcze dochodza koszty przesylki.

nie, przesyłka za free, i to jednak ten sam model ;) Zastanawiam się tylko czemu nie ma wave'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie, przesyłka za free, i to jednak ten sam model ;) Zastanawiam się tylko czemu nie ma wave'a

Frogman DW200MS-1 nie ma wave ceptor. Widocznie japonczycy stwierdzili, ze mu nie potrzebny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie, przesyłka za free, i to jednak ten sam model :) Zastanawiam się tylko czemu nie ma wave'a

bo pod wodą nie działa:-)) :) :)

a tak poważnie to w bazarze jest faktycznie Frog za 850, to chyba dobra cena, ale kolor tego Froga jest nie do niezaakceptowania, dla mnie ;)

ps dziwne te Frogi anyway, Mudman za to wyglada za***iscie, no i Riseman - bez konkurencji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ps dziwne te Frogi anyway, Mudman za to wyglada za***iscie, no i Riseman - bez konkurencji ;)

Sa takie dziwne przez asymetrie ale i przez to sa piekne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wlasnie dlatego, ze nie jest problemem dla mnie odchylka 2-3 sekundowa na tydzien wiec moge raz na tydzien recznie sobie wyregulowac.

Przeglad zegarka robilem pare dni temu w autoryzowanym servisie i nie jest to duzy koszt, a wrecz maly. W autoryzowanym serwisie wydaje mi sie, ze nie jest to tez dosc ryzykowne. A przeglad i tak niby powinno sie robic co 2-3 lata (uszczelka), moj G ciezko pracuje wiec i tak przegladow bym pewnie nie uniknal. Wlasnie na takie niespodzianki jak wyczerpanie sie baterii na wakacjach mam 2 G. wiem, ze to troche glupie jezdzic na wakacje z dwoma zegarkami ale wole byc zabezpieczony. Zreszta drugi bym zabieral jak bym sie spodziewal, ze w pierwszym moze pasc zasilanie. Za tough solar i wave ceptor musial bym doplacic $50 w kazdym zegarku. Daje to razem $100 , dokladam $200 i mam Froga GW225A-1. Ceny netto.

Przewrotna logika, ale jak tam wolisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem - jestem niezle pokrecony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test nadgarstkowy DW-6620 - Better later than never

20090806.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, ale przecież waveceptor mozna wyłączyć, co chyba jest pewnym kompromisem w tej sytuacji ;)

Z drugiej strony wave działa czasem w absurdalnych miejscach. Mi ostatnio w szpitalu sie czas zsynchronizował, a budynek jest otoczony zewsząd innymi budynkami, co teoretycznie utrudnia złapanie sygnału.

Natomiast w domu z sygnałem jest bardzo słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

W sumie to na słuchałem się tyle o tym Wave że ma takie problemy czasem żeby załapać że nie wiem czy jest mi to faktycznie potrzebne. A ten frog mi się coraz bardziej podoba ;) NA razie sobie nie kupię, ale jeśli do takiego stanu że g-shock będzie moim jedynym zegarkiem to ten ma duże szanse :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W sumie to na słuchałem się tyle o tym Wave że ma takie problemy czasem żeby załapać że nie wiem czy jest mi to faktycznie potrzebne. [...]

Myślę, że to też trochę zależy od egzemplarza.

Jak już wspominałem, mój Oceanus ma kłopoty, nawet jak go zostawię przy oknie,

a na przykład Felite mojej żony łapie sygnał zawsze, nawet jak go zostawi na noc w łazience,

czy też jest na nocnym dyżurze w szpitalu (którego mury pewnie niezbyt dobrze przepuszczają fale).

Od dwóch dni obserwuję mojego nowego Mudmana i jak na razie złapał sygnał każdej nocy.

Inny czynnik to może być odległość od Frankfurtu.

Na pewno np. w Zielonej Górze będzie silniejszy sygnał, niż np. w Warszawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

A powiedzcie mi, czy zegarek z Wave'm powinien wyłapać zmianę czasu czy nie?? Mam taki budzik z synchronizacją z zegarem atomowym i tam właściwie nie narzekam, ale muszę zmieniać godzinę przy zmianach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A powiedzcie mi, czy zegarek z Wave'm powinien wyłapać zmianę czasu czy nie?? Mam taki budzik z synchronizacją z zegarem atomowym i tam właściwie nie narzekam, ale muszę zmieniać godzinę przy zmianach

hmmm teoretycznie tak, ale w Risemanie u mnie ,w sumie trza chyba przełączyc na DST, ale moze sie myle, za krótko mam tego G aby sie wypowiadac, nie było jeszcze zmiany czasu.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W sumie to na słuchałem się tyle o tym Wave że ma takie problemy czasem żeby załapać że nie wiem czy jest mi to faktycznie potrzebne.

Ja nic nie wiem o żadnych problemach z wave, synchronizuje mi się codziennie zarówno w Risemanie jak i w Mudmanie. Byłem ostatnio dwa tygodnie w górach i nawet tam się synchronizował, zarówno w Polsce jak i na Słowacji.

EDIT

hmmm teoretycznie tak, ale w Risemanie u mnie ,w sumie trza chyba przełączyc na DST, ale moze sie myle, za krótko mam tego G aby sie wypowiadac, nie było jeszcze zmiany czasu.

;)

Mylisz się, samo się wszystko przestawia, latem widać napis DST, a zimą gaśnie, a czas zmienia się na zimowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku wskazówkowych Waveceptorów (np. wspominany przez mnie wcześniej Oceanus i Felite)

dodatkowo przy zmianie czasu bardzo ładnie przesuwają się wskazówki,

ale dopiero w momencie synchronizacji, nie w godzinie zmiany czasu

(czyli np. o godzinie 3:03 jak złapie sygnał, a nie o godzinie 3:00 jesienią i 2:00 wiosną).

I wymaga to ustawienia opcji DST na Auto.

BTW budzików - mój budzik z DCF też się sam przestawia, ale czasem wymusić ponowną synchronizację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi